Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 885798
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
11.12.2012 09:12 - Поклонението към Богородица - ерес и човекопоклонство - първа част
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5841 Коментари: 2 Гласове:
1

Последна промяна: 08.11.2014 05:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Или какъв е произходът на поклонението към Мария?

Всеки ден, милиони вярващи се молят на Мария - майката на Исус от Назарет, която те почитат като "Богородица", “Божия Майка, “Небесна Царица”, "Владичица", "Покровителка", "Света Дева" и др. Всяка година, множества от хора се впускат в пътешествие към Мариината църква - от Ирландия до Португалия и Полша, от Босна, Гърция, Сърбия, България до Русия, от Гибралтар до Мексико и Шри Ланка. Папа Йоан Павел ІІ посвети своето папство на Мария и “посвети света” на “Благословената девица”. На световния католически ден на младежта, той подкани милиони младежи с думите: “Не се страхувайте да отворите вратите на своя живот за Мария!” Днешният папа, както и патриархът, не правят изключение.

В последните години титлите на Мария се увеличават извънредно много - “Майка на света”, “Лейди на всички нации”, “Царица на мира”. Нейното появяване беше отбелязано в САЩ, Австралия, Чили и Япония. Палестинските араби и африканските мюсюлмани също споделят, че са я видели. В Бомбай, Индия стотици хиляди са отдали уважение към предполагаемото изображение на Мария. Но Европа е тази, която говори за нейното най-важно послание, хората да изказват молбите си към нея и че световните религии трябва да се обединят ако искат да има мир.

Фокусът върху Мария е световен феномен, който набира сила, но този феномен не е нов. Управниците на Римо-католическата църква в Европа посвещават нациите на Мария за хиляди години. И все пак, кое е това което рядко се споменава? Това, че религиозните практики свързани с Мария са се появили много преди Господ Исус да дойде на земята и Мария да се роди. Изненадващо, малцина задават въпроса за вярата в това и за ритуалите и действията, за които Христос никога не е говорил, а Библията никога не е споменавала. Няма никакви позволени молитви към Мария и икони-образи в Библията; няма твърдение на Библията, че Мария е ходатай между Бога и човеците и че е възкръснала; и няма никакви чудеса свързани с Мария в Словото. Но най-шокиращото е, че днес на Мария се дават титли, които в Библията и в историята определено показват някой друг!

Кой е това? Кой носи актуалните Мариини титли в миналото?

Това е небесната царица – „богиня“, към която започва да се моли дори първият народ, с който Бог вече е сключил заветен договор и забранил общението им с други богове, просто защото друг Бог няма и всеки култ към каквото и който и да е друг води към Сатана. Този народ е еврейският народ. С това свое непокорство той предизвиква върху себе си Божия гняв и наказание. В Библията небесната царица е известна още с имената Астарта и Ашера, а днес в по-ново време Сатана използва името на Мария, за да отклони хората в същия, познат от древни времена култ.

За дявола е все едно как ще се нарича обектът на поклонение, стига да не е Бог Отец и Господ Исус! Сам Сатана се грижи тези други "богове" да вършат свръхестествени неща и подкрепя култовете с явления, които той инсценира! иж в Библията: 2 Коринтяни 11 глава - стихове 14 и 15.)

По-нататък ще се разкрие цялата картина, затова четете, готови да слушате със сърцето си, защото ако сте от поклонниците на Мария, то вие сте пътници за ада и за вечно отделяне от Бога. Разберете, че единствено Бог заслужава да бъде почитан и да се разчита на Него, а не на човек и човешки поучения. Библията е единствената книга, която Бог е вдъхновил и говори това, което ви предавам. Започнете да четете Библията, изпитайте тези твърдения чрез нея! Бог е нейният автор и ни е заповядал да не отнемаме от нея, нито да прибавяме към нея нещо! Библията е учението и компасът на християнина, а Новият завет е валидният сега завет! Никакви човешки учения и предания, никакви требници и традиции не могат да доведат човека до спасение, а единствено истината, дадена от Бог Слово - Исус Помазаника, който заради нас стана плът, за да ни изкупи и спаси от справедливия Божий гняв, който заслужава всеки грешник и враг на Бога. И така - Как Мария, едно смирено юдейско момиче, придоби такива титли и такава чест? Какво се крие зад нарастващата важност на “Благословената Девица”, "Пресветата Дева Мария", "Приснодева Богородица" и накъде води тази важност, прерастваща чак в ходатай, опростител на грехове, застъпница, съизкупителка и велика царица??

Ранната тишина по отношение на Мария

За отбелязване е, че Библията, както и някои сериозни исторически документи от времето на първата църква, ръководена от апостолите и назначените от тях презвитери чрез водителството на Бога, напълно потвърждават, че това фокусиране към личноста на Мария е отсъствало изцяло в първата чиста от лъжеучения църква!

Това учение не се съдържа в ранните форми на апостолските декрети и съответно няма никакви следи от култа към Мария през първите векове на християнството. Тогава на нея не са й били давани титлите “Небесна Царица”, "Ходатай“, "Изкупителка“, "Владичица". Няма нищо упоменато в учението на Исус или на апостолите за почитание и преклонение или пък молби към Мария и няма библейска връзка за молитвите към нея. Исус учеше своите ученици да се молят на Бог Отец (Лука 11: 1-2) и то само в името на Исус Христос (Иоан 14: 13-14). Библията не показва да има никакви празници, посветени на Мария и не дава никакви примери на някой, който се моли пред статуя или картина на Мария. В Библията и в ранната църква такива практики са отхвърлени категорично като идолопоклонство, предизвикващо гнева на Бога! (виж Изход 20: 4-5)

Библията никога не е подкрепяла учението, което казва, че Мария е родена безгрешна, защото това би противоречало на самата Библия, както в Римляни 3 гл 10 стих е писано: "няма нито един праведен“ или безгрешен човек на земята. Библията никога не е свидетелствала, че след раждането на Исус, Мария е останала чиста от сексуално общение с мъжа си Йосиф без да има други деца. Нито Библията, нито кой да е от апостолите или презвитерите на първата църква свидетелства, че Мария е била пренесена във възкресенско тяло на небето. Напротив - Словото ясно подчертава, че “никой не е отишъл на небето” в новото духовно тяло с изключение на Исус (Иоан 3:13). През вековете след трети век Мария постепенно е издигната в “Застъпница - ходатай“ пред Господ Исус, което обезличава истинската роля на Исус Христос както е открита в Библията; противоречи на писаното Божие слово и отхвърля единствения наш ходатай пред Бога. Тя също е издигната като “Небесна Царица“, "Царица на мира”, при все, че Библията никога не я показва по този начин.

И така, след като това не може да се намери в Библията, откъде тогава е дошло и как се свързва с това, на което много хора днес казват християнство. И християнство ли е то или по-скоро...Мариянство? Или може би Богородианство?

Езическият свят

За да разберем как се е появило боготворенето на Мария, трябва да погледнем първите векове на Църквата. Исус дойде в свят, който беше доминиран от гръко- римската култура. Езическите религии са били преобладаващи и хората са служели на различни богове и богини, известни под различни имена в различните региони. Тези богове са били поставяни в невероятни храмове и са били почитани със съответните церемонии, които понякога са включвали тайни оргии и храмова проституция. Празниците на тези божества са били официални празници в обществения календар и са доминирали там. В градове с главни храмове - като Ефес, където се е намирал храмът на Диана (Деяния на апостолите 19:21-40) - занаятчии са забогатявали чрез направата на изображения на божествата. Поклонението на езически богове е било популярно в Римската империя и е продължило до около 5 век след Христос. Езическият свят е толерирал поклонението на различни богове и богини, но християните са се държали настрана от това, защото те не са участвали в езически празници. Ранните християни са се водили само от Библията, която казва: “Да не вървиш в пътя на езичниците” (Еремия 10:2) и “не върви в пътя на този свят” (Римл 12:2), и “излез от тях и бъди отделно” (2 Коринтянит 6:17). Християните са били натискани да се подчиняватт и гонени когато не са участвали в езическите празници. И ето, между 300 и 400 г. са станали драматични изменения. Римската империя не само, че приела по това време християнството, но чрез официалното приемане го направила доминираща религиозна сила в Римската империя. Това е било точно в епохата, когато поклонението към Мария се появило за пръв път. Не е случайно, защото когато Сатана омърсява християнството чрез ереси, езичество и култ, светът вече няма проблем с него! През 321г година император Константин с меч принуждава всички да станат "християни"!

"Покръстването" на Константин

Така нареченото “покръстване” на Константин е от огромна важност в периода на трансформацията на “популярното християнство.” Младият император - поклонник на слънцето, е бил привлечен към нарастващата християнска църква. Макар че Константин спрял преследването и дал свобода на практикуващите християни, той продължавал да се усъвършенства и да следва езическите практики. Той намерил за удобно да показва своето уважение едновременно и към Христос и към Аполон. (A Chronicle of the last Pagans, Chuvin, стр. 26)

Свободното приемане на
християнството от Константин и разпространяването на новата вяра от него самия, донесло феноменално разрастване на църквата, което променило нейния характер. Императорската закрила колосално увеличила богатството и статута на църквите. Привилегиите и компромисите с Библията дали възможност на практикуващите езичество свещеници да влязат в “християнското” свещеничество. ( виж „The Conversion of Europe, Fletcher “ стр. 38). И все пак много от “новопокръстените” само са се водили християни, но са практикували езическите идеи. Някои ранни църковни лидери, виждайки популярността на езическите традиции, следват “стратегия на адаптация” в техните опити да покръстят езичниците “в някаква степен на християнска вяра”. (Fletcher стр. 99, 354.) Вместо да карат хората да се покаят и да се откажат от техните езически традиции, църковните водачи са подтиквали “замяната на тези езически празници с християнски” ( Ibid., стр. 54 ) Църквата престава да представлява събранието на верни на Христос ученици и се изопачава от събрание от живи хора – жив духовен храм в материална сграда с името „църква“. Това напълно противоречи на Божията промисъл за църква и храм, защото Бог сам казва в Библията, че Неговият храм не е сграда, а смирилият се пред Него, покаял се вярващ човек и съвкупността от вярващи, които образуват Неговия духовен храм и невяста!

И така думата "църква" изгубва своето истинско съдържание и се превръща в сграда по подобие на всички останали езически сгради с култово предназначение! Тези „църкви“ са били изграждани върху или близо до езически храмове и на езическите фестивали са давани “християнски” имена и съдържание. Когато езически “навици във връзка с популярно свято място били твърде големи, за да бъдат разрушени, е било възможно за новата „църква“ да освети старото място и да внесе някои християнски характеристики.” (The Early Church, Chadwick, стр. 168) Първокласен пример е Ефес, със своя велик храм на Диана - едно от чудесата на света. През 431 г. третият църковен консул се събрал в Ефес и обявил Мария за обект на молби и поклонение. Но защо на Мария и е била приписана тази „божественост“? И защо Ефес, вече известен с почитта си към женско „божество“ е бил избран за това? Нима мислите, че е случайно?

Древните богини

Ефеската Диана е била богиня, на която цяла Мала Азия и античен свят са се покланяли (Деяния на апостолите 19:27). Диана е римското име на гръцката богиня Артемида - “богинята на луната и на плодородието", и сестра на бог Аполон (Colliers Encyclopedia). Артемида е била също така и “защитница на плодородието и на раждането", както и "богиня на мореплавателите, която докарвала добро време и плодотворни пътувания" (Encyclopedia Britannica, 11 edition.) Тя често е изобразявана като девица и майка на боговете, както и “Мистресата на животните”. Нейни статуи показват фигура с много гърди, носеща кулообразна корона. Артемида е съчетавала много неща в себе си от Великата Майка Богиня (Кибела), която е била боготворена под различни имена в стария свят (виж The Oxford Companion to the Bible).

Научаваме още, че “Артемида е величие с много стар произход, която е преживяла времената и е привлякла огромна известност в Средна Азия и Гърция, дори и до християнските времена, когато свързаните с нея поверия, традиции и практики са били просто трансферирани върху Дева Мария! И двете фигури се радват на огромна почит в Ефес” ( Encyclopedia of Gods, Jordan, стр. 26). Чрез построяването на „църква“ - сграда, посветена на Мария в Ефес близо до великия храм на божията майка Диана, Католическата църква просто взела на заем и възприела старите традиции, което позволило на „новопокръстените“ да практикуват езичеството си с ново християнско съдържание!

А от къде идва титлата на Мария “Небесната Царица”?

В центъра на Средна Азия, преди повече от 1000 години преди римляните, хетейците също са боготворяли великата богиня майка! На една от страните на  хълм в Сардис има гигантско скално изображение на Майката на всички богове, която античните поети Омир, Овидий и Софокъл описват като “Майка на Боговете“, най-старата Богиня! (The Hittite Empire Garstang, стр. 176-177). Много от статуите на тази богиня я изобразяват като богинята на небето или Небесната Царица – позната в онези времена под името Астарта или Ашера (ibid., стр. 114, 204-205). Астарта е била богиня на финикийците - богиня на войната, на вечерната звезда, на секса и плодородието. Храмовата проституция е била част от нейните ритуали. Тя често е изобразявана гола, носеща “корона от кравешки рога, поддържащи слънчевия диск” - подобно на египетската богиня Изида ( „Encyclopedia of Gods“, стр. 33 ). Рим и римската армия разпространили поклонението към тази старовременна богиня на хетейците в цяла Европа - от Германия до Британия, защото култът към нея “намерил одобрение между войниците” ( „Garstang“, стр. 302)

(следва)




Гласувай:
3



1. antoninus - Всички езически религии и практики в християнството идат от Вавилон
11.12.2012 10:08
Pentecost,
произхода на култът към майката и сина иде от древен Вавилон, както и всички езически религии. Първоначално това е било семейството на Нимрод, за който се споменава в Бит 10 глава. Оттам водият и всички християнски празници.

Вавилон - първият голям град бил основан от Нимрод скоро след потопа (Бит.10:8-10). Там живеели гиганти, които населявали Земята В онези дни - известните древни човеци на Стария свят.
Високомерието на Нимрод било надминато само от това на неговата жена Семирамида. Забележително красива и невъобразимо коварна, тя упражнявала властта си с желязна ръка. Подобно на Нимрод, и Семирамида била обожествена от обикновените хора.
http://antoninus.blog.bg/history/2012/01/13/quot-rojdestvo-hristovo-quot-i-vryzkata-s-ezicheskite-religi.881992

Тъй като хората са търсели обещания спасител от началото на човечеството (вж. Битие 3:15), те са били убедени от Семирамида да вярват, че Тамуз е този спасител, дори че е бил заченат свръхестествено. Не след дълго, в допълнение към почитането Тамуз (или Нимрод прероден), хората също започнали да се покланят на самата Семирамида като богиня на плодородието. В други култури, тя е наречена Ищар, Ащур и да, Великден.
http://www.allaboutjesuschrist.org/bulgarian/origin-of-easter-2.htm
цитирай
2. pentecost - antoninus,
11.12.2012 10:42
благодаря за включването с коментара ти. Тази статия е писана от един брат, накрая ще посоча източника и линк, той явно е ползвал разни източници, аз лично не съм чак толкова навътре в нещата, за да кажа дали всичко, което пише е така, но ми се видя интересно и затова го публикувам. Ти също представяш интересна информация. Но в крайн сметка идеята е да се покаже, че поклонението към Богородица е езическо, а вече детайлите от прозихода на това поклонение ще се установяват допълнително, непрекъснато излзизат нови неща, това си е сериозен труд. Повечето протестанти едва ли ще намерят много нова информация тук, това е по-скоро за заблудени православни и католици.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене