Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 890413
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
27.03.2014 08:52 - :: Тест :: Пребъдва ли Месията в теб?
Автор: pentecost Категория: Други   
Прочетен: 2689 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 21.12.2015 12:13


На вашето внимание предлагам един практически тест за изпитване на вярата в Помазаника (Месия, Христос) Исус. Много хора твърдят, че вярват в Божия Син; че го любят, че го следват, че са му посветили живота си и живеят според заповедите му....А дали наистина е така? Или пък вероятно се само-заблуждават? Нека делата в живота ни говорят за нашата вяра, защото вяра без дела е мъртва. Ако нищо от изброеното по-долу не отговаря на живота ни като вярващи, то значи сме отстъпили от вярата си и сме християни само на хартия и теория. Целта тук е да си помогнем да се изградим, не да се критикуваме и сочим с пръст. Нека никой не приема лично тази проверка, а бъде откровен пред собствената си съвест и пред Бог, изповяда греховете си, покае се и ги остави, и започне да се стреми във всеки момент да живее според истините на Евангелието, колкото и трудно да е това. Ако има нужда от помощ (а то винаги има), нека да призове силно на глас своя Избавител, който е верен и ще го избави от каквото и да е – било греховно поведение, навик, порок, проблем, притеснител и т.н. Защото велик е нашият Бог и чудни са делата му!

И така, ето го и самият тест. Състои се от две части. Отбележете с човка или хиксче това, което вече правите в живота си, както и това, което не правите, а бихте желали или което вършите, а не би трябвало. След малко ще ви се изясни.

1. Какво бих правил, ако Месията наистина пребъдва в мен?
Бих показвал милост към ближния винаги.
Бих обичал всеотдайно, дори и враговете си.
Бих прощавал винаги.
Бих проповядвал царството, дори с риск за живота си.
Бих служел на хората, вършейки добро.
Бих изцелявал болните.
Бих гонил демоните от обладаните.
Бих хранил гладните.
Бих оставал верен на приятелите си.
Бих понасял страданията и униженията заради вярата си.
Бих жертвал/пренебрегвал себе си, за да имат другите живот.
Бих изкарвал прехраната си честно с труда на ръцете си.
Бих говорил Божието Слово според както е записано в Библията.
Бих изявявал Божието име с делата и живота си.
Бих благославял винаги, дори когато ме кълнат.
Бих се молил за другите.
Бих донасял мир и разбирателство между враждуващите.
Бих хвалил Бога с псалми и химни.

2. Какво не бих правил, ако Месията наистина пребъдва в мен?
Не бих се кланял на друг освен Бог Отец.
Не бих мразил.
Не бих съдил и осъждал.
Не бих наранявал и причинявал болка.
Не бих обиждал, подигравал и присмивал.
Не бих удрял, насилвал и биел.
Не бих убивал.
Не бих изневерявал.
Не бих се отдавал на сексуален разврат и похот.
Не бих употребявал наркотици.
Не бих се опивал с алкохол.
Не бих крал, мамил и oграбвал.
Не бих лъгал и лъжесвидетелствал.
Не бих забогатявал самоцелно, трупайки пари и вещи.
Не бих зарязвал приятелите си.
Не бих манипулирал за лична облага.
Не бих проклинал, злословил и сплетничил.

Сигурен съм, че списъкът може да се допълни с още много неща, но това като че ли са основните положения, струва ми се. И едно уточнение: Самият Помазаник Исус казва, че без него ние не можем сами да направим нищо, ако в нас не текат соковете на лозата т.е силата, животът/душата на Помазаника, който живее чрез Отца (Йоан 6:27-71, Верен 2002). И затова, освен, че трябва с живота и с делата си да се приближаваме до Помазаника, трябва да пием кръвта му и да ядем плътта му чрез тайнството на Господна вечеря/Свето Причастие, за да поддържаме връзката си с Него съвсем осезаемо; за да живеем чрез Него и той да живее в нас. И тогава вече Помазаника ще се изобразява в нас съвсем реално, а не имагинерно. Неговата светлина, любов и помазание с Духа ще ни изпълват и всичко изброено по-горе ще бъде далеч по-лесно, естествено и ще става почти без напрягане от наша страна. Защото когато във всички наши действия се водим от Духа на Помазаника, а не от страстите на плътта си, Бог присъства в живота ни и ни съдейства по мощен начин. Ние действително ставаме деца на Бога и Отца на светлините. Затова, ако живеем - за Помазаника да живеем; каквото и да правим - да е в Неговото име.

Само когато придобием святостта и праведността на Помазаника, чрез мистичния съюз на сливане с Него чрез кръвта и плътта му, Бог ще ни допусне да се доближкм до Неговия престол и да видим, и усетим Божията слава и присъствие.

"Но благодаря на Бога, който винаги ни води в победно шествие в Помазаника и на всяко място изявява чрез нас благоуханието на познанието за Него. Защото за Бога ние сме благоуханието на Помазаника сред тези, които се спасяват, и сред онези, които погиват. За едните – смъртоносно ухание, което докарва смърт, а за другите – животворно ухание, което докарва живот. И кой е способен на това?" (2 Кор 2:14-16, Верен 2002)

Ежедневното разпъване на плътта ни, растежа ни в Божия Дух и изявяването на Помазаника в нас е продължителен, постоянно развиващ се процес, отнемащ години, даже десетилетия, а най-често целия ни живот, ако изобщо удържим до края. При много хора този процес на преобразяване никога няма да завърши докато сме на тази земя, а при повечето хора никак няма и да започне, за съжаление. Малцина успяват да изяват в себе си Помазаника приживе - такива обикновено наричаме светци, макар потенциално всички вярващи в Помазаника да сме светии, но степента на святост при всеки е различна.

Уви, милиарди хора по света вече измряха и занапред ще измират без да са чули посланието за Помазаника Исус; без да са видели Божиите дела и чудеса, извършвани от силата на Духа му чрез неговите служители; без да са повярвали в Помазаника и да са започнали да ходят и живеят като Него, давайки му шанс да работи в тяхното сърце и да ги променя към добро. Други пък, които първоначално са го приели, впоследствие се отвръщат поради житейски грижи, слаба вяра, непостоянство, липса на подходяща църква и на подкрепа от други вярващи, съпротива от семейството и роднините, както и други фактори. Тъжно, наистина. Нека обаче ние - тези, които твърдо продължаваме в устрема си към Всемогъщия Бог - да не се предаваме и униваме, а да проявим дисциплина, постоянство, борбеност, непоколебимост, да приемаме изпитанията и да ги преодоляваме с Божията помощ, за да получим венеца на праведността в наближаващата месианска епоха, когато ще царуваме с нашия Месия - Господарят на господарите, Божието помазано спасение - Йешуа.

В заключение, нека този простичък и кратък тест служи като справочник и проверка за тези, които твърдят, че са новозаветни християни т.е. че Помазаника живее в тях и те стоят в Него; за тези, които твърдят и мислят, че ходят в Духа на Помазаника и вършат неговите дела; за тези, които твърдят, че живеят според Евангелието. Когато не сте сигурни в нещо, просто преглеждайте този тест и си задавайте въпроса: Какво би направил на мое място Исус Христос в този конкретен случай? Как би постъпил Той? Молете се да ви се даде отговор свише чрез Св. Дух, претърсвайте съвестта си, споделете с братя и сестри, на които се доверявате, включително може и с вашия пастир/наставник, а накрая ако още нямате отговор, се консултирайте с Библията, най-вече Евангелията - там ще намерите много примери, които биха били приложими и за вас. Важното е да се започне докато още имаме този шанс. Помазаника е същият вчера, днес и завинаги и ни чака с отворени обятия в обителта на сърцето. Нека не се колебаем да пристъпим към Него с дръзновение. Успех и Бог с вас, братя и сестри в Помазаника Исус Господ, чрез когото дойде благодатта върху нас.

"И така, възлюбени, като имаме тези обещания, нека очистим себе си от всяка плътска и духовна нечистота, като се усъвършенстваме в святост в страх от Бога."
(2 Кор 7, Верен 2002)

Благословен си Ти, Господи Боже наш, Царю на Вселената!




Гласувай:
1



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене