Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887060
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
02.03.2011 05:59 - Да носят ли християните мартеници?
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12110 Коментари: 8 Гласове:
7

Последна промяна: 11.03.2017 20:08


По-долу помествам съдържанието на декларация, писана от християнско семейство в България от името на тяхната дъщеричка по повод носенето на мартеници в училище. Имената са скрити по съображения за анонимност.  Оставям коментарите за вас.
======================================================================

ДЕКЛАРАЦИЯ

От Х.
К. и Ю.К., родители на С.K., ученик в 1ви клас при СОУ__________________________

Да послужи пред когото е нужно.

Аз, в ролята си на родител, декларирам, че дъщеря ми
С.К няма да изработва или носи мартеници, поради християнските убеждения, които нашето семейство има.

Християнската вяра, базирайки се на Библейските учения, изрично забранява магьосничеството и суеверието.

„Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън {Т.е., който изгаря сина си или дъщеря си в огън.}, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел, никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите; защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе.” Второзаконие 18:10-12

Според стихотворението „Баба Марта бързала”, което е поместено в Читанката за 2ри клас, мартениците, които баба Марта вързала помагат „на гората – да листят листата. И да дойдат всичките: щъркелите, птичките, първия певец ... а пък на дечицата върза на ръчицата мартеници чудни със ресни червени, да са ранобудни, да растат засмени.”  А коя е баба Марта и какво наистина представляват мартениците?

„Приказката за баба Марта”

Живяла Марта със своите братя далеч в планината. Те носели едно име - Сечко. Само че единият наричали Малък Сечко, а другият - Голям Сечко. От високата планина те виждали и чували всичко, каквото става по земята. Усмихвала ли се Марта, погалвала и гадинки, и тревички. Стопляла с благата си усмивка, блестяло слънцето, прелитали весело птичките.
Веднъж една млада пъргава невеста подкарала овчиците си в планината, когато топлото слънчице огряло, птичките се обадили, та из тревица стоката си да попасе.
- Не извеждай, булка, ваклушите на паша, рано е! Скоро Сечко си отиде - думал й свекърът.
Преживял е много той и мъдро може да поучи. По слънцето познавал старецът кога ветрове ще завеят, по месецът разбирал кога дъжд ще завали, кога град ще бие, кога зла зима ще вилнее.
- Кърпикожусите цъфтят сега, снахо - топло й напомнил старецът. - Това е цвете лъжовно, не прецъфти ли, не му вярвай, кожухчето не сваляй!
- Е, тейко, какво ще ми стори Марта? Тя е жена и зло на жена не може да направи - казала снахата и подбрала овцете и козите нагоре към планината.
Дочула Марта тези думи и тежка мъка й домъчняла. Нищо че е жена, и тя може да покори слънцето като братята си, и тя има сила бури и хали да посее, и тя знае кога слънчев благодат да прати. Какво от това, че жена й думат!
Не минало много. Тъмни облаци надвиснали над планината. Ветрове безмилостно забрулили напъпилата гора, леден сняг зашибал, захванала люта зима. Сковала се земята, замлъкнали птиците, секнал ромонът на ручея.
Младата овчарка така и не се върнала вече. Тя останала вкаменена заедно с овчиците горе в планината.
Така останал обичаят да се правят мартеници от червена и бяла вълна, за да е радостна Баба Марта и да носи само добрини на хората.” 
(взета от
http://www.az-deteto.com/index.php?id=232

Първо, баба Марта е мит, не историческа личност, въпреки, че на децата се представя като такава. Второ, тя е представена (поне от приказката така става ясно) като жена със свръхестествени способности, които обаче в един момент използва за отнемане на човешки живот – и това тя прави абсолютно неоснователно. А дали мартениците наистина играят ролята на умилостивение пред Баба Марта или имат друго предназначение? Следващите няколко цитата ме карат да се замисля още повече:

„Мартеницата е своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: Усуканият бял и червен вълнен конец запазват човека чрез механизмите на контактната магия.” (списание „Маргарита” брой 3(10), 2002)

„Според предание, дошло от древността, мартениците носят здраве, щастие и дълголетие. Старите българи вярвали, че в природата съществува някаква зла сила, наричана "лошотия", която също се събуждала през пролетта, а в народните вярвания 1 март бележи началото на пролетта. На мартениците се приписвала магическата сила да предпазва от "лошотията" , най-вече от болести и уроки. Свалят се чак тогава, когато се види първият щъркел и се закачват на разцъфнало или зелено дръвче.
Някои от обичаите на 1 март, свързани с изгонването на злите сили, включват палене на огън и изгаряне на сметта на двора, а след това всички прескачат жаравата.
Разпространен е и гадателският обичай за избиране на ден. От 1 до 22 март всеки си намисля един определен ден от този период и по него съди каква ще е годината - ако е слънчев, ще е успешна, ако вали и времето е лошо - ще има трудности.”
(Интернет)

„Старинният обичай изисквал бялата вълна за мартениците да се събере от пасищата на стадата, където кичури овча вълна са останали по храсталаците. Така вълната е "поела" магическа сила от природата и от звездите. После част от вълната се оцветява в червено. И накрая бабата изприда и пресуква заедно бяла и червена нишка. Докато ги преде и усуква, тя изрича обредни заклинания. Вярвало се е, че преди да се залови с направата на мартеници, жената не бива да е пипала огъня в домашното огнище, за да има мартеницата магическа сила. Първоначално мартениците служели за амулет, който предпазва от злосторни духове, болести или урочасване от "лоши очи". (Из статия „Баба Марта се посреща с мартеници” - БНР)

„Народът още смята, че в началото на пролетта се събуждат зли сили, а мартеничките са своеобразен амулет за предпазване от тях.” (Из статия „Мартениците - история и мода”)

„На мартениците, хората приписвали и силата да пропъждат бурите и да откриват път на слънцето, за да събуди всичко живо.”
(Из статия „Мартичке, Бяла и Червена”)

„Мартеницата се изработва от пресукана бяла, червена и синя прежда (или мънисто). Бялата прежда е наричане за плодородие, червената за здраве, а синята за предпазване от уроки.” (Интернет)

Мартеницата не е никак безобидна, както изглежда на пръв поглед. Тя всъщност представлява т.нар. “бяла магия”, т.е. магия за добро или за разваляне на “черна магия”. Обричането, наричането, заклинанията, които се ползват при изработването й са недопустими практики от гледна точка на християнската вяра.

Съобразявайки се с горните цитати, се надявам да проявите разбиране и толерантност към верските ни убеждения, гарантирани от Конституцията на Р. България – чл. 37. Родителите определят вярата на своите деца … цитат от конституцията или закона.

………….. г.
С уважение,
Х.
К.
Ю.К.
======================================================
Всяка година на 1ви март само в България около 5-6 милиона българи (много от тях християни) се покланят на бесовските сили чрез мартениците без изобщо да подозират какво всъщност правят. После се чудим защо България не е добре и искаме Бог да ни благослови. Как да стане точно?

Според мен, ако един човек се определя като вярващ християнин, (католик, православен, протестант) той не може да си позволи лукса да си закичи Пижо и Пенда на дрехата, ей така просто защото и хората от света го правят, и да казва "Е, кво толкова, голяма работа". Да, ама това си е идолопоклонство в най-чист вид, свързване със силите на тъмнинатата, които само това и чакат. Днеска на баба Марта ще се закичи с мартеница, а после на Хелоуийн ще си сложи на главата демонска маска, защото така е модерно и без да иска ще се поклони на сатанинските сили. Трябва да се внимава с тия работи.

За съжаление, българското православие в миналото е направило, и продължава да прави в настоящето, много компромиси с езически и светски традиции, обичаи, обреди, които успешно са навлезли в църквата и обсебили хората. Закичването с мартеница е един от тях. Съгласен съм, че това е вековна езическа българска традиция и е много трудно да се изкорени, нo не и невъзможно, а даже е желателно, ако искаме да бъдем истински Божии чада. Ето затова много чисти  вярващи бягат от православието, което в момента гъмжи от езически суеверия, и намират спасение другаде, най-често в протестантството, което е значително по-изчистено.

Духовното невежество съсипва българската нация, ето защо:
"Людете ми загинаха от нямане знание; Понеже ти отхвърли знанието, То и аз отхвърлих тебе да ми не свещенодействаш; Понеже ти забрави закона на твоя Бог, То и аз ще забравя твоите чада."   Осия 4:6
Нека се вслушваме в Божието слово, за да ни води към праведния живот.
***
Ето и линк към едно видео, което потвърждава написаното в тази статия:

http://www.youtube.com/watch?v=WnyYE4yn-VY





Гласувай:
7



1. desozz - Луда работа!
02.03.2011 08:05
Сигурен съм,че въпросните родители са възприели тази вяра не от детството си,а по-късно.И сега лишават детето си от една радост .Малко дете и да е толкова вманиачено ?Много се съмнявам.Просто болката,че другите деца са накичени с нещо,а то не е или,че им е позволено нещо, а на него не заради Господ ще го отдалечи от християнството.
Православни,католици,протестанти в България се закичват с мартеници.
Като гледам цитатите са все от Стария Завет.Ако не са сектанти На!Само те се оплакват,че обществото прави и приема неща,Които не са По Бога .
А за детето съм сигурен,че ще се отдалечи от тази религия след време.Просто ще му писне да е различен от приятелите си.
цитирай
2. анонимен - - - -
04.03.2011 01:52
Лошо ли е, ако човек е познал Бога по-късно, а не още от детството си?
Защото и аз отскоро се опитвам да вървя по Божиите пътища, някъде от около година. Но не защото някой ми каза, а защото Бог сам реши да ми даде знаци.
И тъй като отскоро съм повярвал, напълно разбирам другите, които не вярват, защото доскоро и аз бях такъв, и даже се присмивах на вярващите.
А за мартениците - тази година за последен път купувах на близките си, и аз сам сложих мартеница. Жена ми ми подари една - за китката на ръката. Сложих я, и започнах да чувствам някакъв дискомфорт, все едно се разболявам, усетих как изведнъж оставам без сили и енергия. Свалих мартеницата, и малко по-късно всичко отмина.
По-късно потърсих информация в интернет, и разбрах, че това наистина не е угодно на Бога. Може би Господ ще е снизходителен към тези, които не знаят истината, но за вярващите в Него е добре да стоят по-далече от мартениците.
цитирай
3. pentecost - Да, така е,
04.03.2011 02:16
анонимен, много вярно си усетил нещата. Ако един човек все още не е повярвал истински, не познава Исус и още е човек от света, и няма новорождение, може да носи мартеница без да се притеснява, понеже не е дете на светлината. Но за човек, който вече е започнал да вярва и да се уповава на Бог за всичко, включително и за здравето си, то тогава носенето на мартеница става проблем, както и ти сам си се убедил на практика.

При децата е различно, особено ако не са кръстени и не са израснали в християнско смейство, мартеницата вероятно няма да им навреди, трудно ми е да кажа. Тук в декларацията обаче става въпрос за дете, което е от християнско семейство и вероятно самото то вярва, не става ясно, и затова родителите му реагират по този начин не без основание.
цитирай
4. samvoin - Предният ти пост който четох за 3 - и ...
04.03.2011 03:06
Предният ти пост който четох за 3 - и март и Християнството е много умен и мъдър, но тоази граничи с верски фанатизъм.
Съжалявам, но преди всичко сме бългАРИ и не трянва да късаме нишката със своите древи - предхристиянски хилядолетни корени!
цитирай
5. pentecost - Всеки вижда различно,
04.03.2011 04:11
самвоин, благодаря ти за коментара. радвам се, че другият постинг ти е харесал. а за този, да, ако човек поставя националната си идентичност преди вярата си, тогава ще го разбера защо би предпочел да спазва езически предхристияснки празници. но за мен е най-важна вярата, тя е над всичко друго, аз съм християнин първо и след това българин. постингът за мартеницата е отправен към вярващи християни, които разбират какво значи да се уповаваш на Господа. Виж какво казва апостол Павел:
"Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса." Галатяни 3:28.
цитирай
6. анонимен - Лошо ли е, ако човек е познал Бога ...
04.03.2011 08:21
анонимен написа:
Лошо ли е, ако човек е познал Бога по-късно, а не още от детството си?
Защото и аз отскоро се опитвам да вървя по Божиите пътища, някъде от около година. Но не защото някой ми каза, а защото Бог сам реши да ми даде знаци.
И тъй като отскоро съм повярвал, напълно разбирам другите, които не вярват, защото доскоро и аз бях такъв, и даже се присмивах на вярващите.
А за мартениците - тази година за последен път купувах на близките си, и аз сам сложих мартеница. Жена ми ми подари една - за китката на ръката. Сложих я, и започнах да чувствам някакъв дискомфорт, все едно се разболявам, усетих как изведнъж оставам без сили и енергия. Свалих мартеницата, и малко по-късно всичко отмина.
По-късно потърсих информация в интернет, и разбрах, че това наистина не е угодно на Бога. Може би Господ ще е снизходителен към тези, които не знаят истината, но за вярващите в Него е добре да стоят по-далече от мартениците.

да, детето ще се почувства различно, но ако приятелчетата му отидат на дискотека и се напият или взимат наркотици и то откаже да се присъедини към компанията, няма и тогава да се почувства различно? или и то да ходи накъдето го отвее вятъра? жалко е че се отдава почит на един езически ритуал а се загурбват християнските ценности, по тази логика ние сме християнска държава, православна, ами обърнете се към някой свещенник и го попитайте, щом статията ви изглежда сектантска, ''да не късаме нишката с българските традиций'' според мен зависи от традицията, ако е добра дори бих я потдържала но по тази логика, тези племена които са принасяли в жертва на измислени богове, малки деца и бебета, дайте да ги окуражим да продължават да го правят за да не се загуби традицията им???!!!??
цитирай
7. amity - "Деяния" 4:19. А Петър и ...
04.03.2011 10:04
"Деяния" 4:19. А Петър и Йоан им отвърнаха с думите: Право ли е пред Бога да слушаме вас, а не Бога, разсъдете;
Нека поразмислим малко върху тези мартеници. В Божието слово никъде не пише, че Бог Се нужнае от подобни "помощници", за да даде здраве на тези, които Го молят за това. Исус сам каза: "Искайте и ще ви се даде", "Елате при Мене....и Аз ще ви успокоя". Но не нареди на учениците Си да си закичат мартеница и чрез нея да искат здраве. не каза нещо подобно и на парализираните, на слепите, на прокажените. Да не би да беше се объркал и да беше пропуснал да спомене подобни средства чрез които да окаже помощ? Мартениците не са нещо по-различно от амулетите или от т.нар. "бели магии". Само че бяла магия няма. И бялата, и черната са си все магии. Техен източник е Сатана! Когато човек си сложи подобно "спасително" средство, сякаш казва на Бога, че не Му вярва, затова се нуждае от друга сила. Ако родителите искат да предпазят децата си от Сатана, по-добре ще направят да четат Библията, вместо да се съобразяват със светските обичаи. Защото не обичаите спасяват, а спасява Този, Който ни е сътворил и изкупил.
Слава да е на името Му!
цитирай
8. pentecost - Да,
04.03.2011 22:42
amity, точно така е. мисля, че статията защитава точно тази позиция. ето линк към едно интересно видео: http://www.bibliata.tv/video/5153805c4a72b54/%D0%9C%D0%90%D0%A0%D0%A2%D0%95%D0%9D%D0%98%D0%A6%D0%98
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене