Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887112
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
05.03.2012 17:35 - Култът към Родината и илюзията на националната принадлежност
Автор: pentecost Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3966 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 11.03.2017 19:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съвсем наскоро беше националният празник на България - 3-ти март. Повечето хора се поздравяваха с "Честит празник, българи!", други казваха "Гордейте се, че сте българи!", "Да живее България!" и се стигаше до по-крайните националистически възгласи от типа "Смърт на турците!", "България за българите!" и др. подобни. Управляващите, както всяка друга година, държаха пламенни речи, гвардейците маршируваха, хората оставяха венци и се покланяха пред паметниците на незнайния войн или пред вечния огън.

За повечето хора по света, а днес особено в западните общества, родината т.е земята, в която сме се родили и израснали и от която вероятно са и нашите родители (макар не винаги) е била обект на поклонение през последните няколко хилядолетия още от появата на първите древни цивилизации. В предишен постинг вече разгледах проблема с вечния огън в памет на загиналите войни (вж. Произход на поклонението към мъртвите) затова тук няма да се повтарям. По-скоро искам да се спра на култа към родината и как той е опасен и нездрав за вярващите християни.

Първо, с какво точно се отъждествява "родината"? Парче земя, върху което обитава определен етнос със свой език, традиции и култура, и откъдето гради своята история. Интересното е, че един народ може през вековете да е обитавал различни земи и то на големи разстояния една от друга, но винаги те са били възприемани като неговата "родина".

Нека отбележим, че родината у почти всички народи се персонифицира и одушевява, сякаш е жива. Например, при руснаците "Матушка-Россия" се възприема като реално въплъщение на народа им. Французите пък наричат Франция "la mиre Patrie" и са готови да умрат за нея. Ние също казваме "Майка България", идеята е същата. Примерите са безброй. Друг вариант е родината да бъде наричана "земя на бащите/дедите ни" или "отечество" както е по-познато. Германските войници са умирали на фронта за техния Vaterland. А пък в някои от по-примитивните общества на Африка и Латинска Америка шаманите на племето са посвещавали новите членове като чрез специални ритуали са ги свързвали с духовете на предците, от които са черпели знание. Оттам следва и идеята за "земята на предците", откъдето по-късно се развива концепцията за родината в по-нови времена.

Предполагам вече сте се досетили накъде бия :) Идолопоклонство, точно така. Всичко, което отмества фокуса ни към Бог в духовен план, се превръща в идол. За повечето хора "Родината" се е превърнала в техен бог, на който те разчитат за живота си, за който скърбят или се радват, благославят или проклинат, гордеят се с или пък се срамуват от нея. Всъщност, бих казал, че "Родината" е един от най-големите и силни идоли в днешния свят и време. Хората са готови да умрат за родината си, за да я защитят, но не и за Бог. Хората пеят химни на родината си, но не и на Бог. Хората издигат и развяват знамена на родината си, но не и на Бог. Хората се гордеят, че са от еди-коя си страна (тяхната родина), но се срамуват ако са вярващи. Какво повече да говорим? Много често култът към родината се примесва и с верската идентичност, особено сред балканските националисти вкл. и българските. Те казват "Ако си истински българин, значи трябва да си православен". При сърбите е подобно. В Ирландия протестанти и католици се избиват от години заради това. В действителност, едното няма нищо общо с другото, защото култът към родината е плътски, бих казал демонски дори, докато вярата в Бога се дава от Духа.

Второ, усещането за принадлежност към дадена земя и даден народ поражда националното самосъзнание. Хората от малки биват промити да мислят, че поради етническия си произход, култура и история са по-различни, по-умни, по-значими, по-висши от другите или пък обратното - по-бедни, по-тъпи, по-низши, по-онеправдани и т.н. На практика, националната принадлежност, оказва се, е не по-малко илюзорна от представата за родината. Защото ако се замислим, хората сме еднакви навсякъде, с общ произход от Адам и Ева, а границите между държавите (тези отделни парчета земя) са съвсем условни. Те реално не съществуват. Те са само в нашите умове и наложени на географските карти, защото народите са ги приели и са се съгласили, че са верни.

В християнството обаче етническият произход и националната принадлежност на човека губят своята тежест и важност, защото това, което вече ни обединява е вярата в Помазаника Исус, нашия Господ и Син на Бог Отец. Ето какво казва ап. Павел в посланието си до галатяните по този въпрос:

Защото всички сте Божии чада чрез вяра в Исуса Христа. Понеже всички вие, които сте се кръстили в Христа, с Христа сте се облекли. Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски; защото вие всички сте едно в Христа Исуса. И ако сте Христови, то сте Авраамово потомство, наследници по обещание. Галатяни 3:26-29

Тук ясно се вижда, че всички разделителни граници между вярващите като пол, етнически произход и социален статус отпадат, оставяйки само вярата в Помазаника Исус. Авраам е баща на вярата и всеки вярващ е негово потомство по обещание, а не по плът, освен евреите. Освен това, знаем от Писанията, че църквата ще се събере от четирите краища на земята, вярващи от всяка раса, език и племе ще се съберат да преклонят глава пред живия Бог.

Нека не забравяме, че ние вярващите, след като сме се кръстили и повярвали сме това, което сме не благодарение на етническия си произход или родината си, а благодарени на Духа, който обитава в нас и ни променя.

Имах възможността да поживея в чужбина няколко години и с почуда видях, че и там хората по отношение на националната гордост, любов към родината, привързаността към култура са толкова заблудени, колкото и ние тук. Наистина показателно. Например, канадците слагат на стоките, произведени в Канада надпис "Proudly Canadian" (т.е С гордост канадско), гордеят се с бирата си, с природата си и куп други неща. Ние българите пък се гордеем с киселото мляко, сиренето, ракията и "имаме най-красивата природа на света". Заблуда след заблуда, но всеки народ възприема себе си съвсем субективно и на един външен наблюдател тези неща му изглеждат странни. Гордостта от родината, която често ни прави горделиви и надменни спрямо другите народи, всъщност не е богоугодна и даже е против братолюбието. Бог не гледа на лице, а на сърце. "Лице" не означава само чертите на лицето, това включва цялостния външен изглед на човека, вкл. цвета на кожата му, размерът и формата на тялото и т.н. В един още по-широк смисъл това включва и неговия етнически произход, който се отразява на това как човек изглежда понеже всеки етнос има специфични белези.

В момента по света може би има едва шепа хора вярващи, които заявяват: "Аз съм първо и преди всичко християнин и след това всичко останало - българин, китаец, американец, руснак, няма значение. Не се кланям на никоя държава, а само на моя Бог." Да се молим броят на тези хора да се увеличава, да падат граници, да се разрушават илюзиите на националната принадлежност, да се гради църквата по цял свят от всички и всякакви хора, за да подготвим пътя за идването на нашия Господ Исус Христос. Амин.

Изводът от всичко това: Ако сте вярващи, винаги помнете първата заповед:

Аз съм Господ, Бог твой, Който те изведох от египетската земя, от дома на робството; да нямаш други богове, освен Мене. Не им се кланяй и не им служи, защото Аз съм Господ, Бог твой, Бог ревнител, Който за греха на бащите наказвам до трета и четвърта рода децата, които Ме мразят, и Който показва милост до хилядно коляно към ония, които Ме обичат и пазят Моите заповеди. Изход 20:2-3, 5-6

С други думи, недейте да се кланяте и да служите на лъжливия идол на родината, служете и се кланяйте само на живия Бог и Той ще ви благослови. Сега е времето да се отречете и оставите идолопоклонството към родината, и да се покаете, защото Божието царство наближи и няма време за губене.
***
Източник: Авторски материал на pentecost. Може да бъде използван с разрешение от автора и посочен линк към статията. Благодаря.




Гласувай:
6



1. alchemist - Гърчолята и сърболята тези православни сатанисти
05.03.2012 18:23
винаги са били шовинисти и са мразели другите народи особено нас - българите. Винаги са имали някаква месианска нагласа, докато при нас Българите няма такива неща и винаги сме уважаваме всички. А положението при руснаците е по-лошо. Там дори от религията струи шовинизъм, докато при по-горните нации религията се е използвала за претопяване на другите християнски етноси живеещи в определената държава. А това определено не е християнско ;)
цитирай
2. maranatha - Нашето гражданство е на небесата
05.03.2012 23:08
Напълно споделям написаното по-горе. Всяка година изпитвам отвращение и потрес, когато гледам как хора падат на колене пред паметника на Левски и по този начин похулват Бога.
Не може един християнин да се стреми към вечния небесен дом и в същото време да участва във войни и да убива хора или сам да стане зян заради едно парче земя и волята на няколко корумпирани политици. Никъде в Новия завет няма дори намек за патриотизъм или за издигане на някаква родина над Божието царство.
цитирай
3. pentecost - мараната,
06.03.2012 03:31
радвам се, че и ти така ги виждаш нещата. аз още едно време преди да стана евенгелски християнин отказвах да коленича на 3ти март в памет на загиналите, защото ми се струваше странно и неуместно, сега вече имам и разбирането защо това е така. окуражаващото е, че освен теб и мен има и други вярващи в бг, които споделят таковва становище. дано да се увеличава техният брой.
цитирай
4. antoninus - мараната, pentecost
06.03.2012 09:48
Аз също споделям това мнение. Пожелавам честит празник на близките си, но не изпитвам някаква гордост или самочувствие, че съм нещо повече от другите, бидейки българин. Ние сме на първо място християни, а гражданството е само повод за разделение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене