Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 889462
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
20.03.2019 18:09 - Вярата отвътре – трето изложение
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1257 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 20.03.2019 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В тези последни времена, онова, което постепенно се разгръща в света и в човечеството, е Божията воля. Защото Бог е единственият, който знае кое е важно за нашия път към спасение. Грехопадението се е оказало изключително важно за хората, за да видим ясно себе си и своите несъвършенства, да се отвратим от себе си и да поставим началото на превръщането ни в едни нови, святи създания.

***
Добре е да си създадем навика да се предаваме на Бога, който единствен знае най-точно какво трябва да се направи в дадена ситуация. Ние обикновено не знаем, дори и да е нещо простичко. Може да мислим, че сме прави, но по-добре да оставим на Бога, когато не сме сигурни. Ние живеем в този свят, защото още не сме познали Бога. Но ако положим нужното усилие е възможно в безмълвно съзерцание да ни се разкрие любовта на Духа в нас, в дълбините на нашето същество.
***

Когато напълно сме се отдали на Бога, Той присъства в нашите действия. Нека не си въобразяваме, че събитията трябва да се случват по определен начин – както на нас ни харесва - така или пък иначе. Някой казва: „Ако бях постъпил така – или иначе, щеше да стане това и това...“. Какво и по какъв начин нещо ще се случи, го решава Той.
***
Макар Бог да е повелил и предвидил всичко необходимо за нашия духовен живот, това не значи, че ние трябва да седим бездейни и да чакаме Неговото провидение. Защото именно нашите действия могат да задвижат Божията сила. Сам Бог ни е заръчал да действаме, самият Той, ако реши, може да участва в конкретно действие. И затова като истински посветени вярващи - да станем и да действаме!, вместо да казваме неща от сорта: Брате, ще чакам Бог да ме призове пък каквото стане“. Това е несериозно.
***
С много искрени усилия и постоянство в молитва и праведни дела, можем да привлечем към нас Божията сила, която е способна да променя обстоятелства, ситуации, съдби. Вместо да чакаме, нека се молим, да посяваме семенцата на Божието Слово в сърцата си, да полагаме духовни усилия, да сме усърдни ученици. Тогава Божият Дух ще обитава в нас и ще настъпи голяма промяна. Защото, такъв е истинският ученик: Човек на големите усилия. Такива хора не се оплакват и не казват: „Защо е така?“вместо това правят усилия за Бога и хората, и влизат в Божието царство. И Бог им съдейства като им дава сила нещата да се променят към добро.
***

Източник: По материали, заимствани от лекции на Елеазар Хараш, след направена сериозна редакция, за да бъдат християнизирани. Заглавието, подредбата, промените и добавките са от мен (pentecost).



Тагове:   усилия,


Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене