Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.12.2012 18:15 - Има ли и днес лъжеучители- вълци в овчи кожи и проповядват ли се гибелни ереси от амвоните?
Автор: ezdra Категория: Новини   
Прочетен: 4849 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 02.03.2014 15:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Чашата на търпението ми преля. Ревността ми към Бога и Словото Му не ми позволява да си замълча , лукавият толкова силно се е инфилтрирал днес в църквата , че вече все по-често не Божиите хора стоят на амвона ,а сатанинските служители. Ядосан съм и знам , че това не е редно , но всичко в мен ври и кипи да гледам как пастори излизат и започват да учат лъжи и да ги подкрепят с други лъжи.

Михей 3:5

" Така казва Господ
за пророците, които заблуждават народа Ми,
които, докато хапят със зъбите си, викат: Мир!
Но ако не сложи някой нещо в устата им,
обявяват война против него; "




"Така казва Господ " - защо вече сякаш тези 3 думи са изгубили значение за нас ? Станали сме като гностиците , гледаме Словото и където ни харесва го примемаме , а където ни осъжда, си измисляме "духовен" смисъл. ,

( Определение за гностицизъм:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC
Още инфромация: http://www.bogoslovie.com/2010/10/blog-post.html )

Искрено се моля на Бог , да се намерим измежду  вярващите, споменати в :


Откровение 2:6
"Но имаш това, че мразиш делата на николаитите, които и Аз мразя"
,


а не от другата група:

Откровение 2:14-15

" Но имам малко нещо против тебе, защото имаш там някои, които държат учението на Валаама, който учеше Валака да постави съблазън пред израилтяните, та да ядат идоложертвено и да блудствуват.    
Така също имаш и ти някои, които държат, подобно на ония, учението на николаитите."


Кои са тези николаити?

-Това е била гностична група изповядващи вяра в Христос , но отричащи силата , която Той е ни дал в борбата против греха.Според тях един вярващ не е нужно да се пази от греха , понеже ние сме плът и тя си иска своето. Дори напротив , смятали са че е добре да се греши , за да се умножи "благодатта". Нищо общо с нас , нали ? Хм, дали?
Все по често чувам изрази от рода - "спокойно бе , все пак си плът , като бъдеш преобразен всичко ще се оправи".


"Ириней (Haer. 1.26.3) по същество повтаря казаното в Библията и прибавя твърдението, че Николаитите са еретици – последователи на Николай, прозелитът от Антиохия, който е бил един от седемте избрани (Деяния 6:5). Иполит (Haer. 7.24) подкрепя Ириней и добавя, че Николай тръгва от правилното учение. Климент от Александрия (Str. 2.20) твърди, че Николай е бил аскет и това означава, че тогавашните Николаити не са били негови истински последователи, защото са изопачили неговото учение за необходимостта да убиваме плътта.
...
Тълкуването, което приема, че Николаитите са последователи на Николай от Антиохия, намира силна подкрепа в ранната църква. Към свидетелствата на Ириней се прибавят тези на Тертулиан, Иполит, Доротей от Тир, Йероним, Августин, Еузебий и др. Те всички казват, че това е била секта от безнравствени антимониански гностици. Те са изпаднали в порочното си състояние поради аскетична преумора. Иполит добавя, че Николаитите са предшественици на Именей и Филет, които са осъдени в 2 Тимотей 2:17. Малцината древни гласове, защитаващи Николай от товара на вероотстъпничеството, поставят някои въпроси, но не са достатъчни да опровергаят традиционното мнение, че сектата е свързана с Николай. Робърт Л. Томас, Откровение 1-7 (Чикаго, Мууди прес, 1993), 148-149."

(Из статията : http://staia.blogspot.com/2010/01/blog-post_3331.html )

Много ще кажат - "Но това е минало, днес няма вече николаити" . Според мен лично днешният антиномианизъм е дори по-лоша форма на николаизма.

АНТИНОМИАНИЗЪМ 

"(термин, за първи път използван от Мартин Лутер, от гръцкото ἀντί, "срещу/против" + νόμος, "закон"), се определя като християнска философия, която утвърждава че моралният закон е ненужен или незадължителен, защото единственото, от което се нуждаем, за да бъдем спасени, е "вяра". Макар че тази концепция има отношение към едно от основните протестантски учения за Sola Fide, т.е. че спасението може да бъде постигнато само и единствено чрез вяра в Исус - при "антиномианизма" това разбиране е доведено до крайност....Терминът за първи път се появява след протестанската Реформация (1517) и оттогава до днес обикновено се използва в силно негативен (обиден) смисъл с/у християнски философи или секти, чиято вяра в "спасение чрез вяра" прекрачва общоприетите граници. Мартин Лутер, например, е проповядвал спасение единствено чрез вяра, но в същото време е бил върл критик на антиномианизма, като вероятно най-популярен е неговият труд "Срещу антиномианците" (1539)."




 Днес множеството от протестантите учат на изкуствен мир и спокойствие , свобода и беззаконие. "Любов и вяра," казват те, "е достатъчно." Но в Словото е записано , че любовта е свързана с подчинението: 

Матей 24:12

"И понеже ще се увеличи беззаконието, любовта на мнозинството ще охладнее."



Да ! Единствено чрез вяра в Исус Христос човек може да бъде спасен , но следствието на това е бавно , но сигурно преобразяване според Неговия характер, наречено новорождение."...И първо в Антиохия учениците БЯХА НАРЕЧЕНИ християни." (Д.Ап.11:26) И ако ти не бъдеш променен и преобразен по образа и характера на Исус Христос , според мен имаш голям проблем. Както се изрази един уважаван от мен проповедник, в една прекрасна проповед - Пол Уошер :
"Ако ви кажа , че по пътя насам като съм пресичал улицата и един засилен ТИР ме е блъснал , ще ми повярвате ли? Най -вероятно не, нали ? Със сигурност щеше да си личи промяната от това събитие. Добре, а колко по-голям е Бог от ТИР-а  и колко ли повече би ни променила срещата с Него ?"  (Из проповед : Пол Уошер - От къде знаеш, че си спасен http://www.youtube.com/watch?v=DlskOF9O2FM ) Препоръчвам ви я!

1 Йоан 2:6

"Който казва , че пребъдва в Него , сам е длъжен да ходи , както е ходил Христос"


Еремия 23:16

" Така казва Господ на Силите:

Не слушайте думите на пророците, които ви пророкуват;
те ви учат на суета,
изговарят видения от собственото си сърце,
а не от устата Господни. "





Из британски речник (Oxford English dictionary, on vanity) :

СУЕТА

"Суетата (на гръцки: κενοδοξία); (на латински: vanitas) се определя като прекомерна вяра в собствените възможности и привлекателността на други хора...До преди 14 век понятието за суета не е имало такива съвременни нарцистични оттенъци, а просто е означавало безсмислието за всичко земно в контекста на Еклисиаста. Често се е свързвало и със забраната на втората от Десетте Божи заповеди - идолопоклонничеството."






Деяния 20:29-30



"Аз зная, че след моето заминаване ще навлязат между вас свирепи вълци, които няма да жалят стадото;
и от самите вас ще се издигнат човеци, които ще говорят изопачено, за да отвличат учениците след себе си."




От нас самите" ще се издигнат", и "ще говорят изопачено". Дали това е важало само за тогава или важи и за нас ? По какви критерии живеем  ние, вярващите - по нашите собствени или по тези, посочени в Словото Божие?  Още от Едемстката Градина Бог е поставил на човека Неговите  критерии .Е, знаем историята: дошла змията и започнала да лъже и да маже. Предложила ни частица истина, умело смесена с погибелната лъжа, и капанът хлопнал. А днес дали  не прави същото? Сякаш чувам съскането й в далечината: "Наистина ли Бог ви каза да не правите това?" , "О , Бог не е имал предвид това. Него Го е грижа за вашето щастие , работа и благосъстояние. Ах, със сигурност Той е имал  предвид , духовно да не го правите."


Не искам да изпадам в полемика относно критериите за вярващите днес. Едни казват "10-те заповеди важат" , други казват , че не важат и че  важи само това, което го има в Новия Завет като повели, но в крайна сметка и 2-та лагера са прави , дори и Бог да е отменил заповедите по някое време , след това пак ги е въвел в Новия Завет , всяка една заповед я има дори по няколко пъти , за да съкратя блога ги качих в друг блог:
Десетте Божии заповеди в Новия Завет.


 Римляни 3:20 "Защото нито едно създание няма да се оправдае пред Него чрез дела, изисквани от закона, понеже чрез закона става само познаването на греха." Този стих най-правилно определя значението на закона за нас - вярващите в Исуса Христа Праведния.

 Направило ми е впечатление обаче , че много от днешните вярващи искат сами да си определят законите. Едни тотално отричат , какви да е закони и за тях християнството е просто вяра - антиномианизъм . Други ги прилагат избирателно , където ги осъжда Словото или го променят или му придават някакъв духовен смисъл - съвременен гностицизъм . Например , хомосексуалните наскоро си направиха собствена Библия , в която промениха всички текстове осъждащи хомосексуалността , сложиха и хубавото име Кралица Джеймс библия и всичко се нареди - съвестта им е чиста да си продължават в комфортната зона и проблема елиминиран , но до кога ? 
(Описание на тази библия със променените стихове: http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2012/12/13/introducing-the-queen-james-bible/ )

Други пък виждат , че никъде не пише в Словото за отмяна на закона. Но например имат хубава, приятна работа на място, където се работи през всички дни на седмицата освен в неделя. Освен това всички наоколо почиват в неделя и само тогава могат да се съберат за църква. И понеже четвърата заповед ги осъжда във вида ,в който е,  решават да й предадат духовен смисъл - за тях това било почивката в Господа  Исуса Христа . Според тях, ако не си почиваме в Господа, всеки ден  нарушаваме съботата - нищо че Бог каза "седмия ден" . За мен лично, когато човек се новороди, той е вече в почивката на Господа. Не трябва да се тревожи всекидневно, да не би да се почувства "неотпочинал духовно" , че да не би да съгреши. Починал си е от човешките си усилия и се е доверил напълно на спасителната сила на Бога.


 Например, уважаемият пастор , който мой приятел ми даде да изслушам и който подбуди духа ми да пиша тези слова , излезе на амвона, изкара едни стихове, отнасящи се за цермониалния закон с жертвите , ястията , новолунията и церемониалните съботи. Закон който бе просто сянка/преобраз на идването на Христос Спасител, и бе прикован на кръста.  След това  извади стиха извън контекста и му придаде духовен смисъл. По този начин всички закони според него придобивали духовен смисъл. (Братът в статията: http://bojiislujitel.blog.bg/drugi/2010/09/03/zakonyt-za-jertvoprinosheniiata-prikovan-na-krysta-s-isus-hr.600042  , чудесно е обяснил разликата между 2-та закона.)

Често задаван въпрос е, разграничава ли Библията 2-та закона или това е просто поредната измислица.

Апостол Йоан и Павел, подбудени от Светия Дух , казват  че грехът се познава чрез закона , сиреч, ако законът бе отменен  , не би имало грях. А Библията многократно ни съветва да не грешим , значи грях има и закон има. Дори и Господ Исус Христос , казва че идването Му не е за да отмени закона.
Ако има такова разграничение , то тук без съмнение Павел не говори за церемониалния закон , а за 10-те Божи заповеди, тъй като цитира една от тях :


Римляни 7:7

"Тогава какво да кажем? Законът грях ли е? Да не бъде! Но аз не бих познал греха, освен чрез закона; защото не бих знаел пожелание, ако законът не беше казал: "Не пожелавай." "




Може ли да си противоречи Светото Писание и на едно място апостолът да казва едно , а на друго - тъкмо обратното? Вярвам , че всички сме съгласни , че отговорът е не. Тогава за какво говори Павел в стиха :

Ефесяни 2:15

"като в плътта си унищожи враждата, тоест закона със заповедите му изразени в постановления, за да създаде в Себе Си от двата един нов човек и така да въдвори мир,"
?  

Ами то си пише за "закона със заповедите му, изразени в постановления" , "не вкусвай" , "не се докосвай" , "не излизай" и т.н. Библията е категорична , че 10-те заповеди важат и днес за нас християните и че има разграничение между церемониален и морален закон , церемониалният бе отменен с Върховната Жертва , а моралният е вечен.Това обаче явно е проблем за някой хора които искат да се отърват от спазването на някои заповеди и затова си измислят като гностиците духовен смисъл. Ето как го направи въпросният пастор. Той използва следния пасаж:

1 Коринтяни 9:5-9

"Нямаме ли право и ние, както другите апостоли и братята на Господа, и Кифа, да водим жена от сестрите?    
Или само аз и Варнава нямаме право да не работим за прехраната си?    
Кой войник служи някога на свои разноски? Кой насажда лозе и не яде плода му? Или кой пасе стадо и не яде от млякото на стадото?    
По човешки ли говоря това? Или не казва същото и законът?    
Защото в Моисеевия закон е писано: "Да не обвързваш устата на вола, когато вършее". За воловете ли тук се грижи Бог,"


От думите на този пастор ясно личи , че прави разлика от 10те заповеди - Царския Закон написан от Божия пръст на гранит и церемониялния закон , написан на пергамент от Мойсей.Той казва аз не отхвърлям заповедите. Но понеже тук Павел е използвал думи от церемониялния закон , за да изрази образно житейска нужда , пастора реши , че всички закони трябва да имат само духовен/образен смисъл или поне ,тези които не му харесват. Като например съботата. За него тя е  духовната почивка в Бог. Малко по нататък ,за да затвърди теорията си излъга казвайки , че нещо което е в законите на книжниците го има и в Билията и накрая използва стих, който ясно си личи, че се  отнася  за церемониялните съботи , който са сянка/преобраз на идващия Спасител .Те са записани в церемониялния закон и един пастор който прави разлика между 2та със сигурност знае , че това се отнася за тези церемониялни съботи , а не за съботата посочена в 4тата заповед.Ето го и стиха :

Колосяни 2:16-17

"И тъй, никой да ви не осъжда за това, което ядете, или което пиете, или за нещо относно някой празник, или новомесечие, или събота;    
които са сянка на онова, което ще дойде, а тялото е Христово."


Всички знаем , че днес не празнуваме , новолуния/новомесечия , нито специялни празници , на който е трябвало да се приготвят по специялен начин специялни ястия , нито празнуваме специялните съботи/почивки , понеже всички тези работи са били само преобраз/сянка на идването на Исус Христос.

"Let no man therefore judge you in meat, or in drink, or in respect of an holyday, or of the new moon, or of the sabbath days:"(KJV)

 Думата събота в КингДжеймс превода е в множествено число и е наредена до останалите празници и наредби от церемониялния закон , тук не можем да сгрешим , че не става дума за ежеседмичния съботен ден , който се пада в края на всяка седмица  , а за онези специялни съботи , който са били предписани за празнуване на евреите , който дори е можело да не се паднат в съботен ден. Например ако не бяха отпаднали ,тази семдица можеше да имаме 2 съботи в сряда- четвъртия ден - хипотетично щеше да е една от тези съботи , и съботния ден - седмия ден - другата , но това са различни съботи , едното е празник/церемония , а другото е осветения седмичен ден от Бог още от сътворението.Този ден намираме  в 4тата заповед , а тя започва с "помни". Накрая този пастор , подигравателно отправя призив към тези които пазят съботата според : "така каза Господ" и ги посочва с показалеца и кутрето като с палеца си държи свити другите 2 пръста.

Текстова информация за сатанинските поздравителни знаци: http://www.jesus-is-savior.com/False%20Religions/Wicca%20&%20Witchcraft/signs_of_satan.htm

Видео  : http://www.youtube.com/watch?v=eNVJSRkt9yg&feature=youtu.be


 Дали работи за прослава на Бога или на другия незнам , не съм съдия и не го обвинява в нищо - Бог знае , ако е просто заблуден служител се моля на Бога , да се покае и Бог да го върне в правия път , но да лъжеш на амвона , да използваш стихове отнясящи се за съвсем друго нещо с ясно съзнание , за да затвърдиш тезата си и да размахваш символите на бафомет , за мен това е пастор на който не може да се има доверие. Ето го и клипа с проповедта макар, че не ви го препоръчвам , защото на мен лично много нерви ми докара,  :
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=W4p9R-0PPW8 .

2 Петрово 2:1-3


"Но е имало и лъжливи пророци между народа, както и между вас ще има лъжливи учители, които ще въведат тайно гибелни ереси, като се отричат даже от Господаря, Който ги е купил, и ще навлекат на себе си бърза погибел.
И мнозина ще последват техните похотливи дела, поради които човеци пътят на истината ще се похули
От користолюбие те ще ви мамят с престорени думи; но тяхната присъда, отдавна приготвена, не се забавя и тяхната погибел не дреме."


Днешно време всеки както му харесва и удисва си приема Божието Слово , за крадеца сигурно , кражбата е позволено да е физическа , стига да не е духовна . За прелюбодееца , е позволено да спиш с чужди жени стига да не ги пожелаваш с поглед. За този който работи в събота , вече съботата е всеки ден , а почивката е в Бога. А който не спазва всички заповеди , за него вообще няма закон.Да наистина, така е по-лесно , но ако беше толкова лесно да сме праведни и ако можехме  така да си оправдаваме греховете Исус Христос нямаше да има нужда да идва и да стане наш заместител.Именно закона е това което ни показва , колко сме грешни и ни показва , че без Исус Христос , Слава Тебе Господи , сме за никъде (или за някъде в пламъците).

"ще въведат тайно гибелни ереси, като се отричат даже от Господаря, Който ги е купил"

 А съвеста по едно време закърнява и спира да обвинява и накрая всичко е чудесно и по мед и малсо.Но докога?  Не твърдя , че и аз не съм престъпвал многократно всяка една заповед и не съм плакал пред Бога за прошка и съм казвал , че повече няма и после пак съм се връщал към греха си , но естествено по-лесно би ми било просто да няма заповеди или поне аз да съм убеден в това.

Еклисиаст 1:2
"Суета на суетите, каза Еклисиаст, суета на суетите - всичко е суета!"


Нека Бог ни благославя и ни пази от лъжеучители и фалшиви пророци, нека ни помазва всекидневно със Светия Дух , който да ни показва разликата между истината и лъжата и да ни води според Божията воля всеки ден по Неговите пътища . Предаваме се в твоите ръце Господи признваме , че сме слаби и податливи на лъжите на сатана , молим те опази ни от влиянието му , внеси съжвление в църквите ти и не позволявай на лукавия да качва своите служители на амвоните. Молим Те помогни ни да изпълним заръката в твоето Слово : „не участвайте в безплодните дела на мрака, напротив, изобличавайте ги” (Ефес. 5:11) . Амин!




















Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vandela007 - Ох, много дълго! Не мога да чета т...
29.12.2012 22:34
Ох, много дълго! Не мога да чета такива дълги постинги, но го "прехвърлих" и съм съгласна с теб.
Слагам ти един плюс (+) заради труда ти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ezdra
Категория: Новини
Прочетен: 234293
Постинги: 25
Коментари: 67
Гласове: 107
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031