Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 889205
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
11.02.2016 14:31 - (Не)пуританско - първа част
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1074 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 12.02.2016 20:21


Сексуалните помисли на похотливост масово са завладели съзнанието на човешките създания по цялата земя. Развратът е навсякъде около нас. Сексуалните извращения са станали норма на поведение за повечето хора. Разбира се, това, че даден човек е блудник, прелюбодеец или извратеняк не означава автоматично, че не е полезен за обществото, според светските разбирания. Сред всички тези хора мнозина дори са доста успешни, заможни, интелигентни, образовани, възпитани, културни, добре изглеждащи, привидно непорочни. В действителност обаче това са хора, оковани от тъмните сили на злото. Защото, коренът на блудството е духовен, както е засвидетелствано от текстове в Писанията, ап. Павел, от отците на църквата, монаси, обикновени вярващи. То е следствие от падението както на човека, така и на ангелите, последвали Сатана.

Блудството се проявява по естествен начин на физическо ниво чрез телата ни. То е част от унаследеното греховно човешко естество и затова е трудно да бъде усетено, камо ли победено. Тук обаче няма да говорим подробно за духовния аспект на блудството и борбата с него – за това има изписани цели книги. Целта на настоящата статия е далеч по-простичка – да поднесе едно кратко и лесно смилаемо разясняване на някои библейски концепции, свързани с похотливостта, блудството и др. според източно-унитарианското разбиране.


Законен брак, законни сексуални отношения и развод

В древен Израел, според изискванията на закона, когато двама души се харесат и желаят да станат интимни, е трябвало да се оженят. Сиреч, ако някой иска да има сексуални отношения с някой друг, трябва да встъпи в брак с него/нея. Получаваме, че законен брак = законни сексуални отношения. Секс извън брака се е приемал за нещо нечисто, неморално, незаконно и е подлежал на смъртно наказание. Интересно е да се отбележи, че в някои древни езици думите за
„брак“ и „правене на секс"" са с идентичен корен. Така е в старогръцкия език например, където глаголът гамео = женя се и гамо = съвъкуплявам се. В пасажите от Евангелията където Христос говори за това, че хората се женят и взимат един друг се визира точно това – извършването на законни сексуални отношения.

Разводът също не е бил разрешен, освен ако единият не е бил хванат в прелюбодейство. Повторен брак е бил възможен само след смъртта на единия партньор. Ако мъж се ожени за напусната жена, това е прелюбодейство. Исус Христос потвърждава, и дори разширява, тези наредби в поученията си.

Блудство
Днес понятието блудство се различава в неговия светско-юридически смисъл от религиозния му такъв. По-надолу давам обяснения на религиозното значение на термините, според нашето разбиране.

Определение за блудство.
1. Сексуални отношения между двама души - мъж и жена - които са необвързани, т.е несемейни, без законен брак. Демек, неженен мъж и неомъжена жена.

2.
Синоним на содомия. В по-широк смисъл, блудство се отнася до всякакъв тип извратени сексуални отношения. Например: мъж с мъж, жена с жена, мъж с животно, жена с животно, кръвосмешение между роднини, секс с деца/малолетни/непълнолетни, групов секс, секс с неодушевени предмети и т.н.

Прелюбодейство
1. Сексуални отношения между двама души - мъж и жена - като поне единият от които е трайно обвързан чрез законен брак с друг/а.
Вариантите могат да бъдат тези:
- женен мъж и неомъжена жена
- женен мъж и разведена жена
- женен мъж и омъжена жена
- неженен мъж и омъжена жена

2. Допълнително, ако поне единият е разведен, без значение дали другият е семеен или не, пак е прелюбодейство. Ако и двамата са разведени, пак е прелюбодейство.
Вариантите тук са следните:
- разведен мъж и неомъжена жена
- разведен мъж и омъжена жена
- разведена жена и неженен мъж
- разведена жена и женен мъж
- разведен мъж и разведена жена

Днес такова поведение обществото нарича
„изневяра“, но тя не отговаря съвсем точно на „прелюбодейство“, защото има по-широк смисъл. Изневярата обхваща случаите и между хора, които имат блудна връзка, но не са в законен брак. Изневярата се отнася и за блудници т.е. говорим за промискуитет, докато прелюбодейството се отнася само до хората в брак. Ние тук обаче ще се стремим основно да разглеждаме библейските разбирания за тези отношения, а не светските, които, както вече споменахме, се различават и често са в разрез с Божието слово.

Предбрачен секс, загубване на девствеността, „загаджване“
Предбрачният секс, както името подсказва, е секс преди брака. Той може да е с човека за когото сте сгоден/а и скоро ще се ожените/омъжите, но не е задължително да е така. Може и да е с човек, за когото нямате никакво намерение да се ожените, а просто си блудствате заедно в т.нар „интимна връзка“. Вторият вариант определено е по-лош. И в двата случая обаче, предбрачният секс е нагледен пример за блудстване. Обикновено се случва сред по-младите и незрелите. Той може да започне още в ранния пубертет, когато става модно да си имаш гадже (приятел/приятелка), с което младите започват първите си стъпки в сексуалния живот. Това, разбира се, води до загуба на девствеността преди да са встъпили в законен брак. Загубата на девствеността не от законния съпруг е омърсяване в очите на Бога. За съжаление, днешните младежи в западните псевдо-християнски общества омаловажават този факт, защото са възпитани като небогобоязливи безверници.

Ако човек НЕ се ожени/омъжи до определена възраст, то периодът на предбрачен секс може да продължи неопределено дълго и да премине в зряла възраст, което превръща въпросния човек в закорявал блудник/блудница. Честата смяна на партньори до преди брака осквернява и омърсява човека, като го съсипва емоционално и физически, прави го нежелан брачен партньор, и най-важното - отдалечава го от спасението и Божието царство. Ако пък вярващи християни живеят съзнателно в продължителна блудна/прелюбодейна връзка, то това е предпоставка за отпадане от благодатта, получена при кръщението.

Ето защо е добра практика децата да бъдат пазени от малки да не се развращават сексуално от рано, да бъдат учени да се въздържат и да внимават. Сегашната ситуация е очевидно плачевна, защото болшинството родители са израснали в живот на блудност. Впоследствие от тях се отглеждат отново склонни към блудство деца. Блудството ражда повече блудство. Още от средните училища излизат орди от развити блудни момчета и момичета, повечето от които почти сигурно ще създадат нездрави семейства и отношения. Голяма част от момичетата ще попаднат в секс индустрията под една или друга форма, а момчетата ще се развият като безотговорни бащи и съпрузи. Разпадът на обществото се случва пред очите ни.

Проституция и похотливост
Едно от най-силните последващи проявления на блудство, след периода на загубване на девствеността и не-встъпване в брак, е проституцията. В нашето модерно общество сме свикнали да приемаме, че проститутки са само онези жени, които извършват платени секс услуги, било в публичен дом, хотел или в частните си домове, било 24 часа в денонощието или само в определени дни и време. Сега ги наричат компаньонки, жрици, ескорти и т.н. Все тая. Обаче не само платените жени са проститутки. В Библията, всяка похотлива жена, която спи с много мъже, дори и без пари, а за удоволствие, и не е в брак, е проститутка (блудница). Други говорят за промискуитет при жените т.е. безразборен секс. Както и да го неречем, истината е, че повечето жени днес най-вече в западните общества са точно такива - проститутки. България не е изключение.

Понякога профилът на една съвременна проститутка, платена или не, може да бъде доста изненадващ: жена с висше образование, интелигентна, с успешна кариера, добри доходи, работеща в офис, без психически проблеми, независима. Навремето имах съсед в блока, който возеше група гимназиални учителки от провинцията до София през почивните дни, за да заработят по някой лев в луксозни хотели от платени секс услуги с чужденци.
Разбира се, една проститутка може и да е от по-долна категория - например „магистралка“, с основно или средно образование, с психически отклонения, семейни проблеми, бедност, алкохолна/наркотична зависимост и т.н.

По света много майки, било поради бедност, било поради невежество, насърчават и дори продават дъщерите си да проституират, а по-богатите просто ги учат как да са ВИП проститутки и да използват мъжете за лична облага. Други пък се учат една от друга. Златките са навсякъде. Мъжете също имат огромна вина за това, че ползват платени секс услуги и блудстват/прелюбодействат. Всъщност, мъжете-блудници не са никак по-различни от самите проститутки. За блудността пол няма.

В днешно време, да отгледаш дъщеря-проститутка и син-блудник не е никак трудно, но пък е проклятие за всеки дом и родител, а оттам и за обществото. Да отгледаш дъщеря-девица и благочестив син не е никак лесно, но затова пък е благословение за всеки дом и родител, а оттам и за обществото. До неотдавна блудните деца излизаха предимно от семейства на невярващи, хипита, рокери, шоу звезди, знаменитости, наркомани, алкохолици, окултисти, сатанисти, престъпници, комунисти, друговерци и др., но през последните десетилетия след войната вече и в добрите християнски семейства постепенно блудството започна да процъфтява и да превзема умовете на вярващите. Разводите се увеличават, липсва възпитание в сексуална чистота, целомъдрие и въздържание, живот в благочестие и святост. С целенасоченото притъпяване на патриархата и неговите ценности, изтикването на религията в ъгъла, и едновременно с това засилването на феминизма и правата на гейовете в съвременната западна цивилизация, нещата тотално излязоха извън контрол. Не е случайно, че това е един от белезите на последните времена.


Към втора част =>

***
Авторски материал на pentecost. Може да се използва с разрешение от автора и посoчен линк към настоящата статия.




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене