Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 889325
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
26.03.2011 21:53 - Има ли полза от книгата на йеромонах Висарион?
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2480 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 26.03.2011 22:05


Последните седмици много шум се вдигна около книгата на зографския йеромонах Висарион, в която той разглежда учението на П. Дънов и практиките на врачуване на Ванга. Има ли полза от такава книга у нас?

Моят отговор е: "Да, ако си православен християнин или езичник". и "Не, ако си атеист или протестант." Нека да поясня, за да няма обидени, което и изобщо не е целта на този постинг (да се обиждаме).

1. За православните в България тази книга е закъсняла поне с няколко века. Защото очевидно още когато е прието християнството през 9ти век за държавна религия, тогавашните свещеници не са си свършили добре просветителската работа да обяснят на населението, че като станеш хгристиянин трябва да оставиш всички други практики, обреди и обичаи, които не са богоугодни. В резултат на това днес имаме едно православие, което е синкретизъм от християнство и езичество особено в празниците, които са толкова тясно преплетени, че за обикновения мирянин е почти невъзможно да разграничи едното от другото (не че някой си прави труда де). Да вземем за пример 25ти март - Благовещение като най-пресен пример - на пръв поглед християнски празник, приема се, че на този ден девицата Мария е получила благата вест от архангел Гавраил, че ще зачене от Св. Дух и ще роди Божия Син Исус след 9 месеца на 25 декември. Дотук добре ОБАЧЕ към този празник са прибавени и народно-езически елементи: на този ден долитат кукувиците и лястовците (или щъркелите), за да известят, че зимата е свършила. Всеки трябва да излезе от дома си сит и с пара в джоба, та ако закука кукувица, да е сит и богат през годината. На този ден всяка рана зараства бързо; змиите и гущерите излизат от леговищата си и трябва да се прогонват от дворовете чрез дрънкане с маши и тенекии; яде се риба с ориз и лук и т.н.  При такава мешавица, нищо чудно, че православните имат нужда да им се разяснява, че П. Дънов е лъжеучител, а Ванга вещица и служител на тъмнината, защотот те и двамата използват и окултни и християнски елементи с цел заблуда на хората. Факт е, че много православни миряни, а даже и свещеници се занимават с окултизъм като гледане на ръка, врачуване, гледане по икона и др. Тук нещата са ясни. Продължаваме.

2. Ако си езичник -  тук слагам всички екстрасенси, врачове, гадатели, ясновидци, окултисти, магове, чародеи, медиуми, спиритисти, каналджии на извънземни, астролози, знахари и др., както и хора съзнателно покланящи се на древни езически богове - Тангра, Изида, Венера, Дионис, Залмоксис, Зевс, Артемида, Атина, Слънцето, Луната, Земята, Вселената, Космоса и т.н. -  то за тях една такава книга би била полезно четиво, за да видят как те са възприемани от християните днес.

3. Ако си атеист и не вярваш в живия Бог или в езическите богове, тогава много не ти дреме какво казват християните за Дънов и Ванга. Да се оправят, техен проблем. На атеиста и Дънов и Ванга и християнството са му еднакво безинтересни и отвлечени, важно е да има ядене, пиене, бизнесът да върви, мацките да са по-разголени и т.н. Или пък ако си другият тип атеист, научният, то тогава за какво да се вълнуваш от ненаучни, недоказани неща от сферата на въображението. Това си е загуба на време да четеш такава книга и да си тровиш ума с глупости вместо да се опиташ да решиш уравненията на теорията на относителността (или някоя друга теория).

4. Ако си протестант (евангелски християнин), и особено ако имаш кръщение със Св. Дух, тогава тези неща от книгата на Висарион е много вероятно да ги знаеш просто защото първо, Духът ще ти ги е разкрил;  второ, защото си доста по-добре запознат с Божието Слово, в което тези неща са добре обяснени и трето, защото протестантството е доста по-изчистено в сравнение с православието от езически елементи. Не на последно място, ако ходиш редовно на църква, пасторът там вероятно е споменавал многократно за тези неща.

След краткия обзор, който изложих по-горе, нека в заключение кажа следното и то е адресирано най-вече към вярващите християни ( защото има и невярващи християни - факт! ): 

И дъновизмът и врачуването и всички останали подобни практики и учения ще продължат да съществуват и винаги ще имат последователи, което се доказва и от историята досега - дъновизмът е на около 100 години и досега винаги е имал поддръжници в БГ, врачуването пък го има от хилядолетия т.е. това не може да се спре или изкорени докато сатана властва над този паднал свят. Нашата цел като християни не е да се опитваме да изкореним злото, което за нас е непосилно, защото това е работа на Бог, а да вършим добро, да помагаме, да разкриваме Божията любов на хората и да благовестваме на неспасените за Божия Син и неговото царство на любов и светлина.

Прекаленото фокусиране върху злото, служителите на тъмнината и демоните не е от полза за християните, защото така въздигаме самия сатана вместо чрез праведния си и свят живот, и най-вече чрез служене на хората със Святия Дух да прославяме нашия Господ Исус Христос и Небесния Отец.

Слава на Троичния Бог, сега, винаги и до вечни времена! Амин.





Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене