Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 889331
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
23.01.2019 20:48 - Вярата отвътре – първо изложение
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2537 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 23.01.2019 20:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За всички тръгнали по пътя на духовното извисяване към Бога

Преди всичко, трябва да осъзнаем кой е нашият най-близък приятел на този свят: Татко Бог. Само Божията любов може да удовлетвори духа на човека и да запълни празнотата в сърцето, защото тя се излива от самия Божи Дух, а Той е пълнотата на истинската любов. Без Божия Дух, Божията любов не може да се излее в нас. Когато и ние започнем да обичаме Бога, не бива повече да го поставяме на второ място в живота ни. Ако цялото ни сърце пролива сълзи за Бога, тогава неговият Дух ще дойде при нас. Тук става въпрос за едни дълбоки, святи, духовни сълзи, а не за обикновените сълзи, проливани от хората по житейски поводи. И когато Бог остане някъде другаде – встрани от нас, а не в нас, то това означава, че отново сме се върнали в изгубеността на света.

***

Постигането на вътрешните духовни възможности на човека се крие в смирението. Смирението не е нещо самоналожено с воля. Има доста вярващи, които го имитират. По-скоро, то е вътрешно ниво на съзнание, което се придобива много бавно, с голямо търпение и усърдие, но който го придобие, получава Божията благодат. У такъв вярващ, придобил смирение и получил Божията благодат, Сатана не може да влезе, защото там, където има смирение, Духът преизпълва сърцето.

Когато се научим в смирение да се предаваме на Божията воля, напрежението от нашия ум изчезва напълно. Когато проумеем, че ние сме само инструменти, а Бог е истинският извършител, няма да изпитваме тревога в живота си, защото всичко ще се развива както Бог е предвидил.

***

На Бог можем да предложим нашето огромно невежество, но и стремежа си да станем по-мъдри чрез общение с Духа му. Защото, пред Бога, дори и мъдреците на тоя свят са невежи. Като Божии деца, пред Отец трябва да отиваме в дълбоко смирение, ако искаме да се научим от Него - точно както и Исус правеше, бидейки Божи Син.

***

Когато развием силна връзка с Бога, Той се превръща за нас в източник на нашите способности. Бог е вечната реалност, която ни заобикаля както в този свят, така и в онзи, защото Бог е непроменим. Той се отличава с изключителна мъдрост и разум, и затова в Него всички проблеми се решават.

***

Вътрешният глас на пророчеството и вътрешните очи на боговидството са Божии дарове, които идват при вярващия, когато достигне една по-висока степен на святост. Тогава Божият глас и Божиите очи започват да се проявяват чрез Духа, обитаващ в нас.

***

Бог е крайно необходим за човека и нашия свят. Онзи, който е заживял в един съвместен живот с Бога, т.е станал е Божи син, става инструмент на Бога за преобразяване и усъвършенстване на света и околните.

***

Източник: По материали, заимствани от лекции на Елеазар Хараш, след направена сериозна редакция, за да бъдат християнизирани. Заглавието, подредбата, промените и добавките са от мен (pentecost).




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, pentecost. Оттук се за...
25.01.2019 07:07
Здравей, pentecost. Оттук се започва. Човек първо трябва отвътре а себе си да се убеди.
Поздрави!
цитирай
2. pentecost - Благодаря за включването и гласа, barin
25.01.2019 08:56
Да, точно така, вътрешната убеденост е много важна за изграждането на вярата. Скоро ще последват и други публикации от тази поредица, тъй като има още какво да се каже по въпроса. Поздрави и от мен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене