Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: pentecost
Категория: Лични дневници
Прочетен: 887105
Постинги: 142
Коментари: 313
Гласове: 413
Постинг
24.11.2010 23:33 - Общ преглед на духовния свят
Автор: pentecost Категория: Други   
Прочетен: 20073 Коментари: 20 Гласове:
4

Последна промяна: 11.03.2017 20:21


 „Аз дойдох като Светлина на света, за да не остане в тъмнина никой, който вярва в Мене.“ Йоан 12:46

Ние живеем във физическия свят и сме добре запознати със съществуването на физическите закони, които гo управляват. За съжаление, всички ние се фокусираме върху това, което виждаме. Но малко хора знаят за съществуването на духовния свят, който има голямо влияние върху нас. Духовният свят не се вижда с очите, но той е толкова реален, колкото и физическият. В този невидим свят има невидими, духовни сили, които оформят съдбата на всеки човек към по-лошо или по-добро. Библията ги нарича благословение и проклятие.

От Писанието ние научаваме как може да се установят взаимоотношения с тези духовни сили, за да можем да преживеем положителния ефект на едната сила, и да се предпазим от вредното влияние на другата.

В духовния свят има две царства - царство на светлината и царство на тъмнината, които се борят за всяка човешка душа. Царството на светлината - това е Бог и Неговите ангели, а царството на тъмнината - сатана и неговите демони. Някои хора не вярват в съществуването на Бог и духовния свят. Други смятат, че има Бог, но не знаят нищо за него, нито за духовния свят. Повечето хора не знаят нищо за съществуването на духовните закони, дори и тези, които смятат, че са вярващи, така че те постоянно ги нарушават. И в резултат на това, идват проблеми, неуспехи, нещастие, болести, както и много други.

Например, ние знаем за съществуването на закона за гравитацията, така, че ако скочим от 9-ия етаж, то няма да плуваме във въздуха, а ще се размажем долу, затова не искаме да нарушаваме този закон. По същия начин, ако знаем за съществуването на духовните закони, тогава ние няма да имаме желание да ги нарушаваме, защото сме наясно с отрицателните последици. Но ако ние НЕ познаваме духовните закони, то така и ще правим, че да ги нарушаваме, и в резултат на това ще страдаме.

Когато разберем за съществуването на законите на духовния свят, и живеем в хармония с тях, тогава позволяваме на Царството на Светлината да въздейства върху нас, да ни защитава от болести, нещастни случаи, преждевременна смърт и т.н., но ако по някаква причина ние живеем в противовес на тези закони, то излизаме от защитата на Царството на Светлината и попадаме под разрушителното влияние на царството на мрака.

Ние трябва да разберем, че Бог не носи отговорност за страданията на хората. Той е направил всичко необходимо, за да живеем щастливо, дал ни е Неговите закони, но поради незнание и нежелание да ги познаем, ние самите се обричаме на страдание.

Много е важно да се научм да разграничаваме делата на дявола от Божиите дела. Знайте, че всичко добро идва от Бога и Неговото царство, а лошото от царството на тъмнината. В Библията се казва така: 

"Всяко дадено добро и всеки съвършен дар е отгоре, и слиза от Отца на светлините, у Когото няма изменение, или сянка от промяна." Яков.1: 17

Определено, всичко добро идва от Бога и нищо зло не идва от него. Незнаейки тази истина, хората обвиняват Бог за своите нещастия и по този начин изпълняват волята на сатана, и дори му позволяват да влияе върху живота им.

Живеейки в този паднал свят, чийто княз и господар е сатана, ние ежедневно поглъщаме и се насищаме с луциферианските енергии. Те ни държат приковани към света и тъмнината, и ни отдалечават от Бога. Тези енергии ни карат да се поддаваме на изкушения, да вършим грях, да се наслаждаваме, макар и кратковременно, на плътските удоволствия, да сме зли и егоистични спрямо другите. По този начин ние вършим волята на сатана, много често дори без да го съзнаваме, и така ставаме неволни съучастници в борбата и непокорството срещу Бог.

Крайната цел на сатана и на силите на тъмнината е унищожаването на живота, даден от Бог. Затова те всячески се опитват да погубят и нашите тела и души, които, като проявление на живота, са създадени от Бог. Но каква ирония е преди това да ни използват като техни инструменти за вършене на зло и съсипване на нечий живот.  

За наше щастие обаче, понеже Бог, който е мил, благ и добър, и „верността му трае до века", много ни обича и се е смилил над нас, грешниците и живеещите в тъмнина, ни е предоставил начин да се избавим от властта и господството на сатана, за да преминем от тъмнина към светлина, от зло към добро, да почнем да се покоряваме на Бог и да живеем по неговия начин - с любов в сърцата си и без грях.  

Божият начин за спасение на нашите души се нарича „вяра в Господ Исус Христос“. Всеки, който съзнателно направи избор да повярва и да приеме Исус Помазаника за свой Спасител и Господ, и да започне да живее като дете на Бога и Светлината, ще бъде спасен.  

Исус му казва: Аз съм пътят, и истината, и животът; никой не идва при Отца, освен чрез Мене.“ Йоан 14:6

Защо именно Исус Христос? Защото той единствен е Цар на Светлината, противно на сатана, който е Цар на Тъмнината, непокорството към Бога, егоизма и злобата. Сами ние не можем да спасим себе си чрез собствените си усилия без чужда помощ, защото сатана и неговите демони са много по-силни от нас и ние не сме в състояние да се преборим с тях. Затова имаме нужда от Закрилник и Спасител, който да е по-силен от сатана и да може да ни отскубне от неговите лапи, а след това да ни пази и защитава, и да се грижи за нас в духовен план. Такъв именно се явява Исус Христос, който не е самозванец, а е Синът на Бога! Бог лично изпрати Сина си при нас, за да ни покаже как да вървим в Неговата светлина и да бъдем освободени от робството на греха.

Когато се покръстим, ние фактически се отвръщаме от царството на тъмнината, (към което принадлежим по рождение и наследство заради греха на Адам и Ева) и преминаваме към царството на светлината, където вече имаме нов Господар – Исус Христос. Ние трябва да го слушаме и да изпълняваме неговото слово, което той ни е оставил чрез апостолите и първите си ученици. Словото му е записано в Библията, в четирите евангелия и всеки може да ги прочете. Който слуша и изпълнява словото му, ще наследи вечния живот и ще пребъдва в Христовата любов.  

Тъй като обаче в момента Исус Помазаника не е на земята, (макар да го очакваме да дойде скоро отново) той е измолил Бог Отец да ни прати друг утешител и съветник, и закрилник тук на земята докато Исус се върне. Този Утешител е Святия Дух, третото лице на Троичния Бог. Святия Дух има за задача да ни припомня и разкрива какво е казал Исус докато е бил на земята, както и да ни ръководи, и напътства как да живеем в мир и любов, и да бъдем истински християни. Ето думите на Исус, потвърждаващи това:

А Утешителят, Святият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.“ Йоан 14:26

Днес много вярващи забравят факта, че изпращането на Святия Дух на земята от Отца е второто по значимост духовно събитие в човешката история - след смъртта и възкресението на Исус Христос, което е най-значимото такова събитие. Чрез Святия Дух ние вярващите в действителност можем да усетим директно Божието присъствие, което допреди деня на Петдесятница е било привилегия само за отбрани. Това е невероятно само по себе си и доказва огромната любов на Бог към човечеството. То е и повод за радост и празнуване в духа. За съжаление все още много църкви по света остават съзнателно затворени за благодатта и помазанието на Святия Дух, и така лишават светиите си от най-големия дар на Бога. Има доста да се работи по просвещаването на такива църкви за това, че християнският живот без Святия Дух е празен, фалшив и изкуствен. Но това е предмет на отделна дискусия.
***
Източник: по материали от интернет

Вижте още:
Проклятията в живота ни

Молитва за разрушаване на проклятия

Списък на езически и окултни практики

Общ преглед на окултизма в България




Гласувай:
4



1. prosvetlenie - Бог, Създател ли е на всичко в този ...
21.02.2011 06:07
Бог, Създател ли е на всичко в този свят ?!
Ако вярваш ,че Той е Създателят на всичко в този свят,откъде идва Злото ?!
Кой е създал Злото ?!
цитирай
2. pentecost - Любим въпрос
21.02.2011 07:05
просветление, благодаря за въпроса, той е много важен и интересен, утре ще ти отговоря с удоволствие, как поне аз виждам нещата, но сега стана късно и ще лягам. до утре.
цитирай
3. pentecost - Увод
21.02.2011 22:14
prosvetelnie, извини ме за забавянето.

Най-напред, ще ти отговоря на въпроса"Кой е създал Злото?" въз основа на християнския възглед. Нямам претенции, че съм всезнаещ или че отговорът ми ще те удовлетвори, тъй като аз не съм нито философ, нито богослов, а обикновен вярващ. Но пък и целта НЕ ми е да те накарам да споделяш моите възгледи. Все пак дори не те познавам и не знам как мислиш, освен че долових лека нотка на заяждане във въпроса ти. Но в крайна сметка за всеки, който търси винаги някъде намира отговор в нещо. Мен лично този въпрос за произхода на злото не ме вълнува особено. Факт е, че злото го има. Кой, защо и как го е създал, не ни е дадено да знаем напълно на този етап. Както и да е.
цитирай
4. pentecost - Християнски възглед
21.02.2011 23:35
И така: Значи, първо в юдео-християнството вероятно знаеш, че Бог създава всичко, цялата Вселена, ангелите, човека, земята, животните и т.н. И видял, че е добро и го оставил. Дотук добре, злото го няма още, защото не е било замислено изобщо. Обаче, един от ангелите, всъщност даже първият създаден ангел, Светлоносец (Луцифер), който е бил най-бляскавият, най-красив, умен и интелигентен се възгордява дотолкова от собствената си природа, че възроптава срещу Бог, смятайки, че му е равен и може даже да го измести от управлението на Творението. Това разбира се не става, и той заедно с подръжниците си е изгонен от Рая. И оттук всъщност започва зараждането на злото постепенно. С изгонването им, любовта и покорството към Бог у тези ангели изчезват, настъпва тяхната духовна смърт, т.е отделяне от общението със Създателя, което води до пораждане на омраза към Него и желание да се руши създаденото от Него. И оттук тръгва борбата между доброто и злото т.е. тези, които пазят живота, воините на Светлината, и тези, които го рушат и унищожават (тъмнината).
Изводът какъв е: че Бог не е създал злото като такова, а то се е породило впоследствие, но понеже дори Сатана и неговите ангели са творения на Бог, той не ги е унищожил веднага още тогава поради това, че е милостив и благ, но им е оставил възможност да продължат да съществуват до един определен момент, когато вече ще бъдат заличени тотално. Най-общо казано, това е.
цитирай
5. prosvetlenie - Не искам да мислиш, че се заяждам или ...
22.02.2011 21:59
Не искам да мислиш,че се заяждам или нещо подобно.В споровете се ражда истината.
Знам историята от Библията.
Но...винаги има много въпроси.Например,защо този ангел се е възгордял,откъде е дошло това чувство,ако то не е било вложено у него ?
Защо ,до ден днешен Бог не ги е унищожил тези ангели ?!
А Сатана чие творение е ?!
цитирай
6. pentecost - Чети внимателно, моля
22.02.2011 22:56
prosvetlenie, радвам се, че търсиш истината в спора, а не се заяждаш. Но май не си прочела внимателно постинга ми докрай :) Затова ще използвам аналогия с теб, за да го почувстваш директно как е. Представи си, че имаш много деца. Всички твои деца са добри, послушни и любящи в началото. С времето едно от тях, което е по-умно и красиво от другите, започва да се възгордява и да предявява претенции към теб, че то трябва да командва вкъщи вместо теб, както и да прави мизерии и да зарибява и другите деца вкъщи да минат на негова страна и да те отстранят. Ти ще го убиеш ли за това? Съмнявам се. Най-много да го изгониш от вкъщи (заедно с подкрепилите го деца) с надеждата, че то ще се поправи и след това евентуално ще се завърне при теб един ден. Ако то започне обаче да прави бели, пакости и мизерии докато е навън и стане още по-лошо отпреди, защото вече не чувства твоята любов, ти тогава може и да се замислиш дали да не го премахнеш по някакъв начин. Но майчината любов в тебе винаги ще те спира да го убиеш колкото и да е лошо детето и ще търсиш начини да го поправиш.

В този случай, можем ли да те обвиним, че ти си създала това гаменче или по-скоро то се е превърнало в такова въпреки твоята любов? Замисли се над това. По същия начин, Сатана като цар на тъмнината НЕ е създаден от Бог, предполагам това вече ти се изясни. Той сам се е превърнал в това. Бог е създал ангела Луцифер, който отначало е бил добър и началник на хвалението на ангелските хорове и т.н. А се е възгордял, защото е бил най-близо до Бог като качества, понеже е първият ангел и Бог най-много се е постарал да го направи като себе си. Но гордостта като качество не е била заложена в него, просто Луцифер вижда близостта си с Бог и това го изкушава да реши, че може да го измести. Приеми го като преобраз на зараждането на егото в хората, ако предпочиташ, все тая. Дано малко съм допринесъл за тази дискусия. И както казах и преди, не всичко ни е дадено да знаем на този етап.
цитирай
7. pentecost - Още нещо
22.02.2011 22:58
И един въпрос: Защо толкова те притеснява злото? Ако вярваш в Исус, той ще ти даде власт над цялата сила на врага и да настъпваш над змии и скорпиони т.е. демони и нищо няма да те уплаши. Злото няма да може да те засегне. Дишай спокойно :)
цитирай
8. prosvetlenie - Здравей ! Злото ме притеснява от ...
23.02.2011 06:47
Здравей !
Злото ме притеснява от гледна точка на света.Да не говорим за междуличностни отношения,защото те са нещо елементарно на фона на света.
Виждаш ,че в света непрекъснато има войни.Непрекъснато някои държави издевателстват над други държави.Откъде се поражда това зло в света,след като Бог е сътворил този свят,а всичко сътворено от Него е съвършено.След като има толкова зло и несправедливост в света,можем ли да кажем,че светът/този,който се състои от хората/е несправедлив ?!
цитирай
9. pentecost - Добре, ето го
24.02.2011 00:36
просветление, много философски го раздаваш :) Няма лошо, разбира се, просто аз винаги ще ти отговарям според библейското предание, защото съм вярващ. А ти доколкото усещам търсиш по-скоро философско-светска дискусия по тези въпроси, но аз не съм подходящият за това човек. Както и да е, на мен въпреки това ми е драго да ти споделя моето християнско виждане.

Значи, ти малко смесваш свят с общество като че ли. Когато се говори, че Бог е създал света и той е бил добър, се има предвид физическият/материален свят като Вселената и духовният свят - ангели и т.н. А човешкото общество ние сме си го изградили и разбира се, че не е съвършено и справедливо, просто защото човеът пропадна чрез греха на Адам и Ева като се поклони на Сатана и му стана подвластен. Бог се опита да ни помогне да живеем по-добре като ни даде Божия закон, но хората го отхвърлиха и продължиха да живеят по неправилния начин. Дори и в момента принципите, върху които е изградено съвременното общество в голяма степен се крепи на принципите, дадени ни от Сатана - алчност, егоизъм, горделивост, непокорство, сексуална похот и т.н. Оттам идват и останалите проблеми като войни, контрол над народите и т.н. Това няма нищо общо с Бог, престани да го обвиняваш :) В момента на земята властва царството на тъмнината, защото на Сатана като негов княз му е дадено правото да управлява тука, реално той е бог на тази планета сега. А от него нищо добро не може да се очаква. Ние, хората, по подобие на падналите ангели, също паднахме от райската градина, и затова сега си живеем заедно с тях на тази земя. Начинът да се измъкнем от това блато на злото, е един: първо, да пожелаем да напуснем тази тъмнина и да преминем към царството на светлината и второ, да станем подвластни на друг Цар: Исус. Тогава всичките проблеми и последствия, произтичащи от живота ни под тъмнина, ще намалеят значително дори до степен на пълно изчезване и несъвършеното общество ще стане съвършено.
цитирай
10. pentecost - Продължение
24.02.2011 00:51
Целият смисъл на учението на Исус е именно това: на земята хората да установят чрез Божия помощ царството на светлината т.е едно общество на хармония и любов между хората, което да измести и премахне царството на тъмнината т.е общество на омраза и егоизъм, в което живеем сега. Знам, че това звучи като "приказки от шипковия храст" за много хора, но аз искрено вярвам, че нещата са точно така и ги считам за валидни, затова и съм "вярващ" т.е. приемам за достоверни неща, които не са доказани, защото за нас са невидими и са от друго естество, и следователно не подлежат на изследване чрез научна опитност.

Малко встрани от темата, когато бях ученик, четях много философия, ровех се, разсъждавах над важните въпроси за съществуването, злото и т.н. Даже като четях постингите ти, все едно гледах себе си преди 20 години :) Имам предвид като разсъждения и разбирания за нещата. Съвсем приятелски искам да ти кажа, че философията, ню ейджа, модерните теории, космологията и т.н. никога няма да ти дадат отговори на тези въпроси, само ще циклиш и задълбаваш все по-навътре в мисловните спекулации на ума докато накрая не се уплетеш и объркаш съвсем. После излизането е много мъчително и трудно, говоря от личен опит. Вярата, от друга страна, ти дава една увереност и спокойствие, че отговорите на всички въпроси лежат в познаването и личното преживяване на Бог, което е съвсем реално и постижимо в този живот и далеч не е толкова трудно, колкото се представя. Но това е тема на един от следващите ми постинги в блога. Засега толкова.
цитирай
11. prosvetlenie - Здравей ! Моите почитания към ...
24.02.2011 20:33
Здравей !
Моите почитания към вярвата ти.Аз също вярвам в Бог.
Но Бог за мен е универсален ,и не дели хората по религия,нито по етнос,раса и др.такива признаци.
Наистина търся философската страна на въпроса,търся и доказателства на Истините ,подкрепени от науката.Такива има безброй.
Много от вярващите хора си нямат понятие от писания.Аз имам контакт с различни хора,и мога да ти кажа ,че ти си един толерантен християнин.
Защото има и много нетолерантни такива.Които защитават със зъби и нокти само своята вяра,като не признават вярата на другите.
Всеки защитава своята Истина.Това е нормално,ако не се прекрачват границите .
Въпреки,че Истината е една.Само ,че хората я виждат по различен начин.
цитирай
12. pentecost - За съжаление е така
25.02.2011 05:41
просветление, благодаря за топлите думи. опитвам се да бъда толерантен, да, и най-вече търпелив към тези, които споделят възгледи, различни от моите. за съжаление не винаги срещам същото разбиране от отсрещната страна. за съжаление, религиозната нетолерантост е силно разпространена, дори и между християни от различни деноминации. даже при мен най-неприятните и напечени спорове са били именно такива. един от най-добрите ми приятели е заклет атеист, маниак на тема космология, вселената и т.н., но никога не сме се карали, споровете ни са съвсем културни.

Един въпрос: Ако ти вярваш в Бог, защо тогава търсиш отговорите на въпросите, които те интересуват извън него, по-конкретно в науката? Просто ми е любопитно :)
цитирай
13. prosvetlenie - Да, виждала съм много спорове между ...
25.02.2011 10:45
Да,виждала съм много спорове между християни от различни деноминации.
Според мен, вярващия човек трябва да бъде толерантен към всички.
Той трябва да бъде озарен от Любов и изпълнен с Любов.Божията Любов.А това не му дава право да бъде нетолерантен.
Но всеки отговаря сам за себе си и за своите постъпки.Разбрала съм,че това не зависи нито от вярата,нито от религията на човек,а от неговата същност,като манталитет и характер,което няма нищо общо с това дали вярва,или не вярва.
Според мен ,човечеството се развива еволюционно,и ние хората сме подвластни на това развитие.Нищо разбира се не става без намесата на Бога.
Не е ли целта на всички религии и всички вярващи,да стане светът по добър.Като казвам светът -визирам хората в този свят,като съдържание на този свят.Бог е създал света прекрасен.Но това е външната обвивка,а съдържанието сме ние.Ние ,хората като най-разумни създания от неговите творения.
Ние,хората, правим и доброто и злото ,което се случва в този свят.
Защо търся въпросите и в науката ли ?! Ами няма нищо,от сътвореното ,което да не се обясни и научно.Има много учени,които го обясняват с научни термини.
Няма как по друг начин да се обясни на един атеист,който отрича,че има Създател,и че си мисли ,че Нещото може да се създаде от Нищото.
Вярата и науката могат да вървят ръка за ръка.Но може би все още не настъпило това време.
Аз мисля,че човек може да си вярва в Бог,без да бъде привързан към нито една религия.Да има свобода на вярата.Защото пред Бог ,хората всички са равни.Ако бъдем съдени,ще бъдем съдени по делата си.
Законите и правилата по които трябва да се живее ,са еднакви при всички религии.Така че, не виждам защо човек трябва да се привъзва точно към определена религия.Важното е да спазва законите и да живее по тези правила.И да има вярата в Бог.
цитирай
14. pentecost - Друго виждане
27.02.2011 03:12
prosvetlenie, абсолютно на противоположното мнение съм почти за всичко, което си написала в предния коментар :) Разбира се, уважавам мнението ти, но не го споделям. Очевидно, че сме много далеч един от друг в момента. Но пък и в това може би има някаква красота. Слънцето грее еднакво за всички, нали така? :) Сега съм малко недоспал и не ми се пише много, но ако желаеш да чуеш моето становище, ще го напиша по-късно. Но то едва ли ще е нещо ново за теб. А възможно е и дискусията между нас да се е поизчерпала. Трудно е когато хората се намират на различни плоскости.
цитирай
15. prosvetlenie - Защо ?! Кое не ти допада от моето м...
27.02.2011 21:32
Защо ?! Кое не ти допада от моето мнение ?
цитирай
16. pentecost - Ми май
28.02.2011 02:37
почти всичко, 99% ;)
цитирай
17. sarmatin - Като трети човек ще кажа Слава на ...
22.07.2011 00:49
Като трети човек ще кажа Слава на нашия Бог Исус Христос , не смятам че другите религии са истински в смисъл срещу битката със сатаната ще помогне само нашия Бог Исус. Всичко материално в света е от сатаната той поставя неговите слуги на най високите постове. Науката според мен отрича Бог , иска и се да имаше нещо друго , затова почти нищо съществено не прави. Поздрави на Pentecost за великолепната тема.
Господи Боже Исусе Христосе да бъде твоето царство както на небето така и по цялата земя вовек и веков.Амин
цитирай
18. merita - Темата определено ми е интересна
18.08.2012 22:30
Що се отнася до споделеното от автора , съм съгласна и подкрепям това което и Библията ни казва за произхода на злото.Вярвам , че доброто познаване на Словото на Бога ни помага да разберем , че в момента света се управлява от силите на тъмнината.За наше щастие Бог предвиди средство неговия първоначален план да не се промени и крайната му цел за човечеството да се изпълни-Битие 3:15
Съвсем скоро Бог ще предприеме мерки Семето да нарани главата на змията.
Поздрав!
цитирай
19. xelikopterr - Грешно
09.01.2013 21:47
Цитат: "Определено, всичко добро идва от Бога и нищо зло не идва от него."
Изобщо не съм съгласен с това!!! Ще цитирам Словото, а именно Исая 45:7 -
Аз създавам светлината и творя тъмнината; Правя мир, творя и зло! (Правя мир и причинявам бедствие). Аз, Господ, върша всичко това.
цитирай
20. zaw12929 - ИНТЕРЕСНО, ЩЕ ГО ПРЕПИША ЗА ПРЕП...
01.09.2015 23:40
ИНТЕРЕСНО, ЩЕ ГО ПРЕПИША ЗА ПРЕПРОЧИТАНЕ
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене