Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887210
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
22.03.2016 14:22 - Исусовата заръка
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2099 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 25.05.2016 18:36


В глава 28-ма на Евангелието от Матей намираме Исусовите слова, които той изрича към тогавашните си ученици след като е възкръснал:

“И така, идете и създавайте ученици измежду всички народи, и ги кръщавайте в името на Отца и Сина, и Святия Дух, като ги учите да пазят всичко, което съм ви заповядал.“ (Мат 28:19)

Тези думи са известни като Великото поръчение, отправяно от Христос към Неговите последователи поколение след поколение. Стиховете съдържат целта, отговорността и възлагането на мисионерската задача на Църквата, а именно:

1) Вярващите християни трябва да отидат по целия свят и да проповядват благата вест на всички човеци според новозаветното откровение на Христос и апостолите. Тази задача включва първостепенната отговорност да се изпратят мисионери във всяка страна (ДА 13:1-4).

2) В центъра на благовестителската проповед е посланието за “покаяние и прощение на греховете” (Лука 24:47), обещанието за получаване на “този дар, Святия Дух” (ДА 2:38) и увещанието към слушателите да се отделят от своето покварено поколение (ДА 2:40), докато очакват завръщането на Исус от небето (ДА 3:19-20; 1Сол 1:10).

3) Целта е да се създават ученици, които ще спазват Христовите заповеди. Това е единствената пряка употреба на повелителна форма в откъса. Но духовните сили не бива да се съсредоточават просто върху умножаването на църковните членове, а върху създаването на достойни последователи, които се отделят от светската суета, спазват заповедите на Помазаника и Го следват с цялото си сърце, ум и воля.

4) Освен това забележете, че Исус ни заповядва да насочим вниманието си към достигане на духовно изгубени мъже и жени, а не към християнизиране на обществото или завладяване на света. Вярващите трябва да излязат от настоящата зла световна система и да се отделят от нейната безнравственост (Римл 13:12; 2Кор 6:14), като в същото време изобличават нечестието ѝ (Ефесяни 5:11).

5) Повярвалите в Христос и благовестието трябва да бъдат “кръстени” с вода. Това символизира тяхното заветно вричане да осъдят безнравствеността, света и собственото си греховно естество, и безрезервно да се посветят на Исус и целите на Неговото царство.

6) Христос ще бъде с покорните Си последователи чрез присъствието и силата на Святия Дух (ср. ст. 20; 1:23; 18:20). Вярващите трябва да отидат сред всички народи и да свидетелстват едва след като се облекат “със сила отгоре”. Господ Исус обещава на народа Си власт и сила да прогласява благата вест по целия свят (ст. 19-20). Но първо вярващите трябва да се покорят на Исусовата заповед да чакат обещанието на Отца, т.е. мощта на Святия Дух, която ще се даде в деня на Петдесятница. Ние вярващите не можем да се надяваме силата, спомената в ДА 1:8, да ни съпътства, когато отиваме при народите, ако първо не последваме образеца в ДА 1:4 и ДА 2:4.

Обещанието в последния стих от 28-ма глава на Евангелие от Матей „И ето аз съм с вас през всички дни до свършека на века“ е уверението на Помазаника към хората, които участват в спечелването на изгубените и в обучаването им да се покоряват на праведните Му изисквания.

Исус е възкръснал, сега е жив и се интересува лично от всяко едно Свое дете. Той е с нас
посредством Святия Дух (Йоан 14:16, 26) и чрез Словото Си (Йоан 14:23).
***
Източник: По бележки от Библия Пълноценен живот в Святия Дух ББД 2006, стр. 1747-1748




Гласувай:
2



1. debeloto - истина ли е това, което си предст...
23.05.2017 20:21
истина ли е това, което си представил като цитат от Деяния на Апостолите - 2-38?? че това е "дар", а не е "дар на". Не се ли преиначава тотално и изопачава смисълът по този начин? Сравни го с други исторически преводи и оригинали.
цитирай
2. pentecost - debeloto,
24.05.2017 00:55
благодаря за коментара ти. Действително, в някои преводи е "дара на Светия Дух", в други обаче като този от 1940г е както съм го дал. Не мисля, че смисълът се променя и изопачава, защото Светия Дух е обещаният дар от Отца, който ни се дава чрез Исус. Мисля, че и двата варианта смислово дават това значение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене