Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887071
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
06.11.2018 16:50 - Силата на святостта
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2334 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 07.11.2018 10:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Братя и сестри,
Нека винаги се стремим към святост. Нека във всичко се стараем да бъдем святи, защото и нашият Бог, който ни е призовал, е свят. Нека направим святостта наш близък приятел за цял живот. Защото святостта ни вдъхновява да продължаваме да търсим лицето на Бога и да останем съсредоточени върху Него. Всъщност, може би това именно е една от тайните на живота ни на вярващи – да останем изключително незаинтересовани от суетните неща, които са в света и да се насочим изцяло към Бога; да развием общение със Святия Божи Дух вътре в нас и да се превърнем в търсачи на истината. Святостта е способна да извиси съзнанието ни отвъд стандартните очаквания и копнежи на хората, карайки ни да посветим живота си в служене на Бог.

Святостта е скритата мощ на душата. Само в святост Духът ни разкрива истината. Поискаме ли да придобием святост, трябва да променим моделите си на мислене чрез изучаване и прилагане на Христовото учение, и едновременно с това да влезем и израстем в Духа. Нужни са ни чисто и искрено намерение както и силен стремеж да постигнем святост. Ако имаме един истински, неподправен стремеж към святостта, Божиите ангели ще ни пазят по пътя ни.

Святостта, сама по себе си, е сила, извираща от Бога. Затова, когато придобием святост, никога повече няма да сме лишени от Божия сила – особено в духовното воюване. Да повторим: Святостта е истинската сила. Ако няма святост, няма и сила. Ако няма святост, няма постоянен Божествен поток в нас и общението с Божия Дух се прекъсва. Пророческата дарба и боговидството са Неговият дар за децата му: Бог Отец ни ги дарява като знак на благодарност за нашата чистота, преданост и святост.

Святостта се изявява и в това: Постоянно да помним Бога! Защото святостта е крепежният елемент в нашето Единство с Бог Отец и Помазаника Иисус. Ако се стремим към това Единство, Бог ще ни закриля като зеницата на окото си. Ако дълго време мислим за Бога, ако постоянно помним Бога, святостта ще дойде при нас. И когато мисленето ни за Бога стане ежедневно, ежечасно, ежеминутно, тогава Той ще започне да я изобразява в нас. И когато Бог се изкачи на първо място в живота ни, Той ще ни я даде и ще ни обучи в нея. И тихият глас на Духа на Истината ще ни проговори, защото сърцето в нас ще е станало чисто и свято. Тогава ще прозрем истинската си слабост на човеци и ще бъдем готови да открием истинската си сила, идваща от Бога. Силата ни ще идва от съзнателното единение с Отца чрез посредничеството на Помазаника Иисус.

Постигането на нашата крайна цел – вечния живот – наистина си заслужава усилията. Докато сме тук на земята, Божият Дух ще ни осветява и води към тази цел. Трябва обаче да имаме и много търпение, за да утвърдим докрай вярата си в Бога. Нетърпеливостта само би провалила нашето старание за спасение. Знаем, че Бог е дълготърпелив, ние обаче не сме. А търпението ще ни е нужно когато започнем да служим на Бог и на хората. Истинското служене на Бога започва когато най-напред със старателно усърдие насочим любовта в ума и в сърцето; след това започнем търпеливо да служим на хората, а накрая станем едно в Отца и Сина. Защото, в крайна сметка не е толкова важно да кажем сами за себе си, че сме служители на Бога. Всеки може да го каже. По-важно е в един чуден момент Бог отново да каже със силен глас: “Ето, този е Моят слуга и Моят възлюбен син, в когото Аз благоволих”, така както го каза навремето за Иисус от Назарет. И тогава ще разберем, че вече сме станали достойни Божии синове и дъщери на Всевишния. Дано този момент дойде по-скоро за всеки един искрено вярващ боголюбец и търсач на истината. Амин.

“И така, възлюбени, като имаме тези обещания, нека очистим себе си от всяка плътска и духовна нечистота, като се усъвършенстваме в святост със страх от Бога.”  (2 Кор. 7:1)

***

Източник: По материали, заимствани от лекции на Елеазар Хараш, след направена сериозна редакция, за да бъдат християнизирани. Заглавието, подредбата, промените и добавките са от мен (pentecost).




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. vandela007 - На много места
07.11.2018 15:40
в Словото Бог казва: "Аз съм Господ, Който ви освещавам". Правилно се казва в статията, че трябва да се стремим към святост, но не като се напъваме със сбствени сили да станем свети, а като направим усилие да пребъдваме в Христа. Да Го приемем и Той да направи обиталище в нас; тогава ще Му дадем възможност да ни освети.

Хубва статия!
цитирай
2. pentecost - Благодаря, Ваня,
07.11.2018 19:54
радвам се, че ти харесва статията. Иначе в статията ясно съм казал,че Бог ни освещава чрез Божия Дух, който ни бе даден, а онзи който стои в учението на Помазаника, пребъдва в Него и словото го освещава. Нашият напън е само в това да останем непоклатими в Христовото учение, да го следваме и изпълняваме, а освещаването е работа на Бог. Святостта идва от Бога и без Него не можем да я придобием, но стремежът и намерението ни да я постигнем си зависят само от нас.
цитирай
3. vandela007 - .
08.11.2018 17:40
pentecost написа:
Нашият напън е само в това да останем непоклатими в Словото, да го следваме и изпълняваме, а освещаването е работа на Бог. .

Това ми навява мисъл за оправдание със собствени сили или с други думи казано - законничество. Апостол Павел преди да познава Христос се напъваше да следва и изпълнява Словото. И тогава се мислеше за непорочен според Филип.4:6. Но след като среща Исус в живота си, в 6-ти стих казва, че това, което е счтал за придбивка, сега за него е загуба. Нещо повече - измет! За него вече най-важно става - да притежава Исус Христос. Само Той е решение за всички, които се наричат с Неговото име - християни. Правдата, светостта се придобиват с вяра в една Личност. Нашето усилие е да ОСТАНЕМ в тази Личност - Господ Исус Христос. Тка казва ап. Пвел.
цитирай
4. pentecost - Погрешно си
10.11.2018 12:02
ме разбрала. Казал съм "Словото на Помазаника" а не "закона на Мойсей". Не знам къде видя законничество или че казвам да се спазва закона. Казвам, че трябва да следваме учението на Христос и да стоим в него,а това изисква усилие от наша страна. Сам Исус каза, "Който стои в словото ми, пребъдва до века", за това иде реч. Във всичките му проповеди, Исус набляга именно на това, да пазим учението му т.е. Словото, и да го изпълняваме. Тогава сме негови ученици и Той е в нас.

За да пребъдваш в Христос, трябва да стоиш в Словото му, иначе не става. Само да кажеш, че вярваш в Христос, седейки на дивана в хола и гледайки телевизия, не е достатъчно, както и да викаш "Аз съм спасен" без да вършиши дела на вяра, както мнозина си мислят.

Същността на учението на Христос в концентриран вид се съдържа най-вече в проповедта на планината в Ев. Матей 5,6,7 глави и в Ев.Лука в проповедта на равнината глава 6:17-49. Те са нашият наръчник за живот в Христос и в благочестие и святост. Няма как да отделим Христос от учението му, те вървят заедно.

Когато ап. Павел говори за Христос във Филипяни 3:7-11 съвсем не отхвърля учението (Словото) на Исус. Казва, че всичко счита за загуба заради познаването на Господ Исус Христос. Как познаваме Исус Христос? Като пребъдваме в учението му. Това е. Всичко е измет, да, освен Исус Христос и учението му.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене