Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 888658
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
02.09.2012 07:07 - Защо Бог избра точно еврейския народ?
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5178 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 31.03.2018 20:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Някои хора поради незнание ми задават този въпрос, но аз им казвам, че изразът "Бог избра еврейския народ" е неправилен. Защото такъв народ просто не е имало преди Бог да призове Аврам, който е семит от Месопотамия (Ур) т.е. той не е евреин. Както знаем от Библията, семитите са наследниците на Шем (Сим), един от тримата синове на Ной; хамитите, които разселват Африка и са днешните африканци, са от Хам, а тюркските и индо-европейските народи са от Яфет. След като Аврам тръгва към Обещаната земя и става баща на нов народ от семитски произход, който днес наричаме еврейски, всъщност говорим за група от хора, които вярват в единия истинен Бог, а не са езичници. А защо Бог избра Аврам и семитите, а не някой друг, е трудно да се отговори, но едно възможно обяснение е следното: Хам е проклет от Бога, за това, че не покрива баща си Ной когато го заварва гол, затова и Бог не го избира него и потомците му. Наследниците на Яфет пък са били физически по-силни и здрави, по-големи (и днес белите хора са най-едри и силни), а Бог избира слабите и малките, за да се прослави. Семитите са били именно такива, дребни, мънички, слабовати. Аврам пък е бил подходящ, защото е бил кротък овчар, скотовъд, което е идеално за баща на един бъдещ народ, от който ще се роди Пастиреначалникът, който ще е кротък и смирен. Нямаше как Исус да е роден от наследниците на Яфет, които са по-агресивни и войнствени. Това е, което мога да предложа като отговор.

Отделно, идеята за еврейски народ възниква едва през 19в, когато всъщност се ражда идеята за народи на етнически принцип. При юдеите дотогава винаги е била важна вярата в единия Бог, това те прави юдеин, а не етническият ти произход. Сред тях е имало и чужденци от други племена, но приемайки юдейската вяра, те стават юдеи. Спомнете си историята за Рут.

Друг пример са хазарите, един тюркски народ, който през 5-6ти век приемат юдейската религия и стават юдеи. Благодарение именно на тях са се запазили юдейските традиции, ритуали, празници, за които знаем днес. Днешните Ашкенази евреи от Източна Европа са всъщност наследници на тези хазари и според многобройни проучвания нямат в себе си грам ДНК от древните палестински евреи, просто досега не е открита такава връзка. Но това не им пречи гордо да се наричат евреи. Обяснявам това, за да се разбере, че не можем да говорим за "еврейски народ" в древността. Бог по-скоро винаги говори за Израел, визирайки именно народът му, който вярва в него, а не просто някакви си семити. Днешните иракчани, преките наследници на месопотамците, също са семити, даже по-чисти от евреите, но това не ги прави Божи народ, защото не вярват в Бога на Авраам.

В заключение можем да кажем, че Бог не избра еврейския народ, а го създаде - народ за Себе Си. Народ, който трябваше да бъде светлина за езическите народи като им служи за пример на покорство и послушание към живия истинен Бог; пример как се спазва завета, сключен с Бога; пример как се изпълнява Божието Слово. Но евреите се провалиха във всичко това, за съжаление. Въпреки благословенията, въпреки любовта, които Бог им даде, те се отвърнаха от Него и тръгнаха по техните си човешки пътища. Затова Ерусалим беше разрушен, а Израел пустееше близо 2000 години.

Израел като Божи народ е и предобраз на църквата, на новозаветния Божи народ от вярващите в Христос. Но има един остатък от етническия еврейски народ, днешните израелци, който ще се спаси като повярва и приеме Йешуа за Божия Помазаник. Вече има такива евреи и техният брой се увеличава. Повечето израелци няма да се спасят, но ще има една част, която ап. Павел нарича "остатък"- онези, които ще познаят истината и ще станат "завършени юдеи". Това е.




Гласувай:
1



1. maranatha - Уточнение
02.09.2012 23:16
Почти всичко в тази статия е вярно с изключение на твърдението, че в днешно време се увеличава броят на евреите, които са приели Христос. Първо, става въпрос за маргинални групи с най-разнородни вярвания. Второ, за тази цел се наливат страшно много пари от политически групировки на войнстващия евангелизъм, който е възприел за основа на своята идеология християнския ционизъм. Трето, почти всички евреи, които са приели Исус, го приемат като Месия, но не и като Божи Син. С други думи, те отхвърлят доктрината за Триединството, която е разделителната граница между християнството и езотеричните религии. Четвърто, тези така наречени месиански евреи, вярват в един различен Исус от този, в който вярват християните. Техният Исус идва на земята да основава някакво земно царство, в което евреите ще бъдат глава, а не опашка, т.е. ще доминират над "езичниците" и ще си възвърнат славата от дните на Соломон. За голямо съжаление идеите на християнския ционизъм се разпространяват като пожар в протестантския свят, като по този начин проповядват някакво спасение чрез гени, а не по благодат чрез вяра в БОЖИЯ СИН. За повече информация - темата Наследството на Израел от посочената поредица: http://thelastnews.net/index.php?option=com_phocadownload&view=category&id=51:2012-06-10-09-48-51&Itemid=27
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене