Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 889237
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
09.03.2012 05:24 - Откритата "хилядолетна Библия" в Турция се оказа късен ръкопис
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2242 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.03.2012 06:36


Ръкописът, който беше открит в Анкара в края на февруари и бе обявен за уникална "хилядолетна Библия", се оказа късен християнски апокриф, съобщава агенция KIPA-APIC. Новината, разпространена от турските средства за масова информация и публикувана по целия свят, възбуди горещи спорове в мюсюлманските и християнски среди. Още преди да са направени задълбочени проучвания на ръкописа, специалисти разчетоха надпис от разпространените в масмедиите снимки на ръкописа: "В името на нашия Господ тази книга беше написана за монасите от горния манастир на Ниневия през 1500 г." Турските медии тиражирата версията, че новооткритият древен текст отрича Божественото достойнство на Иисус Христос и предричат идването на Мохамед. Но преподавателят по източно богословие и религиоведение Мусса Йарамис, който е роден в Турция, но сега живее в Брюксел, твърди, че тази лъжа може да бъде лесно разобличена и че става дума за журналистическа сензация.

"Нямаме възможност да се запознаем подробно с текста, но изображенията на книгата са пуснати във всички масмедии. За наше щастие е снимана първата страница, от която лъжата става очевидна".

Според учения, става дума за ръкопис, създаден в Източна Сирия, Халдейската земя. Но този ръкопис не е нито цялостна Библия, нито дори откъси от Евангелието, а просто книга, написана за монаси. Тя е написана много след Мохамед, така че за никакво пророчество не може да става дума. Въпреки това обаче в медиите книгата бе обявена за "крито от Ватикана Евангелие".

Други специалисти предполагат, че може да става дума за препис на апокрифа "Евангелие на Варнава", което е създадено през XVI век, най-вероятно в мюсюлмански среди и е известно на науката чрез два преписа - на италиански и испански.

 

Източник: http://dveri.bg/ОТКРИТАТА_ХИЛЯДОЛЕТНА_БИБЛИЯ_В_ТУРЦИЯ_СЕ_ОКАЗА_КЪСЕН_РЪКОПИС.htm




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене