Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887349
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
19.11.2013 08:57 - Кой е Исус Помазаника?
Автор: pentecost Категория: Други   
Прочетен: 3234 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.12.2015 10:03


Иска ми се да поговорим за това кой всъщност е Помазаника (Христос), защото учудващо е колко много хора, определящи себе си като християни, не са съвсем наясно за какво иде реч.

Струва ми се, че отчасти объркването идва поради факта, че не се използва българската дума "помазаник", а гърцизмът "христос", който пък е превод на арамейското "мешиха" и на еврейското "машия". Но всички тези думи в крайна сметка означават едно и също - "помазаник". Какво значи "помазаник" обаче? Чисто етимологично това означава човек, който е помазан т.е. намазан с нещо. С какво? В юдаизма, откъдето произлиза тази автентична идея за помазаника, както разбираме от книгите в Стария завет, царете са били помазвани с маслинено масло, зехтин, когато са били провъзгласявани за царе. Изливало се е зехтин, съхраняващ се в овнешки рог, върху главите им, което се е стичало по тях. Зехтинът пък е символ на Светия Дух - Руах ХаКодеш - и по този начин въпросният цар получава и одобрение от Бога, не само от народа. Значи, помазаникът е преди всичко цар, избраник, угоден на Бога. На него му е дадена власт и сила да управлява. Пример за това в Библията са Саул и Давид. Но нека погледнем към Исус от Назарет, който беше не просто помазаник, а Господният Помазаник, Помазаникът на Яхве, или ЯХВЕ Машия. Той беше изобилно помазан с Божия Дух - Руах Елохим - и беше пратен от Отца да говори Божиите думи, да изяви Божието присъствие, да покаже Божията сила на царството, което има да дойде. Но Господният Помазаник не е обикновен човек, той е много повече от това. Помазаника е Богочовек, той има в себе си божествената природа на Отца, но е роден от човешка жена, сиреч има човешко тяло. Той е преизпълнен без мярка с Духа на Бога и Словото е въплътено в него. Той е живият Закон - Тора, глас и образ на ЯХВЕ Елохим. Той е представител на Бога пред човеците, а от страна на хората е първосвещеник и застъпник пред Бога за нас.

И за да подкрепя казаното от мен дотук, предлагам на вашето внимание откъси от Послание до Колосяните от ап. Павел, в което гръцката дума Христос е заменена с българския ѝ еквивалент Помазаник, и е леко перифразирано и съкратено, без обаче да е променян смисълът на оригинала. Използвал съм изданието на Верен 2002. Най-добре да си отворите Колосяни и да сравнявате с текста по-долу. Ще видите колко по-ясно ще ви стане с варианта, който ви предлагам. В книгите на Новия Завет думата "Христос" („Помазаник“) е употребена над 500 пъти! Всеки може да провери сам в Конкорданса. Надявам се да имате полза от всичко това. Приятно четене.
================================================================================

Първа част

В Помазаника ние имаме изкупление чрез Неговата кръв, опрощаването на греховете.

Помазаника е образ на невидимия Бог, Първородният на цялото творение.

В Помазаника беше създадено всичко, което е на небесата и на земята, видимото и невидимото – било престоли или господства, или началства, или власти – всичко беше създадено чрез Помазаника и за Помазаника.

Помазаника е преди всичко и всичко се крепи чрез Него.

Помазаника е главата на тялото, тоест на църквата (събранието).
Помазаника е Началото, Първородният от мъртвите, за да има първенство във всичко.

В Помазаника, Отец благоволи да обитава цялата пълнота и чрез Помазаника да примири със Себе Си всичко – било на земята, или на небето – като въдвори мир чрез кръвта, пролята на кръста от Помазаника.

И нас, които бяхме отчуждени от Бога и негови врагове поради склонността си към зли дела,

Той сега примири в тялото на плътта на Помазаника чрез смъртта му, за да ни представи пред Себе Си святи, непорочни и безупречни.

Тайната, която е била скрита от векове и от поколения, а сега беше открита на Неговите светии,

която е: Помазаника в нас, надежда на славата.

Затова ние възвестяваме Помазаника, като наставляваме и поучаваме всеки човек с пълна мъдрост, за да представим всеки човек съвършен в Помазаника.

Нашите сърца се утешават, като се свържат заедно в любов, за да добият всички богатства на пълното проумяване, на познаването тайната на Бога: Помазаника.

В Помазаника са скрити всичките съкровища на мъдростта и на познанието.

Да пазим твърдостта на нашата вяра в Помазаника.

Втора част

Както сме приели Помазаника така и да ходим в Него, вкоренени и изграждани в Него и утвърждавани във вярата като изобилстваме в нея с благодарение.

Да внимаваме да не ни омае някой с философстването си и с празна измама, според човешки предания и светските увлечения, а не според учението на Помазаника.

В Помазаника обитава телесно цялата пълнота на Божеството.

Ние също имаме пълнота в Помазаника, който е глава на всяко началство и власт.

В Помазаника бяхме обрязани в Духа като съблякохме плътското тяло.

Бяхме погребани с Помазаника в кръщението. В Помазаника бяхме и съвъзкресени чрез вяра в силата на Бога (Яхве Елохим), който възкреси Помазаника от мъртвите.

Ние които бяхме мъртви в прегрешенията си и необрязани в плътта си, Бог ни съживи с Помазаника като прости всичките ни престъпления.

Бог изличи написаното в постановленията на закона, което беше против нас, и го отстрани отсред нас, като го прикова на кръста. Бог разоръжи началствата и властите като ги изложи открито на показ, тържествувайки над тях чрез Помазаника на кръста.

Никой да не ни осъжда за ястие или питие, диетичен закон, или във връзка с някой празник или новолуние, или събота, които са сянка на бъдещето, но сбъдването им е в Помазаника.

Да не се надуваме с плътския си ум, а да държим Главата, Помазаника, от която цялото Тяло, подкрепяно и сглобявано чрез своите стави и връзки, израства в Бога.

Ако сме умрели с Помазаника за светските суети и влечения, тогава да не се подчиняваме на постановления, сякаш живеем в света според човешки заповеди и учения, като например: Не докосвай; не хващай; не вкусвай, които всички се развалят от употреба. (Става дума за диетичния закон, кашрут, какво да се яде или да не се яде и т.н.)

Трета част

Ако сме били възкресени заедно с Помазаника, нека търсим това, което е горе, където Помазаника седи отдясно на Бога.

Да мислим за горното, а не за земното, защото умряхме и животът ни е скрит с Помазаника в Бога.

Когато Помазаника, нашият живот, се яви, тогава и ние ще се явим с Помазаника в слава.

Затова да умъртвяваме земното у нас: блудство, нечистота, страст, зли желания и сребролюбие.

Заради тези неща Божият гняв идва върху синовете на непокорството, сред които и ние някога сме ходили. Но сега отхвърляме всичко това: гняв, ярост, злоба, хулене, срамно говорене с устата.

Да съблечем стария човек с делата му и да се облечем с новия, който се подновява в познаване на образа на своя Създател.

Помазаника е всичко и във всичко, затова няма вече елин или юдеин, обрязан или необрязан, варварин, скит, роб или свободен.

Като Божии избрани, свети и възлюбени, да се облечем с милосърдие, благост, смирение, кротост, дълготърпение.

Да си претърпяваме един на друг и един на друг да си прощаваме, както и Господ е простил на нас, така да прощаваме и ние.

А над всичко това да се облечем в любовта, която свързва всичко в съвършенство.

В сърцата ни да царува Божият мир, за който и бяхме призовани в едно тяло; и да бъдем благодарни.

Нека учението на Помазаника да се вселява в нас богато.
С пълна мъдрост да се учим и да се увещаваме с псалми и химни, и духовни песни, като пеем на Господа с благодат в сърцата си.

Каквото и да вършим с думи или дела, да вършим всичко в Името на Господ Иисус Помазаника, като благодарим чрез Него на Бог и Отец.

Да постоянстваме в молитва и да бдим в нея с благодарение.

Да се молим също и за благовестителите – Бог да им отвори врата за словото, за да говорят тайната на Помазаника и да я изявяват така, както трябва.

Виж още:
1. Исус Помазаника - Изцелител на човеците

2. Какво се случи чрез Исус Помазаника?




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене