Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 889424
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
19.10.2021 14:10 - Основи на вярата: Изясняване на понятията – първа част
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 919 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.10.2021 21:26

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Доколкото си спомням, някога философът Имануел Кант беше казал, че преди да се започне една дискусия, участниците в нея най-напред трябва да изяснят и уточнят понятията, които ще използват по време на самата дискусия, за да се избегнат недоразумения, погрешни схващания или просто неразбиране на казаното. Изясняването приключва тогава, когато всички участници се съгласят, че приемат значението на понятията по еднакъв начин (след като са ги обсъдили заедно).

По подобие на философите, мисля, че трябва и ние вярващите да си изясняваме понятията, отнасящи се до вярата ни, тъй като по мои лични наблюдения мнозина използват безхаберно наляво-надясно верските понятия. Някои от тях дори са свещеници, пастири или учители.

В частност, в настоящата статия ще разгледаме юдео-християнските термини, най-често използвани от вярващите, а и срещащи се на много места в Библията. Ще се опитам да не задълбавам в богословски разсъждения, а по-скоро да представя понятията езиково по един простичък и ясен начин, за да не би да настъпи още по-голямо объркване.

Нека започнем.

***

Бог – Върховният Бог, Създателят на цялото Творение, Царят на Вселената, чието славно царство трае до века. В Библията, това е Бог Йехова, Израилевият Бог, Богът на Авраам, Исаак и Яков; Бог и Отец на нашия Господ Иисус Христос както и на нас вярващите.

Господ – Превод от иврит на ‘Адонай’. Етимологично погледнато, думата ‘Господ’ произлиза от ‘Господар’ (и не само на български е така) и затова по-скоро обозначава титла, прикачаща се към името. В духовния свят, наш господар е онзи, който е по-силен от нас и на когото се кланяме, служим и подчиняваме. Него назоваваме ‘Господ’. Освен в юдео-християнството, титлата ‘Господ’ се използва и в други религии. Например, в индуизма се говори за Господ Кришна, Господ Вишну, а в тантризма за Господ Бхайрава и т.н. В исляма Аллах също е наричан Господ. Много хора се бъркат и смятат, че понятията ‘Господ’ и ‘Бог’ са взаимозаменяеми, но това е погрешно според мен. Реално, титлата ‘Господ’ може да бъде сложена на всеки, на когото се кланяме в духовния свят, независимо от неговата същност, бил той добър или лош. Например, Сатана е Господ(ар) на сатанистите, но това не го приравнява на Бог по никакъв начин. Господари много, но Бог е само един. Затова и ‘Господ’ не е равно на ‘Бог’.

Господ Бог / ГОСПОД Бог – Превод от иврит на ‘Яхве Елохим’, едно от основните имена на библейския Бог. Ето тук имаме нагледен пример за казаното по-горе за понятието ‘Господ’: Бог е наш господар, затова преди ‘Бог’ закачаме ‘Господ’ и става ‘Господ Бог’, сиреч Господ + Бог = Господ Бог. Господ Бог не може да се отнася за никой друг освен за Бог Йехова. Погрешно е да се използва за Иисус Христос (виж по-долу).

Господ Иисус Христос – Словосъчетание, използвано в книгите на Новия завет, предимно от апостол Павел, но и от останалите апостоли, за да го разграничат от Бог Отец и Господ Бог. Както видяхме, ‘Господ’ е по-скоро титла и не е задължително синоним на ‘Бог’. И Бог Отец, и Исус Христос са наши господари, затова и единият е Господ, и другият е Господ, но за да ги разграничим използваме съответното коректно наименование. Ако кажем просто ‘Господ’, не е ясно кого от двамата имаме предвид или пък е някой трети. Затова е добре винаги да сме прецизни и да използваме правилния термин за всеки един.

Четирибуквие / Господното Име – На гръцки Тетраграматон, а на иврит ХаШем (Името). Отнася се до името, което сам Бог разкрива на слугата си Мойсей, а именно – ЙХВХ, съставено от четири букви в еврейската азбука – Йод, Хе, Вав, Хе (на български би било: И кратко, Хъ, Въ, Хъ). В превод означава “Аз Съм Този, Който Съм” или “Вечно Съществуващият”. Правилното произнасяне на ЙХВХ е загубено през вековете. На български е прието да се изговаря Яхве, Йехова, Иеова и др. Четирибуквеното Божие име ЙХВХ се среща над седем хиляди пъти (7000) в книгите на Стария завет!

ГОСПОД – В по-добрите протестантски преводи на Библията, както на английски, така и на български език - и предимно в книгите на Стария завет- се среща думата ‘Господ’ изписана изцяло с главни букви, сиреч ‘ГОСПОД’. Това се прави с цел да се отбележи недвусмислено, че на това място в оригиналния текст на иврит е изписано четирибуквеното име на Бога – ЙХВХ (виж предния пасаж).

Понеже юдеите са стигнали до крайност в стремежа си да спазват заповедта да не произнасят напразно името на Бога, когато срещнат в текста изписано името ЙХВХ, те го четат и произнасят като "Адонай", сиреч "Господ". В писмения текст обаче си остава изписано ЙХВХ т.е там не се променя. Обаче, на други места в библейските текстове понякога наистина се използва думата “Адонай”, т.е. “Господ”’ в нейното собствено значение и за да се направи разлика кога е използвана самата дума и кога четирибуквеното име на Бога, са въведени двата различни начина на изписване – "Господ" и "ГОСПОД", на английски съответно "Lord" и "LORD". Този метод е изключително полезен и служи като ориентир при разбиране на текста. Например, в даден библейски пасаж пише “ГОСПОД е праведен” - това означава, че на иврит реално пишеЙХВХ е праведен”. На друго място, да речем, пише “И Господ му говори така и така.” Това означава, че на иврит пише "Адонай" в текста. Причината за това е, че в даден пасаж може да не се визира конкретно Бог Яхве, а "Адонай" да е използвано в по-общ смисъл т.е. титлата Господ (както видяхме по-горе) да се отнася за ангел, за дух и т.н. На много места виждаме как библейските персонажи се обръщат към ангелите-вестители с “Господи”, което потвърждава казаното дотук.

За огромно съжаление, в Синодалния превод на Библията това разграничение в изписването на ‘Господ’ и ‘ГОСПОД’ не се прави. Така хората продължават да живеят в неразбиране на Божието Слово и Божието Име остава скрито за тях. Вероятно е дошло времето да се издаде Библия, в която открито ще се изписва Божието име ЙХВХ както е в оригинал на иврит и без да се замаскирва или укрива.

Господ на Войнствата – На иврит Йехова Цеваот, едно от имената на Бог, отнасящи се до факта, че Той разполага с небесна армия от ангелски воѝни, които воюват срещу тъмните сили на мрака и пазят живота на земята. Под “Войнства” се разбира “ангелски армии”, за които знаем, че са обособени в легиони и са предвождани от архангел Михаил.

Господ на СилитеСъщото като Господ на Войнствата, алтернативен превод на Йехова Цеваот, малко по-архаичен, но все още използващ се в някои преводи.

Под “Сили” би могло да се подразбира “Силите на Светлината”, “Силите на Доброто” и т.н. На български език “сили” често се използва във военнното дело, например “въоръжени сили”, “силите на НАТО” и т.н. Това го прави в известен смисъл синоним на "войнства".

***

За завършек, предлагам откъс от една стара църковна песен в осъвременен вариант:

“Господи на Силите, с нас бъди!
Друг Помощник в скърбите, освен Теб, нямаме!
Господи на Силите, помилвай ни!”

Ако Господ на Силите е откъм нас, сиреч, всички ангелски войнства са на наша страна, то тогава кой ще е против нас?! Дали някой би дръзнал да ни се опълчи? Дали изобщо би имал някакъв шанс? Съвсем не! Дерзайте, и не се страхувайте от нищо и никого. Няма друг Бог, който да има такава огромна и силна армия от воѝни, както Яхве Цеваот. За да се прояви действието на ангелите в живота ни обаче, е нужна фокусирана и силна молитва на цялото събрание. Затова събирайте се и се молете в единомислие! И Бог е верен да ни избави от всяка напаст и беда. Слава да бъде на Неговото свято име, сега и винаги! Амин.

С това изложение, приключвам първа част. В скоро време ще публикувам и втора част.
---
Източник: Авторски материал на pentecost. Ако искате да ползвате материала или част от него, моля попитайте.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене