Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 885809
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
11.12.2012 15:45 - Поклонението към Богородица - ерес и човекопоклонство - втора част
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6274 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 10.09.2017 19:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Изобразяването на Мария с детето Исус

В Египет, Изида е била почитана като една от най-великите богини. Тя обикновено е била изобразявана като седяща на трон “държаща детето Хорус“ или е изобразявана като майка, кърмеща своя син Хорус, за който тогава и официалната теология, и популярната вяра казват, че са "идеалните майка и дете!” (Encyclopedia Britannica, 15th ed.). От Египет, почитането/боготворенето на Изида се разпространило в Гърция и Рим, където тя била наричана Стела Марис (звездата на морето), "закрилница на мореплавателите" и “небесната царица” (The Gods of the Egyptians, Budge, стр. 218). Храм на Изида е имало на Ватиканския хълм - там където днессе намира храмът "Свети Петър" (The Paganism in Our Christianity, Weigall, стр. 128-129). Много библеисти отбелязват, че “култът към Изида е повлиял върху християнската Дева Мария" (Jordan, стр. 137) и че е ясно, че са пренесени някои от нейните атрибути върху Дева Мария! Картини и скулптури, на които Изида е представена по време на кърмене на своето дете Хорус, са изградили основата за нарисуването на известната картина: Мадона и дете (Budge, стр. 220).

Много от еретизма на християнската църква е предизвикан от идеи и вярвания, свързани със старите богове на хетейците, египтяните, гърците, римляните и други езически народи, които „покръстените“ след 321 г. християни желаели да приобщят към новата си вяра. ( Ibid ) В части от Египет през 400 г сл. Хр. “Дева Мария и Христос заемат мястото на Изида и Хорус и Божията майка, или майката на боговете вече не с името Изида, а с името Мария” (Ibid., стр. 221). Ето как боготворенето на Мария става бързо част от така образувалото се ново християнство, като смесица от езически вярвания, сказания, традиции, празници и ритуали. Компромисите с Божията воля и смесването на църквата със света вече става реален факт. И така боготворенето на Мария навлиза в църквата заедно с новопокръстените езичници, които донасят старата богиня със себе си, заедно с всички нейни титли!

Библейската връзка

В Библията четем, че израилтяните - включително и цар Соломон - се обърнали от Йехова към Валаам и Ашера или Астарта (Съдии 2:11-13; 10: 6; І Книга на Царете 11:1-11 В Българската Библия-ІІІ Книга на Царете същата глава и стихове), чиито ритуали включвали храмова проституция (ІІ Книга на Царете 23:6-7; В Българската Библия-ІV Книга на Царете същата глава и стихове). Библията говори за жени, които развяват воали към статуите на тези богини, които били поставени в Божия храм (ІІ Книга на Царете 21: 1-7; 23:6-7 В Българската Библия-ІV Книга на Царете същата глава и стихове).

Историците коментират, че “Ашера е великата майка богиня на ханаанците, известна като "Господарката Ашера на моретата” (Jordan, стр. 30-31). Библията ясно показва връзката между Астарта с вавилонската богиня Ищар, финикийската Астрате и гръцката Афродита - все богини на плодородието, чието богослужение тогава също включва и храмова проституция (виж The Oxford Companion to the Bible).

Ищар е била най-важната богиня в стария Близък Изток - специално Вавилон и Ниневия. Тя е била богинята на войната и секса. Тя е била наричана “Царицата на вселената” и “ Световната господарка”, също и “Защитница на проститутките и патрон на баровете” (New Encyclopedia Britannica). Култът към нея, който е включвал и храмова проституция, е бил много разпространен и популярен (ibid.) Ищар е била също почитана като Инанна - богиня на любовта и войната, и наричана “Небесна Царица” (Dictionary of God and Goddess, Devils and Demons, Luker).

Друга ханаанска и финикийска богиня е била Анат - богиня на плодородието и сестра на Валаам, и дъщеря на бога-слънце. Още е била наричана “Планинската лейди”... айка на боговете"... ебесната царица... евицата Анат” (Jordan, pp. 18-19). Библията и историята са пълни с примери и показват, че израилтяните и отклонилата се след 321 г. църква са възприели поклонението на богинята майка, заедно с нейните титли от езическите си съседи.

Днес при поклонението към Мария няма храмова проституция, но блудството в случая не е плътско, а духовно - нещо, което Бог изключително много ненавижда, защото е отхвърлен първият и единствен ходатай между Него и хората - Господ Исус, а пред Сина е поставена Мария в духовна позиция, която никога не и е принадлежала, нито ще и принадлежи! Никога жена няма да може да бъде първосвещеник на човечеството! Първосвещеникът е Господ Исус, а всеки следващ под неговото управление като глава е мъж, а не жена. Ако Бог Отец имаше нужда от жена ходатай между Него и човеците, щеше да даде женско тяло на Сина, което обаче е невъзможно предвид непроменимата Божия воля за ред в духовната власт!

Предупреждението на Бога вече бе отхвърлено веднъж. Той няма да се промени, не отхвърляйте Неговата воля, не Го изпитвайте! Когато Господ изведе Израел от робството в Египет, Той им заповяда: “Да не си правите каквото и да е изображение... да не им се кланяте и да не им служите... да не си правите идоли” (Изход 20:4-5; Левит 26:1). И въпреки това те съвсем скоро започнаха да се кланят на златното теле и бяха наказани за това (Изход 32). Израилтяните също бяха предупредени да не възприемат езически практики, на които Господ гледа като на мерзост “Да не служиш на Господа твоя Бог по този начин” (Второзаконие 12: 29-32; 17:9-13). Но така или иначе тези предупреждения непрекъснато бяха игнорирани и израилтяните се обърнаха да служат на Ваал и Ашера/Астарта - майката богиня на ханаанците, тяхната “Небесна Царица”. Поради тези грехове - включително и практикуването на целуване на нейните идоли (виж Осия 13:2) - израилтяните възбудиха гнева на Господ и бяха предадени в плен на Асирия. Юдейският народ направи същите грешки. Те провокираха Господ Бог към гняв, когато горяха тамян на небесната царица и разливаха алкохол в нейна чест, и правеха пити за нея, за да й служат:

Еремия 7:18-20. Синовете събират дърва и бащите кладат огъня, а жените месят тестото, за да правят пити на небесната царица и да правят възлияния на други богове, за да МЕ оскърбяват.

19. Мен ли оскърбяват? – заявява Господ. – Не ли себе си, за посрамване на лицата си? 20. Затова, така казва Господ Бог: Ето, гневът Ми и яростта Ми ще се излеят на това място.

Изображението
, на което те служеха беше вавилонската богиня Ищар. Други богослужения са били оплакване на Тамуз (мъртвият съпруг на Ищар) и “поклонение на слънцето на изток” (Езекиил 8:10-18) - практикувано дори и днес чрез правенето на горещи кръстосани сладкиши (козунаци) и служба на изгряващото слънце на Великден!

Израилевите идоли са били украсени със скъпоценни камъни, облечени в специални одежди точно както езическите богове от Вавилон. (Езекийл 16:16-25). В апокрифните книги на Барух (в римокатолическата версия на Библията) се предупреждава, че израелтяните не бива да следват езическите празници от Вавилон, покланяйки се на идоли направени от злато, сребро или камък, “които имат златни корони на главите си”... и "не могат да говорят” и са "носени на раменете на хора" (Барух 6:3-9) - и при все това точно по този начин Мария се почита днес!иж също Второз.4 глава 16 до 25ти както и Второз 25:7-9, Еремия 1 глава, Исая 44 от 6 до 20 стих). Библията ни казва, че това не е маловажно пред Господа, а е мерзост, която Господ мрази! Юдейската нация прекара 70 години във Вавилон като роби, за да бъде наказана поради идолопоклонство. Водачите на отклонилите се църкви, които са допуснали хората да продължават техните езически традиции под нови “християнски” имена, просто са игнорирали чистата библейска Божия заповед. Библията предупреждава, че народите следващи този пример - да възприемат и утвърждават езически практики - ще страдат по същия начин (Еремия 16:10-13) и вечно отхвърляне от Бога в огненото езеро, където е плач и скърцане със зъби – да, новото възкресенско тяло има зъби и ще усеща болка, ще плаче вместо да се смее.

Не изпитвайте Бога, губещи са тези, които са нарушили Новия му завет и не са се покорили на вече разпореденото от него в Библията!

Тъжно бъдеще - Какво се крие зад сегашното поклонение на Дева Мария? Защо е нарастващо и накъде води хората?

Библейските пророчества разкриват, че точно преди идването на Господ Исус Христос, “звярска власт”, съставена от заблуждаваща религиозна система и политическа власт ще се издигне не само в Европа от пепелта на старата Римска империя (както и Светата Римска империя), но ще погълне и целия свят (виж Данаил 7 и 8, и 11 и12 глави; Откровението на Иоана 13, 17 и 18 глави ). Тази конфедерация ще бъде яздена от жена - богата и могъща църква - описана като царица, чийто корени са назад в древния Вавилон и е майка на блудниците (другите заблудени църкви), която е направила света да се опие с нейните фалшиви учения (виж Откровение 18:7; 17:1-6). Тази жена, наречена “Вавилонска дъщеря” и “Господарка на всички царства”, ще твърди, че е единствената истинска църква, казвайки: “Аз съм и няма друга църква освен мене” /Случайно да ви е познато?/ Тя ще води движението на последните времена, за да доведе до връщане на “разделените деца” обратно при “майката църква” (Исая 47:8-9; Откровение 18:7-8). Поклонението на “Небесната Царица” ще даде “обща основа”, за да се обединят нациите и религиите на света в опит да се донесе мир на човечеството. Не чувате ли, не виждате ли, че икуменизмът набира власт и сила, че по целия свят се подготвят строежите на храмове на обединените религии, включително и в гр. София! В гр. Ерусалим се подготвя пътят за строежа на третия еврейски храм, който най-вероятно ще даде достъп на всички религии да се молят в него! Много нации в Стара Европа са се обърнали към Мария: Украйна и Унгария, Англия в 1381 г; през 1600 г. Полша, Австрия, Испания и Португалия и техните колонии са били посветени на Мария (виж A Woman Rides the Beast, D.Hunt, стр. 457). През 1996 папа Йоан Павел ІІ определи храма на Нашата Лейди от Европа (направен в Гибралтар през 1309 г. от Крал Фердинанд ІV от Испания) като “потенциален символ” за обединението на Европа и “място, където под патронажа на Мария, човешкото семейство ще бъде сближено в съвместно съжителство.” Този храм не е далеч от пещерата, където в Гибралтар финикийците са имали храм на Астарта - небесната царица, седем века преди Христос. Но Нова Европа е също засипана със символи на Мария. Флагът на Европейския съюз - пръстен от 12 златни звезди на син фон - е взаимстван от картина на Мадоната (Мария) с 12 звезди около главата й. В катедралата в Страсбург - Франция, където се помещава Европейският парламент, има стъклопис посветен на Европа - т. нар. “Прозорец на Европа” - показващ Мария с детето и 12 звезди около главата й и луни по краищата. Защо луни? Защото луната е любим символ на Сатана, както и звездите - петолъчките! А датата 5-ти май беше определен за “Ден на Европа” - но е също и фестивал на "Нашата Господарка“ - Мария от Гибралтар. Католическите водачи разбират силата, която се крие в майката богиня. Преди близо 40 години, епископ Фултън Шийн предсказа, че преминаването от исляма към християнството “ще стане чрез обръщането на мюсюлманите към Божията Майка” (виж Hunt, p. 458). Шийн показва, че Мохамед е имал дъщеря на име Фатима и, че "Благословената Девица" се е явила в португалското селце Фатима, а когато статуя на "Нашата Лейди от Фатима" е била показана, хиляди мюсюлмани се преклонили пред нейното изображение. Храм на "Нашата Лейди от Фатима" – Мария е построен също и в Русия - крепостта на православната църква и дом на голямо мюсюлманско общество - за спомен на “връщането на много руснаци към правата вяра”. Мадоната също се използва от феминистите, които отричат патриархата на класическото християнство, както и от движението Нова Епоха, която боготвори “Майката Земя”. Обожествяването на Мадоната е огромна заплаха, която свързва древното боготворене на Семирамида във Вавилон и майката-богиня на Египет, а по-късно и в Гърция и Рим - Изида, с модерната Дева Мария. Ние наблюдаваме всичко това и то става пред нашите очи. И ще играе съществена роля в близко бъдеще! Господ Исус заповяда да бдим, а не да спим, опиянени от блудното вино на идолопоклонството, което включва и поклонението и молитвите към хиляди светци и покровители на морета, армии и т.н, които точно съответстват на култовете към хиляди богове в миналото! Събудете се!

Заключение:

Това издигане на обикновената еврейка Мария в божество и поставянето и на духовната позиция на ходатай между човеците и Господ, опорочава и омърсява чистата библейска истина - благовестието, оставено на първата църква от Господ Исус Христос! От тук нататък всички хора, молещи се на Мария, вярващи в Мария като ходатай и посредник, без който не могат да застанат пред Бога, изпадат в заблуда, водеща ги във вечна погибел! Сатана нанася своя успешен удар срещу здравото учение на Христос и повлича мнозина в заблуди и до днес, уви!. Но който обича Бога и непорочния агнец Божия Син Исус, ще търси истината само в Библията и чрез дадения Свят Дух ще му се отворят очите на сърцето да проумее, че единственият път за спасение е Господ Исус и, че само Той е застъпник и ходатай. Съответно самият застъпник няма нужда да поставя друг застъпник между Бог и човека! Единствен Той е Пътят към Отец, Единствен Той е Истината, Единствен Той е Животът!

Господ Бог Исус не остана бебе, не беше странична или безлична детска фигура, а главното и единствено действащо лице, като представител на човеците – станал Човешкият Син, който на възраст от 33 години даде Себе си като изкупителна жертва за всички човеци на Голготския кръст, извършвайки волята на Бог Отец. Бог Отец изля върху Своя Син целия свой гняв и наказание на кръста, защото безгрешният Негов Син носеше греха на всички човеци и стана отвратителен поради този грях за своя свят Отец! Бог порази Сина си, за да се сбъдне пророчеството писано в Исая 53 глава! Грехът бе наказан от Бога, така както е писано, че заплатата за греха е смърт, за да помири Себе си с хората само и единствено чрез Господ Исус Христос! Тук Мария няма никаква изкупителна роля и никога няма да има такава! Тя бе избрана от Бога като девица, което не я прави безгрешна, тя е родена в човешки род от жена и мъж, които са опетнени от грехопадението и тя не е изключение! Пророчеството на пророк Исая, че девица ще роди Помазаника се изпълни! Бог Син, който не е творение, просто влезе в този свят през обикновения вход за влизане в материалния свят – жената, без да бе нужен мъж за образуването на нужното Му човешко тяло! И така, единствената безгрешна личност, съществувала някога на земята е само Господ Исус Христос – Царят на царете! Да, само Той е Цар! Преди да дойде чрез Мария на земята Той е бил Цар, на земята беше Божия Слуга и остава завинаги Цар, на когото е подчинено всичко, освен Бог Отец, който е Негова глава. В описания в 1 Коринтяни 11 глава Божи ред, Бог категорично показва, че жена като Мария или която и да е друга жена, не може да заема духовна позиция на власт пред който и да е мъж на земята, повярвал в Господ Исус! С други думи, глава на Исус Христос е Бог Отец, Исус Христос е глава на мъжа, а мъжът е глава на жената! Исус Христос е глава и на цялата общност от хора (църква), а не на църковната сграда. Църквата-организъм единствено е наречена от Бога невяста! Бог никога няма да постави жена като глава на мъж или мъже - това противоречие с Божия ред и е въведено от Сатана! Нека всеки, който жадува за вечно общение с Бога, а не вечно общение с дявола в огненото езеро, да се отрече от ересите на католическата и православна „църкви“. Това е предупреждение от Бог на време, после няма да можете да се покаете, никаква упокойна молитва няма нито да ви успокои, нито извади от ада и огненото езеро! Днес избираш вечната си съдба! Аз не съм протестант, а просто едно обикновено Божие дете, призвано от Бога – Отец, Син и Святия Дух да вика към слепите за спасението на душите им! Писаното Божие слово – Библията ще служи за осъждане на бунтовните, които са отхвърлили истината на това слово и са предпочели басните и човешките традиции и учения, чийто автор е Сатана. Чети писаното слово и търси преводите от оригиналния гръцки текст, защото в православната библия има манипулирани пасажи, точно там където става въпрос за Мария и "Небесната царица“. В България вече има добри преводи, ако знаете езици четете и на тях! Ако обичате Господ Исус ще постъпите така както Той е заповядал в Евангелие от Йоан 14 глава 13-15 стих „И каквото поискате от Отца в Мое име, ще го направя, за да се прослави Отец в Сина.14. ако поискате нещо в Мое име, Аз ще го направя.15. ако ме любите, опазете Моите заповеди.“ , както и в 23 стих:„Ако някой ме люби, ще спази / върши / словото Ми“

Ето думите на Спасителя Христос в Евангелие от Лука 8 глава:

"18. Внимавайте, прочее, как слушате; понеже, който има, ще му се даде; а който няма, ще му се отнеме и това, що мисли, че има. 19. И дойдоха при Него майка Му и братята Му, и не можаха да се приближат до Него поради народа. 20. И Му обадиха, като казваха: майка Ти и братята Ти стоят вън и искат да Те видят. 21. А Той им отговори и рече: Моя майка и мои братя са тия, които слушат словото Божие и го изпълняват."

Както виждате сам Господ Исус не позволи да бъде издигната майка Му Мария в някоя по-важна личност от останалите Му ученици до ден днешен! Само тези, които слушат/четат словото на Бога - Библията и го прилагат в живота си ще бъдат приети във вечното царство на Йешуа - Господ Исус Христос, защото са обикнали Него, Който е Истината! Амин!

Източник:
от Павел Андреев, публикувано във Фейсбук на 23 ноември 2012 г.

==================Коментар от Pentecost======================

За да не сме голословни, нека да онагледим малко ереста към Богородица с цитати от православни произведения. Ето кратък откъс от "Похвално Слово за Успение Богородично" от Св. Климент Охридски:

"Чрез нея се обнови овехтелият поради греховете си човешки род.

Чрез нея проклятието бе унищожено, а благословението процъфтя. И откъдето смъртта се всели сред нас, оттам излезе безсмъртният живот. Защото пресвета Богородица стана ново небе, като вмести в себе си Твореца на небето и земята.

И така, днес Майката на живота премина във вечния живот, отваряйки райските двери за човешкия род.

Сега, като пристъпим с поклонение към пресвета Богородица, нека велегласно изречем похвала, казвайки:

Радвай се ти, рай духовен, разливащ безсмъртие за човешкия род!

Чрез тебе, пресвета Дево, горделивите биват смирявани, а бедните се обогатяват, пазени от благодатта.

Чрез тебе, пресвета Владичице, раят се отвори и небесното царство се дава даром на тия, които с вяра те прославят като Божия Майка.

И тъй, моли се ти и сега непрестанно за нас, които чествуваме твоето свято успение. Прогони всички страдания, изцери болестите, разпръсни бедите и премахни ересите. Дарувай ни мир и здраве,...


Дево Богородице, тебе прославят архангелските и безплътни сили; тебе хвалят патриарсите и пророците; тебе почитат апостолските събори и множеството мъченици. Ти си венец на архиереите, ти си спасение на човешкия род."

Наистина потресаващо идолопоклонство!!!
=============================================================

Именно срещу това се борим - да не настъпи подмяна на Христос с Мария (което вече се случва с пълна сила в бг православието), и тя да стане за вярващите изкупителка, лечителка, спасителка, закрилница, господарка, владетелка на живота им и т.н, и така напълно да бъде изместен и пренебрегнат Помазаника Исус. Ей, тогава вече е страшно.

Има една граница между почитането на Мария като майка на Господа, от една страна, и поклонението и боготворенето на Богородица, от друга, която граница православните отдавна са престъпили и не го осъзнават, но най-вече не искат да чуят и продължават да затъват в калта на идолопоклонството. И те, и тези, които са повлекли след себе си - милиони хора - ще погинат ако не се покаят и отрекат от тази опасна ерес. Богородианството (боготворенето на Богородица) е отстъпление от истинската вяра в Помазаника Исус.

 

 




Гласувай:
2



1. antoninus - В Битие10:8 четем: "Хус роди ...
12.12.2012 11:49
В Битие10:8 четем: "Хус роди Нимрода ..., а в следващия стих имаме доклад, че той е добър ловец". Самото име Нимрода означава бунтовник. "Той наистина е бил бунтовник против Бога. В десетия стих пише, че началото на неговото царство е било в град Вавилон. Нимрода е основател на фалшива система на богопочитане и противоречи на това, което Бог е определил за човека. Ноевият син Сим е останал верен на Бога, а Нимрода се е разбунтувал.
http://zdimek75.blog.bg/lifestyle/2011/12/27/kakvo-kazva-bibliiata-za-koleda.872890
цитирай
2. antoninus - Какво означава името „Нимрод”? ...
12.12.2012 12:25
Какво означава името „Нимрод”? Думата произлиза от еврейския глагол (марад) и смисълът й е „човек, който се бунтува”. Като се прибави “н” пред “м”, се получава инфинитивната конструкция “нимрод” и вече означава “бунтуващият се”. Така Нимрод може изобщо да не е собствено име. То повече прилича на подигравателно название за човек или система, които олицетворяват пример за бунт срещу Създателя, единствения истинен Бог. Бунтът започва скоро след потопа, когато цивилизациите се възстановяват. Тогава този човек се прочува.
От Битие 10:8-11 научаваме, че Нимрод основава царство. Следователно бихме очаквали да открием и в литературата на древния Близък изток образа на такъв човек - пример, когото хората биха последвали. И наистина го има. Освен шумерите за него пишат вавилонците, асирийците и хетейците. Глинени плочки с това име са открити дори в Палестина. Той несъмненно е бил най-известният герой в древния Близък изток. Името му е Гилгамеш.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене