Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2018 19:02 - КОГА АСПАРУХ Е МИНАЛ ДУНАВА И КЪДЕ ТОЧНО Е СТАНАЛО ТОВА - НОВИ РАЗКРИТИЯ
Автор: shtaparov Категория: Политика   
Прочетен: 7678 Коментари: 20 Гласове:
58

Последна промяна: 15.09.2020 00:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
КОГА АСПАРУХ Е МИНАЛ ДУНАВА И КЪДЕ ТОЧНО Е СТАНАЛО ТОВА - НОВИ РАЗКРИТИЯ


   Историческите справки за войната на Аспарух срещу Константин Брадати (Погонат) не съобщават точната година,в която Аспарух е минал река Дунав. Нашите историци по презумпция приемат,че това е станало в 680 или най-рано в 679 г.,а Българската държава е "основана" най-рано в 681 г. Това обаче не е вярно- днес всеки вече знае,че България е основана далеч преди VII век понеже е имала князе,които са царували още в V-ти и VI-ти век.

  Поставен в контекста на тогавашните исторически събития,този важен епизод от войната между България и "Византия" би могло да е станал около 676-677 г.,когато се провеждала Петата "славянска" обсада на Солун,чието начало още е спорно и се поставя между 675-676 г.,но надеждни датировки като лятото на Петия индикт (677 г.),споменато в "Чудесата на Св.Димитър Солунски" я поставят не по-рано от 676 г.

image

   Днес обаче уверено можем да твърдим,че Аспарух е минал Дунав по време на Първата арабска обсада на Константинопол (674-678 г.),когато "византийските" армии са били блокирани в Мала Азия и в отбрана на столицата,а в днешна Северна България не останали почти никакви "византийски" войници. "Славяните",които нападнали Солун по същото време ще да са съгласували действията си с Аспарух,който победил Аварския каганат малко преди това,а като последица от неговата победа почти всички аварски "славяни" минали на страната на България и присъединили племенните си територии към нея. Войната между България и "Византия" може да е почнала още по времето на Бат Боян (665-668 г.),като в нея на страната на Погонат били замесени хазарите и аварите. Аспарух обаче спрял хазарската инвазия,победил аварите на запад и привлякъл за съюзници арабите,които блокирали Константинопол и му отворили път към окупираните от "Византия" Български земи на Балканите.

  Съдейки от съчетанието на двете събития (арабската обсада на Константинопол и "славянската" на Солун),най-благоприятното време за минаване на Дунава е било между 676-678 г. Тогава се очаквало столицата да падне а Балканските територии на "Византия" да бъдат нападнати от арабите,които обсаждали Константинопол. Имайки предвид,че войната между България и "Византия" е почнала още към 668 г. и Погонат се надявал страната ни да бъде разгромена от организираната срещу нея коалиция,Аспарух изненадващо се озовал в тила на неговата империя и нападнал сърцето на нейната територия,понеже поробените от "Византия" "славяни" (т.е. Българи) го повикали да им дойде на помощ и минали на негова страна. Почти едновременно с него към Балканските земи на империята се устремили Куберовите Българи и е неразумно да се мисли,че Аспарух и Кубер са пропуснали благоприятното време на арабската обсада и са се сетили да воюват срещу империята две години след оттеглянето на арабите.

  В своята "История на България" от 1761 г. Блазиус Клайнер потвърждава моето заключение като пише,че в 678 г. Българите почнали да опустошават Тракия което означава,че по това време те вече са минали Дунав и дори Стара планина (кликни за да увеличиш):

image

  В нашия възрожденски "Месецослов" (1857г.) пише съвсем същото но с категоричност която оставя впечатление,че авторът е черпил сведения от неизвестен но много надежден източник:

   image

   "Византийският" историк Скилица Кедрин също посочва годината,в която Аспарух е минал Дунав- това според него е станало в 11-тата година от царуването на Константин Погонат (678-679 г.),което е повече от достатъчно за всяка друга историческа наука освен за "нашата" (Скилица Кедрин,ГИБИ т.6- кликни за да увеличиш):

image

  Така се оказва че точната година,в която Великия Български княз е минал Дунав си била ясно документирана,но това явно не устройва тюрколозите фалшификатори,затова останала извън полезрението на нашата научна общественост и не се преподава в никой университет или училище. Значи Аспарух е минал реката в 678 г. а времето,което му останало до "византийския" военен отговор го използвал,за да се окопае в Северна Добруджа до линията Кюстенджа-Черна вода като изгради нови укрепени лагери и валове,но не забравял от време на време да навестява своите "славянски",т.е. Български съюзници в Дунавската равнина.

  Скилица Кедрин (ГИБИ,т. 6) е указал и точната година,в която е сключен мира между Погонат и Аспарух- 680 г. а не 681-ва. Той посочва ясно,че императорът първо е сключил мир по всички фронтове и едва след това се захванал да оправя църковните дела,включително да проведе VI-я Вселенски църковен събор (07.11.680- 16.09. 681 г.):

      image

   Значи мирът с "Византия" е сключен между май и септември 680 г.,а България не е основана нито тогава нито в 681 г.,понеже я е имало далеч преди това. Не е никак умно да се вярва,че императорът е свикал събора по време на война както внушават казионите и постоянно е тичал от едното място на другото,без да се притеснява от това. Календарната таблица на Българите също дава своя принос за изясняване на истината,понеже според нея Аспарух (роден в 632 г.) е заел престола 36-годишен,преминал Дунав на 46 годишна възраст и сключил мирен договор с "Византия" (680 г.),когато бил на 48 години.

  Наличието на три независими извора,сочещи 678-ма като година на преминаването на Дунав е прекалено очебийно,за да може да бъде оспорено и то при положение че нямаме нито един друг извор,който да оспорва това. Аз не виждам защо трябва да си затваряме очите тогава и да отричаме тези извори с единствения очеваден мотив,че отговорите в тях не устройват този или онзи окопал се в историята казион. Не виждам разумна причина заради която да пренебрегваме тези съобщения,след като търсим отговор на един сложен въпрос и изведнъж намираме цели три извора,които ни го поднасят "на тепсия".

  Късната дата на тези съобщения нищо не означава- съответните източници съдържат прекалено много конкретни и верни факти за да си позволим да ги оспорваме точно в онова,за което другите извори мълчат. България е изгубила десетки,ако не и стотици тонове ценна средновековна книжнина до 1878 г. и да отказваме услугите на текстове,които са вероятен препис точно от такава книжнина е първосигналщина и глупост,която няма да бъде простена от поколенията. Най-разумното нещо,което можем да направим в такъв случай е едно: да приемем безрезервно,че тези извори съобщават обективната истина така,както е била съобщена в по-стари но изгубени оригинали.

  След като уточнихме годината остана да уточним мястото,на което великия Български княз е минал река Дунав. Съдейки по приложената карта,то може да е било само едно- бродът на р. Дунав при днешния "румънски" град Галац,където имало голям Български военен лагер а днешния град е пряк негов наследник. Българското име на града е много показателно: ГАЛАЦ означава буквално ГЬОЛЕЦ (Езеро,Езерце) в езика на "пра"-Българите и се родее с името на планината Галичица (=Гьолечица),разположена между Охридското и Преспанското езеро в днешна Македония,както и с името на днешното село Галата край Варна. Думата ГЬОЛ (ГАЛ) не е турска разбира се- тя не се среща в другите тюркски езици освен в турския и е Българизъм в турския език,понеже е близка до латинската дума ГЕЛ (течност,желе) и до индоевропейската дума ЖЕЛЕ (=Геле,Гелъ). Други свързани с нея думи и изрази са "Гъл-гъл" (имитиране на звук от преглъщане на течности),Гълтане (пиене),Кал (размекната почва) и Хелеспонт (Гьолес-пънт,Път между "гьоловете" т.е. Път между моретата),чието Пелазгийско име гърците не могли да обяснят със своя беден език,затова измислили фантастична и напълно недостоверна история от митологията,с която да го изкарат "свое".

  Градът сам по себе си е разположен между реката и едно крайдунавско езеро,което прекрасно обяснява значението на неговото име и на неговото местоположение за отбранителната система,изградена от Българите на Аспарух. Те се придвижвали с еднодръвки и с по-големи плавателни съдове (речни кораби),с чиято помощ Галацкия и Никулицелския лагер лесно комуникирали помежду си и осъществявали онази размяна на войскови части,която актуалната военна конюнктура изисквала. Галацкия укрепен лагер несъмнено е бил изграден преди Никулицелския и основната права,по която се придвижвали минаващите Дунава Български войски свързва двата лагера така,както се вижда на приложената карта.

                    image

   Галац може би е мястото и на великия Онгъл,понеже двете имена много си схождат: едно ново схващане води до извода,че Онгъл= Он-гьол (У гьола,т.е. Между реките и езерата),където към първичната съставна дума Огъл (У гьол) е вмъкната една носовка. Това название е оправдано: най-старият Галац е бил между р.Дунав и Галацкото езеро,а Българския военен лагер,който дал началото на града е бил направен,за да охранява брода и да контролира търговията през Дунава. Със същото значение е и името на сегашния град: Галац= Гьолец (Град край водоемите) и е абсурдно да помислим,че великата резиденция на княз Аспарух е била съвършено напусната и забравена от потомците,а на друго място встрани от нея се е развил "от нищото" цял значителен град. Това схващане е много по-оправдано от досегашното,че Онгълът е военния лагер при с. Никулицел: Галацкия лагер е много по-голям,а реките и езерата буквално са опирали в него за разлика от другия,който се намира върху височина а ръкавите на Дунав,които го преграждали от юг са твърде хипотетични на фона на сегашния релеф,който по-скоро изключва отколкото да допуска съществуването на такива ръкави.

   Каквато и да е истината за мястото,където е бил Онгъла на великия княз,тя не може да бъде установена окончателно без нови проучвания на самия терен,но такива няма да е лесно да направим в условията на "румънска" окупация,под която са попаднали нашите земи около устието на Дунав. А тези нови виждания за годината и мястото,където Аспарух е преминал великата река може да не бъдат приети безкритично от всички,но досега ние нямаме по-добри версии за годината на преминаването,а за мястото- никакви други версии! Никой друг досега не е правил конкретно проучване по въпроса точно къде и точно кога Аспарух е минал Дунав- това е единственото а информацията,която ни поднасят учебниците е обвита в непрогледна мъгла. Затова до появата на безкритично уточнена информация тази ще остане на практика единствената и както вярвам аз- безгрешно предадена на поколенията,за да знаят те къде и кога е станало знаменитото преминаване на великата река от Великия Български княз!




Гласувай:
59


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, приятелю!
01.03.2018 12:49
От картата, която даваш, може да се направи и друго тълкувание Но ,подкрепящо това, което твърдиш
Англ/ Ангъл или англъ/ е дума, която е обща за много европейски езици Ангулус е и на латински На Български е ъгъл Или мястото е на ъгъла на двата ръкава на Дунава! Вижда се ,че онгъл е твърде близко до това, както и с ъГЪЛ!
може да прилича на турска думата ,но всъщност е родствена с латинскот ангулус
То и смисълът на англите, името, е такъв!
Живеещи на ъгъла!

Хубав ден, Ангеле!
цитирай
2. demograph - Поздрав Щапаре
01.03.2018 17:12
Ти постоянно добавяш нови блокчета към пъзела БГ история. Да си жив и здрав.
цитирай
3. horos - Малка добавка към темата ти.
01.03.2018 18:22
А не допускаш ли възвожността Аспарух въобще да не е минавал река Дунав? В нашата история има двама Борисовци, които са приети с името Борис рекс (анаграма Аспар рух). Първият е извел българите от поволжието и Кубан, а вторият е Борис - братът на Крум, познат ни още и като Омуртаг и Михаил. Той води войната в Онгъла и за него пише арменския писател. Ако и ти ги разграничиш, тогава всичко си идна на мястото. Първият Аспарух е погребан оттатък река Дунав и въобще не е стъпвал на територията на днешна България
цитирай
4. shtaparov - От картата, която даваш ...
02.03.2018 15:07
leonleonovpom2 написа:
От картата, която даваш, може да се направи и друго тълкувание Но ,подкрепящо това, което твърдиш
Англ/ Ангъл или англъ/ е дума, която е обща за много европейски езици Ангулус е и на латински На Български е ъгъл Или мястото е на ъгъла на двата ръкава на Дунава! Вижда се ,че онгъл е твърде близко до това, както и с ъГЪЛ!
може да прилича на турска думата ,но всъщност е родствена с латинскот ангулус
То и смисълът на англите, името, е такъв!
Живеещи на ъгъла!

Хубав ден, Ангеле!

Благодаря приятелю: знам я тезата за ъгъла,тя е най-стара но в случая някак не върви- огледай картата отвсякъде и ще видиш колко такива ъгли има наоколо,двуцифрено число са! А лагерите,разположени на ъгъл са четири като добавим Вичина в южния край на о-в Пъкуй (=Пекой) ако не броим това,че може да има и още някой неоткрит! Най-големият лагер от всички обаче е този при Галац а и името му отговаря на оня смисъл,който се съдържа в думата Онгъл понеже почти същата дума я има в Средна Азия,където значението й е същото- суша сред вода. Това разбира се не значи,че ние сме тюрки или монголци а говори съвсем друго- че ние сме владели земите на тюрките и монголците достатъчно дълго,за да предадем част от своя индоевропейски език и на тях така,както древните Ари ("Арийци") са предали езика си на индуските дравиди а старите испанци- на американските инки и мохики!
цитирай
5. shtaparov - Ти постоянно до...
02.03.2018 15:14
demograph написа:
Ти постоянно добавяш нови блокчета към пъзела БГ история. Да си жив и здрав.

Ще опитвам да правя каквото мога а което не мога,ще се надяваме на Бога.
цитирай
6. shtaparov - А не допускаш ли въз...
02.03.2018 15:22
horos написа:
А не допускаш ли възвожността Аспарух въобще да не е минавал река Дунав? В нашата история има двама Борисовци, които са приети с името Борис рекс (анаграма Аспар рух). Първият е извел българите от поволжието и Кубан, а вторият е Борис - братът на Крум, познат ни още и като Омуртаг и Михаил. Той води войната в Онгъла и за него пише арменския писател. Ако и ти ги разграничиш, тогава всичко си идна на мястото. Първият Аспарух е погребан оттатък река Дунав и въобще не е стъпвал на територията на днешна България

В "Именника" и в други извори изрично е записано,че Испор (Исперих,Еспор,Аспар и пр.) е царувал след Курт-Кубрат и Боян като пряк предшественик на Тервел и е дошъл от тази страна на Дунав от което следва,че няма никакви причини да се усъмняваме в това. Той е погребан при р. Днепър,понеже е убит в битка с хазарите (както твърдят наши летописи) а битката се е провела много близо до онова място,на което са открили могилата му при Вознесенка.
цитирай
7. kvg55 - shtaparov,
02.03.2018 23:13
Поздравления!
От твоите писания научавам интересни подробности и допълвам знанията си по българска история.
цитирай
8. shtaparov - Поздравления!От твоите ...
03.03.2018 10:38
kvg55 написа:
Поздравления!
От твоите писания научавам интересни подробности и допълвам знанията си по българска история.

Много се радвам приятелю- честит празник,много успехи и късмет на нас и на целия ни народ!
цитирай
9. horos - Вижте това мое изследване
04.03.2018 09:22
http://horos.blog/history/2011/05/27/bitkata-v-ongyla.754213

Не трябва да се дъвкат постояно стари източници, а да се потърсят други.
цитирай
10. shtaparov - http://horos/history/2011/0...
04.03.2018 17:13
horos написа:
http://horos/history/2011/05/27/bitkata-v-ongyla.754213

Не трябва да се дъвкат постояно стари източници, а да се потърсят други.

Видях го,благодаря: и друг път съм попадал на такива съпоставки,но няма как да ги приема- Българската битка се е провела твърде далеч от Израел,а връзката на Българите с юдеите е станала доста бегла през последните 1000-2000 години. Затова объркване няма- битките в Израел и битките на Балканите нямат нищо общо помежду си и никога не са имали. Това е моето научно становище по въпроса приятелю и уважавам личното ти мнение,но не го споделям- евреите не са описвали Българските битки а древните Българи не са изкопирали нищо от евреите- напротив! Евреите много неща са заимствали от нас и нямаше въобще да съществуват,ако не бяхме ги спасили от изтребление в тежкото за тях време между II-IV век.
цитирай
11. get - - Щапаров, преди "битката при ...
06.03.2018 20:57
- Щапаров,
преди "битката при онгъла" - Аспарух е ИЗРИТАЛ ОТ ТАМ АВАРИТЕ - които към него момент са били - нещо от сорта на "римски федерати" - това поне според: арменските историци-автори описващи нещата към него момент!

- А "българи" е много ПО-ШИРОКО ЕТНОСНО ПОНЯТИЕ ... тоест СВИКНАЛИ СА НИ да го съотнасяме към Аспарух и хората му ... но на практика - това са всички ХОРА ЖИВЕЛИ СЛЕД РИМСКАТА ИНВАЗИЯ (1-ви век сл. Христа) не само на територията на северно при-Черноморие ... но и далече на СЕВЕР до прибалтика ... а в някои моменти и до Велики Нов-город.
- Като отново дебело подчертавам - КАТО ЕТНОСЕН ПРИЗНАК ... предците на сегашните "велико-руси", тоест старите "московити" - нямат НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ към нас БЪЛГАРИТЕ!
цитирай
12. shtaparov - - Щапаров, преди "битката при ...
07.03.2018 18:38
get написа:
- Щапаров,
преди "битката при онгъла" - Аспарух е ИЗРИТАЛ ОТ ТАМ АВАРИТЕ - които към него момент са били - нещо от сорта на "римски федерати" - това поне според: арменските историци-автори описващи нещата към него момент!

- А "българи" е много ПО-ШИРОКО ЕТНОСНО ПОНЯТИЕ ... тоест СВИКНАЛИ СА НИ да го съотнасяме към Аспарух и хората му ... но на практика - това са всички ХОРА ЖИВЕЛИ СЛЕД РИМСКАТА ИНВАЗИЯ (1-ви век сл. Христа) не само на територията на северно при-Черноморие ... но и далече на СЕВЕР до прибалтика ... а в някои моменти и до Велики Нов-город.
- Като отново дебело подчертавам - КАТО ЕТНОСЕН ПРИЗНАК ... предците на сегашните "велико-руси", тоест старите "московити" - нямат НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ към нас БЪЛГАРИТЕ!

Има впрочем сериозни основания да подозираме,под "Българи" в древността се разбирали всички народи,които живеели на север от древна Гърция и Рим,без разлика от това дали са били наричани келто-германи,скито-славяни или трако-илири. Тези безбройни Български народни маси,за които говорят старите извори не са се взели от нищото както знаеш,нито са плод на авторски фантазии- те са съществували реално в тогавашното време и ако към тях не включим изброените народностни групи,ние нямаме какво друго да включим.
цитирай
13. get - - Щапаров, преди "битката при ...
10.03.2018 17:35
shtaparov написа:
get написа:
- Щапаров,
преди "битката при онгъла" - Аспарух е ИЗРИТАЛ ОТ ТАМ АВАРИТЕ - ...

- А "българи" е много ПО-ШИРОКО ЕТНОСНО ПОНЯТИЕ ... тоест СВИКНАЛИ СА НИ да го съотнасяме към Аспарух и хората му ... но на практика - това са всички ХОРА ЖИВЕЛИ СЛЕД РИМСКАТА ИНВАЗИЯ (1-ви век сл. Христа) не само на територията на северно при-Черноморие ... но и далече на СЕВЕР до прибалтика ... а в някои моменти и до Велики Нов-город.
- Като отново дебело подчертавам - КАТО ЕТНОСЕН ПРИЗНАК ... предците на сегашните "велико-руси", тоест старите "московити" - нямат НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ към нас БЪЛГАРИТЕ!

Има впрочем сериозни основания да подозираме,под "Българи" в древността
...


- Ако ПОГЛЕДНЕМ ОТ ДРУГ РАКУРС - написаното от теб в последният твой пост - то?

- Сър Колин Ренфрю(от западните историци) плюс нашят палео-археолог и историк П. Детев - СА КАТЕГОРИЧНИ - Че?
- Прото-гнездото или ПРОТО-ГЕНЕЗИСА на всички тези хора КОИТО В ПОСЛЕДСТВИЕ ЩЕ БЪДАТ НАРЕЧЕНИ "ПРОТО-ЕВРОПЕЙЦИ" ... започва от ТУК!
- Като под това "ТУК" - и двамата автори посочват АРЕАЛ: Централна и Западна Мала Азия + Балкани + северно при-Черноморие (до пред-Кавказие)!

- Това по-късно ЕТНО-ДЕЛЕНИЕ - което при теб звучи келто-скити, келто-германци ... без последното с КОЕТО НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАМ скито-славяни(защото исторически и изворово за първи път "славяни" се свързват с хора наричани по-рано "гети"(!) които ги представят един път - като БАЛКАНЦИ-ТРАКИ ... по на север ги предтавят(описват) като гети-скити - Извод: Разика НЕ ВИЖДАМ?
- Но отделно МНОГО АВТОРИ СВЪРЗВАТ - материално-археологическата култура на келти и скити - така че са възприели термина "келто-скитска" поради пренебрижимите разики в двете?
- В последствие СЛЕД МИГРАНТСКИТЕ ВЪЛНИ от Близък Изток и Северна Африка - се формира МИКСИРАНО НАСЕЛЕНИЕ наричано ГЪРЦИ!
- Вследствие НА РИМСКАТА ИНВАЗИЯ ТУК и СЕВЕРНО ЧЕРНОМОРИЕ ... отново ИМАМЕ ЕТНОСНО МИКСИРАНЕ - така че изчезват условните деления ... та тогава идват БЪЛГАРИТЕ!
цитирай
14. shtaparov - - Щапаров, преди "битката при ...
10.03.2018 22:03
get написа:
shtaparov написа:
get написа:
- Щапаров,
преди "битката при онгъла" - Аспарух е ИЗРИТАЛ ОТ ТАМ АВАРИТЕ - ...

- А "българи" е много ПО-ШИРОКО ЕТНОСНО ПОНЯТИЕ ... тоест СВИКНАЛИ СА НИ да го съотнасяме към Аспарух и хората му ... но на практика - това са всички ХОРА ЖИВЕЛИ СЛЕД РИМСКАТА ИНВАЗИЯ (1-ви век сл. Христа) не само на територията на северно при-Черноморие ... но и далече на СЕВЕР до прибалтика ... а в някои моменти и до Велики Нов-город.
- Като отново дебело подчертавам - КАТО ЕТНОСЕН ПРИЗНАК ... предците на сегашните "велико-руси", тоест старите "московити" - нямат НИКАКВО ОТНОШЕНИЕ към нас БЪЛГАРИТЕ!

Има впрочем сериозни основания да подозираме,под "Българи" в древността
...


- Ако ПОГЛЕДНЕМ ОТ ДРУГ РАКУРС - написаното от теб в последният твой пост - то?

- Сър Колин Ренфрю(от западните историци) плюс нашят палео-археолог и историк П. Детев - СА КАТЕГОРИЧНИ - Че?
- Прото-гнездото или ПРОТО-ГЕНЕЗИСА на всички тези хора КОИТО В ПОСЛЕДСТВИЕ ЩЕ БЪДАТ НАРЕЧЕНИ "ПРОТО-ЕВРОПЕЙЦИ" ... започва от ТУК!
- Като под това "ТУК" - и двамата автори посочват АРЕАЛ: Централна и Западна Мала Азия + Балкани + северно при-Черноморие (до пред-Кавказие)!

- Това по-късно ЕТНО-ДЕЛЕНИЕ - което при теб звучи келто-скити, келто-германци ... без последното с КОЕТО НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАМ скито-славяни(защото исторически и изворово за първи път "славяни" се свързват с хора наричани по-рано "гети"(!) които ги представят един път - като БАЛКАНЦИ-ТРАКИ ... по на север ги предтавят(описват) като гети-скити - Извод: Разика НЕ ВИЖДАМ?
- Но отделно МНОГО АВТОРИ СВЪРЗВАТ - материално-археологическата култура на келти и скити - така че са възприели термина "келто-скитска" поради пренебрижимите разики в двете?
- В последствие СЛЕД МИГРАНТСКИТЕ ВЪЛНИ от Близък Изток и Северна Африка - се формира МИКСИРАНО НАСЕЛЕНИЕ наричано ГЪРЦИ!
- Вследствие НА РИМСКАТА ИНВАЗИЯ ТУК и СЕВЕРНО ЧЕРНОМОРИЕ ... отново ИМАМЕ ЕТНОСНО МИКСИРАНЕ - така че изчезват условните деления ... та тогава идват БЪЛГАРИТЕ!

Не искам да оспорвам важното ти мнение приятелю,но Скито-"славяни" го смятам за коректен термин понеже:

1. Истинското име на "славяните" е Склави и Сакалави (Сакалови).
2. "Сакалови" са жителите на страната САКАЛА в Памир,т.е. прословутите Памирски Българи.
3. Страната САКАЛА в Памир била основана от седем съюзни племена (Седемте "славянски" племена).
4. Името САКАЛА означава (на старо-Български) САКА-АЛА (САКА-ИЛА,Сакска земя),т.е.- Скитска земя.

Ясно и необоримо,нали?!
цитирай
15. litatru - Здравей, Щапаров!
11.03.2018 11:16
Явно, История на България е твоята специалност. За хора като мен, изучавали повърхностно "История" на България само в училище, е много поучително да четем статиите ти. И те, и живота, доказват, че тя (историята) не винаги отговаря на истината, защото е повлияна от съществувалите някога политически обстановки. Бъдещата история, ще я изучават следващите поколения. Да се надяваме, че всичко, което им се представи ще отговаря на истината. Бъдѝ!
Поздрави - Литатру!
цитирай
16. shtaparov - Явно, История на България е твоята ...
11.03.2018 12:02
litatru написа:
Явно, История на България е твоята специалност. За хора като мен, изучавали повърхностно "История" на България само в училище, е много поучително да четем статиите ти. И те, и живота, доказват, че тя (историята) не винаги отговаря на истината, защото е повлияна от съществувалите някога политически обстановки. Бъдещата история, ще я изучават следващите поколения. Да се надяваме, че всичко, което им се представи ще отговаря на истината. Бъдѝ!
Поздрави - Литатру!

И аз се надявам на същото,понеже надеждите са хубаво нещо но знам и друго- без тежка,непосилна и перманентна борба няма да спечелим правото за нас да се пише истината- големите сили близо до нас не искат света да ни вземе под крилото си както стана с гърците,понеже имат свои планове за бъдещето на нашите земи.
цитирай
17. get - @ 14. shtaparov - ... "славяните" е Склави и Сакалави ... САКАЛА означава (на старо-Български) САКА-АЛА ... ?
11.03.2018 13:30
1.
Кореновата от която е СЛОВО-СЛОВЕНЕ лексколозите са я възстановили в PIE: под вида Й на Klewo ... от същата е производно името на музата на Историята, звучащо "Клио" - означаващо: Слава/я/е/ща!
В съвременен гръцки синонимната й звучи: Докса(с релации към протокореновата - дала в по-късно време ДЕСЕН//ДЯСНА ... което не случайно в РУСКИЯ-"СЛАВЯНСКИ" е дадено в превод,тоест ДЯСНО=(още е означаващо)=ПРАВ~ПРАВ(о/илно) ... Клио я е ХВАНАЛА ЛИПСАТА - не е ли странно, най-малко?!
2.
Много съм се интересувал и търсил през други думи да намеря кореновата на "склавин" - предположих, че е, тоест иде от "склонен", защото за арабски "сакалиба"(смисъла) така го обясняват - знаеш ли до какво достигнах?
"Склонен", която я има(се среща и в) английският под формата "cloning" казват, че идвала от "античен гръцки" където звучи като "кльон/клон", досущ съвременното КЛОН в езика ни - Но?
- Но в късноантичен и съвременен гръцки НЕ Е НАЛИЧНА - не е налична и в Старо-славянски ... ТОГАВА ОТКЪДЕ Е ПОПАДНАЛА В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК - освен АКО НЕ Е С ПРОИЗХОД И СЪСТАВНА, ОТ СЪЩИЯТ ТОЗИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ... за който ни втълпяват - Че?
- Бил произхождал(производен) от прото- или древно-СЛАВЯНСКИ ... ти казваш, че си го намерил в ПАМИРО-ФЕРГАНСКИ, тоест от групата на ТОХАРСКО-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ ...
... аз Я НАМИРАМ ОТ ТУК В БАЛКАНИ - лошото е че ЕЗИКОВЕДИТЕ СА ПРИЕЛИни внушават) ДА Е ГРЪЦКА?

- Това, как ще го коментираш?
цитирай
18. shtaparov - 1. Кореновата от която е СЛОВО-С...
11.03.2018 20:37
get написа:
1.
Кореновата от която е СЛОВО-СЛОВЕНЕ лексколозите са я възстановили в PIE: под вида Й на Klewo ... от същата е производно името на музата на Историята, звучащо "Клио" - означаващо: Слава/я/е/ща!
В съвременен гръцки синонимната й звучи: Докса(с релации към протокореновата - дала в по-късно време ДЕСЕН//ДЯСНА ... което не случайно в РУСКИЯ-"СЛАВЯНСКИ" е дадено в превод,тоест ДЯСНО=(още е означаващо)=ПРАВ~ПРАВ(о/илно) ... Клио я е ХВАНАЛА ЛИПСАТА - не е ли странно, най-малко?!
2.
Много съм се интересувал и търсил през други думи да намеря кореновата на "склавин" - предположих, че е, тоест иде от "склонен", защото за арабски "сакалиба"(смисъла) така го обясняват - знаеш ли до какво достигнах?
"Склонен", която я има(се среща и в) английският под формата "cloning" казват, че идвала от "античен гръцки" където звучи като "кльон/клон", досущ съвременното КЛОН в езика ни - Но?
- Но в късноантичен и съвременен гръцки НЕ Е НАЛИЧНА - не е налична и в Старо-славянски ... ТОГАВА ОТКЪДЕ Е ПОПАДНАЛА В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК - освен АКО НЕ Е С ПРОИЗХОД И СЪСТАВНА, ОТ СЪЩИЯТ ТОЗИ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ... за който ни втълпяват - Че?
- Бил произхождал(производен) от прото- или древно-СЛАВЯНСКИ ... ти казваш, че си го намерил в ПАМИРО-ФЕРГАНСКИ, тоест от групата на ТОХАРСКО-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИЦИ ...
... аз Я НАМИРАМ ОТ ТУК В БАЛКАНИ - лошото е че ЕЗИКОВЕДИТЕ СА ПРИЕЛИни внушават) ДА Е ГРЪЦКА?

- Това, как ще го коментираш?

За думата СЛОВО нямам против- нека си я възстановяват лексиколозите както поискат,но тя не е коренова на думата "Славяни",понеже такава древна дума никога не е имало- думата както знаеш е Склави и Сакалави (Сакаливи,Сакалиби и пр.). От друга страна,не е изненада да намерим едни и същи думи в Тракия и Памир- хората,които съпровождали Дионис в похода му на изток отседнали в Бактрия и повечето останали там. Памирските Българи са преселници от Тракия,но не са единствените Българи- в същото време имало други такива в Британия и Франция,трети на Кавказ а четвърти- на Балканите и в Украйна,така че нещата не са толкова прости.

Думата СКЛАНЯМ е двусъставна: Съ-Кланям (Давам съгласие да се кланям на същия онзи бог,на който ме увещава да се кланям събеседника т.е.- съгласявам се да му се кланяме съвместно). Основната дума Кланям е във връзка с думата Наклон (На-клон,Наклонявам се),която иде от думата КЛОН (откъдето са производни като Клан,Клен,Клин и пр.),а КЛОН е КРОН (Сатурн) по причина,която ще ми е твърде дълго да коментирам тук но Сатурн е изконно Български бог- не е гръцки или римски.

От друга страна ще дам значението на думата САКИ,от която произлизат думите САКАЛА (САКА-ИЛА,
Скитска земя) и САКАЛАВИ (СКЛАВИ,САКАЛОВИ- Жители на Сакала). САКИ означава СЕКИ (виж думата СЕКА,ПОСИЧАМ) ще рече Сечащите (Хората на Сечащия бог,Хората на Марс). Кои са хората на Марс? Това са разбира се АРЕИТЕ (Ариите,"Арийците",хората на Арей/Арес) или просто ОРАТА (ХОРАТА) като не забравяме,че АРЕЙ е другото име на Дионис от което следва,че ОРАТА (АРИТЕ,АРИИТЕ) и САКИТЕ (Скитите),включително "славяните" са един и същ народ: Племената на Дионис,Марсовите племена.
цитирай
19. emelika - Поздрави и от мен!
22.03.2018 18:26
Чета с интерес постингите и коментарите. Продължавайте! Тези знания са ни нужни.
цитирай
20. shtaparov - Чета с ...
23.03.2018 16:09
emelika написа:
Чета с интерес постингите и коментарите. Продължавайте! Тези знания са ни нужни.

Ще се старая да продължавам и да правя каквото мога- България има нужда от това.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shtaparov
Категория: Политика
Прочетен: 4815451
Постинги: 267
Коментари: 9063
Гласове: 136733
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Потомци на Алцек в Италия- гайди и тъпани,Български носии,цървули и навуща
2. Българска аристокрация през XV-XVII век
3. Българи от Ниш 2018 г. празнуват деня на Съединението
4. 105 Български въстания срещу турците
5. Български печат на 4300 години
6. Тракийската богиня ДУЛА- виж ДУЛО и календарния термин ДИЛОМ
7. Автономни градове и области през XV-XVI в. в България
8. Тюрколози умишлено крият стари истории на България,издадени преди векове в чужбина
9. Фалшификатори на Българската история върлуват безнаказано в Уикипедия
10. Спароток срещу фалшификаторите на история
11. Мнението на велики личности за Българите
12. Скитско племе Авари- факти и извори
13. Ето колко е лесно да се разбере истината за произхода ни: статия на Спароток
14. "Пра"-Българите са потурчени с купища цинични лъжи по наш адрес,измислени от руската "наука"
15. България е дала заем на Франция през 1907 г. 145 милиона златни лева
16. Българска сватба от старо време- ориг.запис от 1962 г.,няма къде да го видите днес
17. Германски племена с феноменални имена: Дули,Галомани,Кавки,Камари,Фраки,Аварини,Еруски (Етруски),Балти,Бактери (=Бактри),Аугандзи (=Афганци),Албани,Гермиони,Вируни,Варни и пр.
18. Бълг.език забранен в Татарстан 1928 г.,а татарите клали Българи в Русия 1884г.
19. Руснаци спрягат Българите в конференция за Тенгри
20. Руски данни за Киев- основали го индуси,в него имало монголоиди и тюрки
21. Русите роднини на тюрките- руска статия
22. Евреите с италиански корени,навярно от етруските
23. Манихейството вид гностицизъм,основа на дуализма и богомилството
24. Орфей и синът му били в Египет- Спароток
25. Български календарни животни в дакийския зодиак
26. Сърби и Хървати в Стара Велика България
27. Българските тайни езици- част от тях
28. Истинската Илиада е фригийската
29. Именникът на князете- проучване на Стефан Чурешки
30. Ценни сведения за морските народи