Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887053
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
01.04.2012 21:36 - Хипократовата клетва и лекарските грешки
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4999 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 16.06.2016 22:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Или защо хората умират в ръцете на лекарите

Причината да започна моя блог преди повече от година беше една статия тук на blog.bg за Хипократовата клетва по повод зачестилите лекарски грешки, довели до смъртта на немалко хора. Понеже не се бях регистрирал все още, написах анонимен коментар, който не беше публикуван, тъй като беше против статията. Това ме амбицира да създам мой блог, в който да мога спокойно и свободно да изразя мнението си по въпроса за Хипократовата клетва. Но, уви, тогава така и не го направих. Та ето, чак днес. Каква ирония! Както и да е.

Това, което исках да изразя беше, че причината за смъртта на хората от лекарски грешки е именно заради Хипократовата клетва, а не заради това, че лекарите не я помнели и не я прилагали. Какво имам предвид? Хипократовата клетва е писана в антична Елада, където по онова време се е практикувала езическа поли-теистична религия. Знаете - Зевс, Аполон, Афродита и др. Хипократ, считан за баща на медицната, който живял в онези времена, неизбежно също е бил езичник. Съответно, и неговата Хипократова клетва е езическа, няма как да е другояче. (А християнството се появява много по-късно.) За тогавашните лекари-езичници, тази клетва, поне привидно, е вършела работа и по-добро от нея не е имало. Проблемът се явява днес, когато в модерните западни общества с преобладаващо християнско население, бъдещите лекари при завършване на следването си, се заклеват с Хипократовата клетва. Ето това е проблемът!

Първо, изхождайки от позицията, че мнозинството от въпросните бъдещи лекари най-вероятно са християни, дори само номинални, първият проблем е, че се заклеват в езически богове т.е идоли, което е идолопоклонство. Вижте как започва клетвата:

"В името на Аполон - лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва."

С други думи, бъдещият лекар се заклева пред демонските божества като негови свидетели. Нищо добро не може да произлезе от подобен акт, когато извикваш на своя страна силите на тъмнината. Както би трябвало да знаят повечето християни, нашият единствен Изцелител, Лечител и Спасител е Господ Исус Помазаника, за кой ли път трябва да повторим това. После се чудим защо пациентите умират. Ами защото лекарите несъзнателно и без да подозират вършат волята на същите тези демонични божества, в които са се клели.

Да не говорим и за самите пациенти, които се подлагат на лечение при такъв един лекар. Ако сте християни, то тогава вярвате ли, че Аполон, Хигия и Панацея наистина ще ви изцелят
? И ако го направят, дали няма да изискат душата ви в замяна? Това са нечисти духове все пак, служители на тъмнината. В тяхната природа е заложено по-скоро да разрушават, да съсипват и да погубват, а не да изцеляват, защото те са против живота. От друга страна, нали Бог Отец ни е преселил в царството на светлината на своя Син или и това го забравихме? (Кол 1:13) Какво тогава правим, търсейки изцеление при нашия враг, Сатана?

Второ, проблемът е не само в езическите божества от клетвата. Проблемът е изобщо, че лекари-християни се заклеват. В проповедта на планината, Исус отмени заклеването с клетва*, което беше практика в старозаветни времена като част от Мойсеевия закон. Христос забрани на учениците си да се заклеват в каквото и да е - нито в небето, нито в земята, нито в Ерусалим, нито в главата си. (Матей 5:33-37). Колко повече пък в езически идоли!?

Всеки лекар става такъв с ясното съзнание, че ще помага на хората, не се съмнявам в това. Повечето лекари са добри и човеколюбиви, макар понякога да са изнервени и преуморени. Но било поради духовно невежество и незаинтересованост, било поради липса на вяра в живия Бог, те лесно се поддават на манипулацията, наречена Хипократова клетва. За немалкото лекари-атеисти, особен проблем няма, те са непокорни безбожници така или иначе, и ще си понесат последствията, освен ако един ден не се обърнат към Бог преди да си заминат от този свят. Но за лекарите-християни, особено за по-осъзнатите и искрено вярващи, Хипократовата клетва е сериозен проблем и трябва да бъдат взети мерки за нейното преодоляване. Какво е решението? Най-напред: отричане от клетвата, покаяние и молба за прошка от Всемогъщия, който е силен и милостив да ни прости всяка наша грешка. След това: изпълване с Духа и новорождение. (Да не се бърка с Кръщението в Св. Дух, на което петдесятните наблягат. Изпълването с Духа и новорождението е за всички християни, независимо от деноминацията вкл. православни.)

За съжаление, в много страни, в това число и България, Хипократовата клетва е изискване за получаване на лиценз за практикуване на лекарската професия. Явно или някой има интерес медиците да продължават да вършат това идолопоклонство или става въпрос за тотално безхаберие и влачене по течението. За наша радост обаче, в САЩ, където са доста напред по отношение правата на вярващите, онези студенти по медицина, които са вярващи християни, преди да завършат, заявяват предварително, че не желаят да се заклеват с Хипократовата клетва поради верските си убеждения. Те биват освободени от нея и въпреки това получават право да практикуват медицина. Други, на които това не им се разрешава, по-късно доброволно се отричат от клетвата. Отделно, има списък на лекарите-християни, които в практиката си са привнесли елементи от вярата - например, молят се преди операция, изпълнени са със Св. Дух и имат ясното съзнание, че служат за прослава на Бога, а те са само инструменти в Неговите ръце. Такива лекари се отнасят с истинска топлота и състрадателност към болните, а не с надменност и с мисъл за гнусна печалба от поредния пациент-клиент. Излишно е да се споменава, че като цяло при тях смъртните случаи са значително по-малко, не рядко и напълно отсъстващи. Дано тези неща бъдат привнесени и в други държави, за да видим едно истинско, изпълнено с любов здравеопазване. Защото Божията воля е всички Божии деца да бъдат здрави и цялостни, та да могат да му служат с радост и себе-отдаденост.

Нека спомена още съвсем малко за самата Хипократова клетва и нейното съдържание.

Показателен пример за връзването в окови и робството, което тъмните сили винаги налагат на тези, които сключват завет с тях, е последният параграф на Хипократовата клетва:

"Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея.
Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава."

Очевидно, лекарите в древността са практикували медицина, не за да помагат на хората, а за да станат известни, да прославят себе си, и да живеят дълго. Тук ясно се вижда как действа Сатана - на никого не прощава и изисква пълно подчинение! Ако не се спази клетвата, няма милост - очаква те смърт. При това положение, смятате ли, че е редно и днес лекарите да се заклеват с такава злокобна клетва? Аз мисля, че не.

Това е, което имах да кажа по темата. Бог с вас!
=============================================================
Бележки: *  В българския език глаголът "кълна" има две значения, които се бъркат от повечето хора:

- "кълна някого" - означава изричам проклятие срещу някого с цел да го повредя т.е. проклинам, проклетисвам

- "кълна се" - означава изричам клетва, с която гарантирам, че няма да се отметна от обещанията си т.е. заклевам се, давам клетва. В евангелския пасаж с Исус на планината, глаголът е употребен във второто си значение на "заклевам се".
***
Авторски материал на pentecost. Може да бъде използван с разрешение от автора и с псочен линк към статията тук.

Източник на текста за Хипократовата клетва: Уикипедия БГ




Гласувай:
5



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене