Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 889484
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
25.11.2010 20:07 - Основи на Източния Унитарианизъм
Автор: pentecost Категория: Други   
Прочетен: 7678 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 01.09.2015 01:39


Кратко изложение на основните твърдения на източния унитарианизъм

Това са непроменяемите принципи на вярата, към които всички източни унитарианци по света се придържат.

1. Вярваме, че има само един истински и жив Бог и Отец - Яхве Елохим. Бог е Един, а не Троичен.

2. Вярваме в хибридната природа на Господ Исус Помазаника. Божия Син е бил както с наполовина човешка, така и с наполовина божествена природа. Той е Богочовек.

3. Вярваме, че Святия Дух не е отделна личност, а е съставен от седемте Божии духа, стоящи пред Божия престол, според описанието дадено в Откровение. Всеки един от тях представлява определен аспект от Божието величие и е под пряко подчинение на Бог Отец.

4. Вярваме, че Писанията са вдъхновени от Святия Дух и провъзгласяват Божията воля и план за човечеството.

5. Вярваме, че макар първоначално да е бил добър, човекът доброволно е паднал в греха, докарвайки смъртта - физическа и духовна, в света.

6. Вярваме, че всеки човек може да възстанови общението си с Бог чрез покаяние, вяра в Божия Син и изпълнение на Божието Слово.

7. Практикуваме следните тайнства - (1) Водно кръщение чрез пълно потапяне след покаяние и изповядване на греховете, (2) Господна вечеря - ядене на плътта и пиене на кръвта на Помазаника, като възпоменание на Неговото страдание и смърт за нашето спасение, (3) Кръщение със Святия Дух, едно специално преживяване, последващо спасението, което дава сила и власт на вярващите да свидетелстват и да служат ефективно. Първоначалният физически белег за кръщението в Святия Дух е “говорене на езици ", както е станало в деня на Петдесятница и посочено на много места в книгата “Деяния на Апостолите“ и посланията на Ап. Павел.

8. Вярваме, че освещаването и обновяването със Святия Дух е един непрекъснат житейски процес на отделяне от злото и света, докато вярващите постепенно се приближават към Бога и се уподобяват на Помазаника.

9. Вярваме, че църквата има мисията да търси и да спаси всички, които са загубени в греха. Вярваме, че църквата е тялото на Помазаника и се състои от живи хора, които са приели Божието предложение за изкупление чрез жертвената смърт на Господ Исус Христос.

10. Вярваме, че Божието изцеление на болните и избавление на страдащите е обезпечено чрез умилостивението на Помазаника за нашите грехове и чрез действието на Святия Дух.

1
1. Вярваме в “благословената надежда” - че Господ Исус Христос ще се върне повторно на земята (Второто пришествие), за да извърши съд над хората.

1
2. Вярваме в хилядолетното царуване на Помазаника заедно със светиите, което ще започне след първото възкресение.

1
3. Вярваме, че Страшният съд ще се проведе както за неправедните, така и за праведните, на всеки според делата му. Праведните ще приемат вечен живот в нови нетленни тела и ще наследят новата земя. Неправедните пък ще бъдат осъдени за греховете си и изпратени за вечно наказание в огненото езеро.

1
4. С нетърпение очакваме ново небе и нова земя, които Помазаника е приготвил за всички хора, които са го приемали през вековете. Ние ще живеем и обитаваме с Него там завинаги след приключване на хилядолетното му царуване. 




Гласувай:
2



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене