Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887192
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
02.10.2014 23:09 - Действеност на Словото
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3070 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 15.03.2016 14:30


За нас християните, в живота ни трябва да има само една воля – Божията, а тя е да се водим по Божието Слово, чрез което волята Му е изявена. Защото Божието Слово е разрешител на всички въпроси, съветник и възпитател.

В Йоан 17:17 Исус казва: „Освети ги чрез истината; Твоето слово е истина.“
Божието Слово е истина. Всяко чисто слово е като духовен магнит за истината. А истината изисква специфичен начин на говорене и изказ - така хората я узнават. Исус говореше истината със сила и власт. Когато някой изрича думи на истина чрез помазанието на Св. Дух, той богатее в Бога, но и дарява живот на другите „Духът е, който дава живот; плътта нищо не ползва. Думите, които ви говоря, са дух и живот.“, казва Исус в Йоан 6:63. И така, който не живее в истината на Божието Слово, няма бъдеще във вечния живот. Бъдещето на човека не е толкова във времето, колкото вътре в него самия, в неговото (не)пребъдване в Словото, в Неговата истина.

Словото е и Сътворител, то е съзидателната сила на Бога.
В начало бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог. Всичко чрез Него стана; и без Него не е станало нищо от това, което е станало., четем отново в Йоан 1:1. Самата Божия дейност, това е изначалното Слово – Бог в действие. Виждаме, че Словото е изначално, то беше в началото, докато действието дойде малко след това. Значи Словото е първично, действието е вторично. Именно действеното, динамично слово – това е великият ключ към живота. В това е и силата на вярата – да можеш да задвижиш Словото. Любовта е спасяващата сила, а вярата е упътваща. Вярата трябва да ни заведе при любовта, защото, „Ако любов нямам, нищо не съм“, казва апостол Павел в 1 Кор 13:2.

Натрупването в ума ни на определени думи, мисли и желания определят нашето поведение, а оттам и събитията в живота ни. Затова трябва да се внимава какво слово трупаме в себе си, защото ще пожънем това, което сме натрупали чрез възприемане и изпълнение на това слово. Обаче, ако сме останали чисти и верни в Божието Слово, то тогава Бог може да действа в живота ни. Божието Слово може да бъде врата към Помазаника Исус, а чрез него и към Бог Отец, но то може да бъде и тотална стена, преграда и препънка за тези, които го отхвърлят. И именно прилагането на Божието Слово в живота е най-висшата цел за вярващия. Вече осъзнатото Слово в нас е действащият Божи Дух. Чрез постоянство във вършене на Божието Слово, Бог започва постепенно да изобразява Помазаника в нас – един дълъг процес на очистване и умъртвяване на егото. Преди да почне да Го изобразява, най-напред Го заражда и заформя в нас. Бог се изявява в духовна чистота и смирение, затова смирените и праведни хора в определен момент могат да станат стихии, огнени стълбове. Който правиш ангелите Си силни като ветровете и слугите Си - като огнения пламък, казва псалмистът в Псалм 104. Когато Бог благоволи и даде власт на такива слуги, тогава те стават много силни в Словото и Духа. Светът на Божието Слово е свят на могъщи и чудни постижения. Чистото Божие Слово е пояждащ огън и затова злите духове имат страх от чистото Слово. Този огън, това чисто Слово, е всякога успяващо, ако бъде следвано както трябва. Защо? Защото е благословено, благословено от Бога-Творец. И сам Бог дарява своето Слово на всички свои избрани. Помазаника Исус разкри Словото на своите ученици и последователи.

Искам да припомня, че Исус казва още в Матей 12:36-37 „И казвам ви, че за всяка празна дума, която кажат хората, ще отговарят в съдния ден. Защото от думите си ще се оправдаеш, и от думите си ще се осъдиш.“ Вижте колко интересно - не за цяло изречение, вече е късно – за всяка празна дума ще отговаряме. Всяка изпусната дума ще ни преследва. Затова всички ние трябва искрено да практикуваме да се свободим от злия език докато станем напълно неспособни да обиждаме, да ругаем, да критикуваме, да се заяждаме, да иронизираме със сарказъм, да се подиграваме и завиждаме с думите си.

Думите са сякаш живи. Те са като живи същества, които ни улавят. Божиите думи са живот – те дишат, облагородяват, одухотворяват, обожествяват, изграждат, избавят. Демоничните думи пък са смърт – те разрушават, съсипват, ограбват, повреждат и убиват. Такива са проклятията например. Думите са и като ключове, които могат да отключват духове, да отварят врати за най-различни духовни влияния. Това означава, че начинът, по който говори човек, разкрива с какви духове е свързан. Думите, които използваме, показват какви духовни връзки си създаваме и с какви духовни същества общуваме. Думите са и оръжия на духовете - те или унищожават, или утвърждават живота - зависи как човек работи с тях. Така например, изговорените лоши думи на проклятие, образно казано, се превръщат в зли духове на разрушението и погибелта.
“Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася доброто; а злият човек от злото си съкровище изнася злото; защото от онова, което препълва сърцето му, говорят неговите уста.” Лука 6:45

Всеки, който няма чисто отношение към думите, върви към провал, няма значение дали са казани външно или вътре в мълчанието, в ума. Всяка лоша дума е като примка.

„А езикът е огън, цял свят от нечестие. Между нашите телесни части езикът е, който заразява цялото тяло и запалва колелото на живота ни, а сам той се запалва от пъкъла. 

С него благославяме Господа и Отца и с него кълнем човеците, създадени по Божие подобие!

От същите уста излизат благословение и проклятие! Братя мои, това не трябва да бъде така.“ Яков 3:6-10

Думите са семена, посявания. Исус често говореше за семето на Божието Слово и каква трябва да бъде подходящата почва, за да може то да покълне.

„При всекиго, който чуе словото на царството и не го разбира, дохожда лукавият и грабва посеяното в сърцето му; той е посеяното край пътя. 

А посеяното на канаристите места е оня, който чуе словото и веднага с радост го приема; 

корен, обаче, няма в себе си, но е привременен; и когато настане напаст или гонение поради словото, на часа се съблазнява. 

А посеяното между тръните е оня, който чува словото; но светските грижи и примамката на богатството заглушават словото, и той става безплоден.

А посеяното на добра земя е оня, който чуе словото и го разбира, който и дава плод, и принася кой стократно, кой шестдесет, кой тридесет.“
Матей 13:19-23

И най-накрая да завършим с това, че Божието Слово полага твърда и непоклатима основа в живота ни.

И така, всеки, който чуе тези Мои думи и ги изпълнява, ще се сравни с разумен човек, който е построил къщата си на канара; и заваля дъждът, и придойдоха реките, и духнаха ветровете, и се устремиха върху тази къща; и тя не падна, защото беше основана на канара.”   Матей 7:24-25

Затова, нека да богатеем в Божието Слово, за да израстваме във вярата и да се приближаваме до Помазаника Исус. Бог да ни благослови в тези наши усилия!
***
Източник: Идеята е взета и разработена по материали от Елеазар Хараш.




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене