Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887053
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
19.11.2014 23:59 - Важността на молитвата
Автор: pentecost Категория: Други   
Прочетен: 7227 Коментари: 8 Гласове:
3

Последна промяна: 02.03.2016 18:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В своя най-прост вид, молитвата е отношение на сърцето. Ние се молим, защото вярваме, че Бог съществува и че Той чува нашите молитви. Молитвата изразява нашето съкровено желание да се свържем с Бог. Молитвата е най-полезната и благотворна духовна дейност в живота на вярващия. Молитвата е и най-силното духовно оръжие в живота на вярващия. За сега по-добро от молитвата няма - нито прекръстването, нито паленето на свещи, нито целуването на икони, нито ръсенето със здравец. Молитвата предхожда и надминава всички тези дейности. Защо е така? Защото молитвата е необходима за възстановяване на прекъснатото общуване с Бога. Всеки вярващ християнин трябва да се моли, за да поддържа общение с Бога и небесните сили. Уви, мнозина вярващи изпадат в такова състояние на липса на общуване, именно защото не се молят.

В новозаветните книги виждаме как сам Помазаника (Христос) Исус се молеше. Той всяка вечер се уединяваше в молитва на някой хълм, далеч от другите. Ако Той имаше нужда да се моли, колко повече ние, неговите последователи! Съвсем не е случайно, че в Библията се казва: „Молете се в Духа по всяко време с всякаква молитва и молба, бодърствайте с неуморно постоянство и молби за всички светии.“  Ефесяни 6:18.

В молитвата се добива маслото на Светия Дух, т.е. помазанието - да си спомним притчата за девиците и светилниците. Чрез него добиваме едно успокояване на страстите, един вътрешен мир. Където и да напръскаме с това масло, всичко се осветлява. В придобиването на това масло се състои силата на молитвата. Това помазание, добито в молитва, сега е необходимо на всички вярващи в тези последни времена, за да устоим твърди до края. Затова – молете се.

На друго място, апостол Яков казва: „Голяма сила има усърдната молитва на праведника.“  Яков 5:16

Усърдната, интензивна молитва представлява духовен огън. С други думи, при истинската молитва словото гори, то е запалено. Не е някакво обикновено слово – то гори като пожар. Такава молитва поражда цялостност, защото молещият се участва тотално с ум, душа и дух, и със своята разумна воля. Той забравя целия свят! Ако още помни нещо, то това не е истинската огнена молитва. Нищо не трябва да помни освен огъня и Бог. Молитвата, която е огън, е Бог в действие. Това е чудно молитвено единство, защото когато Бог влезе в молитвата, нищо не може да му устои. Пак повтарям: Нищо не може да устои на една молитва, когато Бог участва в нея. Някои от древните са наричали фокусираната молитва „мощен воин“, защото тя изгаря нечистите духове и силите на тъмнината като по този начин ги и побеждава.

Велико решение за всеки вярващ е да трупа този огън на молитвата. На тoзи, който е трупал в миналото, сега много по-лесно му се решават проблемите, а който не е трупал, може поне да започне да сее за след време, за да има резултат. Натрупването на плода от молитвата, както и на праведни дела, е най-добрият метод човек да се справи със своите житейски проблеми, каквито и да са те. Натрупаните молитви определят Бог в действие и в един определен момент Бог се случва. Когато тези усърдни молитви са натрупани, те постигат това, което е извън общоприетите житейски принципи и правила.

Започването и воденето на постоянен молитвен живот изисква усърдие и дисциплина от наша страна. Усърдието и дисциплината са много важни в Пътя на живота. Усърдието е много по-дълбоко от знанието, но само ако заведе човека във вдъхновението, т.е изпълването с Божия Дух. Усърдието е част от ученичеството и подготовка за вдъхновението, а вдъхновението е част от истината и подготовка за сливането във велико единство с Бога.

Този, който е спрял да се моли, е мъртъв духовно. Този, който е спрял да се моли, е със закоравяло сърце - първо към Бога, след това и към ближния, защото главен фактор за ефективността на молитвата е любовта, а не религиозността. Молитвата е непрекъснато съзнание, че си пред живия Бог, а Бог е любов и светлина. Постоянната молитва е начинът да вървиш в Пътя на живота и да влезеш в дълбоко съзерцание на единение с Отца на светлините, у когото няма сянка на измяна.

Ето защо трябва да се молим много усърдно, за да създадем правилен пробив в живота си. Важността на молитвата е в това, че тя постепенно очиства всичко у човека, та дори и начина му на мислене. Тя очиства мисленето и го издига като го прави духовно, т.е. тя заменя плътското мислене с чисто духовно разбиране, така че да придобием Христовия ум и така да се приближим по-близо до Бог. Затова – молете се.

Накрая ще завърша с една кратка молитва за молитвата:

Нека оставим молитвата да се случи,
Нека ѝ позволим да следва
безкрайните ритми на човешкото сърце,
Нека се научим да практикуваме това най-трудно изкуство,
изкуството да не се намесваме,

Нека бъдем водени в молитва
вместо да се опитваме да водим молитвата,
Нека позволим на молитвата да бъде това,
което има нужда да бъде,
да бъде това, което е.
Нека оставим молитвата да се случи.

***
Източник: Адаптирано по материали от Елеазар Хараш и Лари Доси




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. injir - Убедена съм в силата на молитвата. ...
20.11.2014 02:24
Убедена съм в силата на молитвата. Тя помага.
цитирай
2. pentecost - Да, определено
20.11.2014 03:03
помага, injir. Желанието ми е повече хора да открият силата на молитвата и да започнат да се молят редовно.
цитирай
3. eien - Щастлива съм, че попаднах на най-сериозните постинги и
26.03.2015 05:25
размишления в този блог. Бог да Ви благослови!
цитирай
4. pentecost - Искрено Ви благодаря
26.03.2015 21:46
за топлите думи, eien. Радвам се, че постингите в моя скромен блог Ви харесват. Дано са Ви и полезни. Бог да благослови и Вас!
цитирай
5. premiumbg - прекрасно
19.11.2015 10:10
продължавай с подобни материали, дано повече хора да ги четат
цитирай
6. pentecost - Бладаря, premiumbg,
20.11.2015 15:04
радвам се, че ти е харесал материалът. Надявам се да погледнеш и част от другите постинги. Хубав ден.
цитирай
7. gizdashki - Благодаря!
26.01.2019 09:51
"главен фактор за ефективността на молитвата е любовта, а не религиозността."
цитирай
8. pentecost - Благодаря за включването, gizdashki
26.01.2019 13:45
Да си призная честно точно това изречение го бях позабравил, понеже отдавна не съм преглеждал този постинг. Благодаря, че ми го припомни! Наистина, ако се молим за хора в нужда, трябва да сме водени от любов и желание да им помогнем. В друг тип молитви, когато хвалим Бога или му благодарим, трябва пък да сме водени от любов към Него.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене